poniedziałek, 29 sierpnia 2016

Czekoladowe ciasto z cukinią.

Lato w pełni , więc wiadomą rzeczą jest ,że na stołach królują wszelakie ciasta z owocami .
Ale do słodkich wypieków znakomicie nadają się też warzywa.
Marchewka (klik) (klik) , burak (klik) , dynia (klik ) (klik) czy też poczciwe ziemniaki (klik) wspaniale się sprawdzają jako dodatek do słodkości.

A dziś w wersji słodkiej cukinia.
Obrodziła w tym roku , więc trzeba wykorzystać ja na wszelkie możliwe sposoby.



Ciasto z jej dodatkiem , na które dziś podaję przepis jest mocno czekoladowe , wilgotne . Wyglądem przypomina nieco brownie , ale jest zdecydowanie lżejsze.
A sama cukinia jest w ogóle nie wyczuwalna , sprawia jednak ,że ciasto nie jest suche i dłużej pozostaje świeże.

Składniki :
foremka (28x25)

2 szklanki mąki (340g)
4 łyżki kakao (32 g)
1 łyżeczka sody oczyszczonej
pół łyżeczki proszku do pieczenia
łyżeczka cynamony
2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej (proszek)
2 duże jajka
1 szklanka cukru
125 g miękkiego masła 
pół szklanki oleju (125ml)
150 g jogurtu naturalnego lub pół szklanki maślanki  
3 szklanki obranej , pozbawionej gniazd nasiennych i utartej na grubej tartce cukinii .
Pół tabliczki (50g) drobno posiekanej gorzkiej czekolady

Wykonanie :

Mąkę , kakao, sodę , proszek do pieczenia , cynamon i kawę przesiac do jednej miski.
W drugiej utrzeć masło z cukrem , aż to nabierze nieco puszystości i wyraźnie zjaśnieje. 

Nadal ucierając dodać olej  i kolejno jajka.
Do takiej masy dodawać porcjami na zmianę suche składniki i jogurt  . Ciasto cały czas ucierać , aby  wszystkie składniki dokładnie się połączyły.
Dodać cukinię i czekoladę , wymieszać ponownie  , Ciasto jest dość gęste.
Foremkę wyłożyć papierem do pieczenia i wypełnić ciastem . Piec ok 50 -60 min w 170'C  (do tak zwanego suchego patyczka )

Po upieczeniu ciasto można dodatkowo polać dowolna polewą czekoladowa lub lukrem . 

Smacznego :)






piątek, 26 sierpnia 2016

Szarlotka tradycyjna

Szarlotka  to ponoć jedno z ulubionych ciast Polaków , a że wczoraj był dzień polskiej żywności to się idealnie wpasowałam z tematem.



Szarlotka , jabłecznik , ciasto z jabłkami  ... jak zwał tak zwał  ...
Ostatnio gdzieś wyczytałam ,że szarlotka to ciasto z surowymi jabłkami , a jabłecznik to takie do którego dodajemy  jabłka przesmażone , musy jabłkowe itp.
Ale ile w tym prawdy to już nie wiem 
Wiem natomiast ,że taka szarlotka na kruchym cieście  , pachnąca cynamonem smakuje niesamowicie  . I ciężko poprzestać na jednym kawałeczku ;)

Składniki:
foremka 28x25

2,5 szklanki (420g) mąki
3/4 szklanki (170g) cukru
125 g zimnego , pokrojonego w kostkę masła
3 żółtka
2 łyżki śmietany
czubata łyżeczka proszku do pieczenia

1,5 kg jabłek
4-5 łyżek cukru (w zależności jak kwaśne jabłka mamy)
2 łyżki mąki ziemniaczanej
czubata łyżeczka cynamonu.
2 łyżki bułki tartej

Wykonanie :

Wszystkie składniki na ciasto wkładamy do miski i mieszamy mieszadłami miksera tak długo, aż uzyskamy konsystencję mokrego piasku.
Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia  wysypujemy 2/3 porcji ciasta .Lekko uklepujmy i schładzamy ok 20 min w lodówce . Pozostałe ciasto również chowamy do lodówki.
Schłodzony spód podpiekamy ok 10 min w 180'C , do lekkiego zrumienienia.
Jabłka obieramy , wykrawamy gniazda nasienne i ścieramy na tartce o grubych oczkach . Możemy w trakcie ścierania skrapiać je sokiem z cytryny , by zbyt mocno nie ściemniały. 
Utarte jabłka wymieszać z cukrem , mąką ziemniaczaną i cynamonem.
Podpieczony spód posypać bułką tartą  , aby zapobiec wchłanianiu soku z jabłek. Wyłożyć nadzienie jabłkowe i posypać całość pozostałym ciastem . Piec ok 40 min w 180'C , do momentu aż wierzch szarlotki będzie rumiany

Smacznego :)







niedziela, 14 sierpnia 2016

Alzacka tarta ze śliwkami

No cóż  ... lato nas w tym roku nie rozpieszcza  ... 
jeszcze nie zdążyliśmy nacieszyć się słońcem i ciepłem  , a już wieje chłodem.
Powoli nadchodzi jesień  ... także w kuchni.
Ciasta ze śliwkami kojarzą mi się niezmiennie właśnie z tą pora roku.



Dziś prosta tarta , wypełniona po brzegi śliwkami zatopionymi w delikatnym nadzieniu.
Pachnąca cynamonem     mmmmmm :)


Składniki:
Foremka o średnicy 28cm

Kruche ciasto:
1,5 szklanki mąki (250g)
pół kostki zimnego masła (125g) 
pół szklanki cukru (110g)
1 duże jajko 
łyżka śmietany
pół łyżeczki proszku do pieczenia

Nadzienie:
2 jajka
120 g kwaśnej śmietany 
100 g gęstego jogurtu naturalnego
1/3 szklanki cukru (70g)
1 łyżka mąki pszennej

Dodatkowo :
ok 800 g śliwek 
2 łyżki bułki tartej
2 łyżki brązowego cukru
pół łyżeczki cynamonu.

Wykonanie :

Mąkę wysypać na blat  , posiekać z zimnym masłem , dodać pozostałe składniki i zagnieść szybko ciasto. 
Schłodzić kilkanaście minut w lodówce.



Po tym czasie wylepić ciastem formę i podpiec je ok 8-10 min w 180'C . do lekkiego zrumienienia.




 Wszystkie składniki na nadzienie włożyć do miski i wymieszać dokładnie ,aby nie było  żadnych grudek.

Śliwki wydrylować.

Podpieczony spód tarty posypać bułka tartą i ułożyć na nim  dość gęsto śliwki , skórka do dołu.
Całość zalać nadzieniem .







Wierzch posypać cukrem i cynamonem.
Piec 40 min w 180'C.

Smacznego :)








 

piątek, 5 sierpnia 2016

Ciasto czekoladowo - serowe z wiśniami.

Była chęć na ciasto z owocami  .... była chęć na ciasto czekoladowe  .... była chęć na ciasto , które nie będzie suche  ...
No i jest  ... z owoców wybrałam soczyste wiśnie , a całość wzbogaciłam masą serową.



Poprzeplatane biało czarne ciasto z zatopionymi w nim wiśniami zaspokoiło może zachciewajki :)


Składniki :
Foremka 28x30 cm

Ciasto czekoladowe :

2 jajka 
3/4 szklanki (170g) cukru
2 szklanki (340g) maki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia 
pół szklanki oleju
3/4 szklanki mleka
3 czubate łyżki kakao
2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej (proszku)
1 posiekana lub starta na tartce gorzka czekolada

Masa serowa:
0,5 kg sera na sernik (użyłam wiaderkowego )
250g serka mascarpone
3/4 szklanki cukru (170g)
1 opakowanie budyniu waniliowego (proszku) - 40g
2 jajka
2 łyżki mąki pszennej
pół łyżeczki proszku do pieczenia.

dodatkowo :
wiśnie ok 400 g 

Wykonanie :

Ciasto czekoladowe:
Jajka utrzeć z cukrem na puszysta masę.
Wlać mleko , olej i wsypać pozostałe suche składniki , utrzeć całość na jednolita masę.
Jest ona dość gęsta ,ale taka ma być.

Masa serowa:
Wszystki składki umieścić w misce i wymieszać do całkowitego połączenia się składników.
Wiśnie umyć i wydrylować.

Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. 
Ciasto czekoladowe nakładać do formy łyżką naprzemiennie z masą serową . Łyżka ciasta , obok łyżka sera itd , gdy ułożymy jedną warstwę posypujemy połową wiśni i układamy znów kleksy z ciasta i sera . Wierzch posypujemy pozostałymi wiśniami.
Piec ok 80 min w 180'C . Po ok 50 minutach pieczenia możemy przykryć ciasto folia aluminiową aby wierzch się zbyt mocno nie zrumienił.

Smacznego :)










poniedziałek, 25 lipca 2016

Torcik kokosowy z letnimi owocami -bez pieczenia.

Złośliwy piekarnik odmówił posłuszeństwa  i niespodziewanie się zepsuł.
A ,że weekend nie mógł sie obyć bez czegoś słodkiego  , dlatego też powstało to ciasto .
Bez pieczenia , bez dodatkowego podnoszenia temperatury w kuchni , co w czasie ciepłych letnich dni też ma znaczenie.



Solidna porcja delikatnej , puszystej masy kokosowej na czekoladowym spodzie i mnóstwo kwaskowatych , pachnących latem owoców.
Szybko się robi i szybko znika :)

Składniki:
foremka -tortownica 22cm

Spód :
300 g pokruszonych ciastek - u mnie biszkopty 
120g masła
1 kostka - 100g gorzkiej czekolady 
3 łyżki mleka

Masa:
400 ml jogurtu naturalnego typu greckiego
500 ml śmietany 30%
1 szklanka cukru pudru
8 łyżeczek żelatyny
1 szklanka wiórków kokosowych

Dodatkowo:
Owoce  - u mnie maliny , porzeczki i porzeczkoagrest. - ok 400g

Wykonanie:

Masło , czekoladę i mleko postawić na małym ogniu i podgrzewać aż wszystkie składniki się rozpuszczą i połączą.
Wlać mieszaninę do ciastek i dokładnie wymieszać.
Taką masa wylepić spód foremki . Ta warto wcześniej wyłożyć papierem do pieczenia lub folią spożywczą.
Wstawić foremkę do lodówki aby spód zastygł.

Żelatynę namoczyć w 1/4 szklanki zimnej wody , pozostawić do napęcznienia ,a następnie rozpuścić ją wstawiając szklankę do gorącej wody lub na kilka sekund do mikrofalówki .
Jogurt wymieszać z połową cukru pudru i wiórkami kokosowymi.
Śmietanę ubić na sztywno z pozostałym cukrem.
Połączyć ją z jogurtem a następnie ciągle miksując wlewać cienkim strumienie żelatynę.

Na schłodzony spód wysypać 1/4 owoców .
Wylać masę śmietanową , posypać pozostałymi owocami  i wstawić na conajmniej 3 godziny do lodówki.

Smacznego :)








 

czwartek, 21 lipca 2016

Mega czekoladowe ciasto z malinami

Malinowe lato już się zaczęło ...
Trzeba korzystać póki trwa.

U mnie na początek maliny w towarzystwie czekolady  ... mnóstwa czekolady :)



Ciasto z TEGO przepisu piekłam już wielokrotnie , ale zazwyczaj tak szybko znikało , że zrobienie zdjęcia nie było możliwe ;)
Tym razem się udało więc szybciutko dodaję przepis ,żebyście sami mogli wypróbować  i przekonać się jak rewelacyjnie smakuje.

Zamiast malin można użyć również innych letnich owoców  - przetestowałam :)

To ciasto jest moim ulubionym czekoladowym , zajmuje zdecydowanie pierwsze miejsce   
.... tuż za nim plasuje się  to z wiśniami  (KLIK ) 
i z bananami  (KLIK )

Składniki :
Foremka 22x 38

kostka masła  (250g)
1,5 szklanki cukru (330g)
200g gorzkiej czekolady (2 tabliczki)
300 ml wody
2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej (proszku)
4 łyżki kakao
2 jajka
1 i 1/3 szklanki mąki pszennej (230g)
4 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli.

500 g malin

Wykonanie:

W garnku umieścić masło , cukier , kakao, czekoladę , kawę i wodę . Postawić na ogniu i podgrzewać do czasu aż wszystkie składniki się rozpuszczą i połaczą.
Wystudzić.
Wbić do masy czekoladowej jajka i zmiksować .
Przesiać wszystkie suche składniki do masy i nadal miksować ok 1 min . 
Wylać ciasto na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia . Posypać po wierzchu malinami.
Piec ok 50 min w 170'C.
Starajmy się nie przedłużać tego czasu ,by nie wysuszyć ciasta .

Jeśli chcemy mieć jeszcze bardziej czekoladowy smak ciasta możemy po wystudzeniu polać je polewą czekoladową . Ja jedynie oprószyłam je cukrem pudrem .

Smacznego :)





poniedziałek, 18 lipca 2016

Sernik z musem wiśniowym

Latem, gdy za oknem ciepło i słonecznie, a w sklepach mnóstwo świeżych soczystych owoców  chętnie serwujemy sobie na deser serniki na zimno wypakowane po brzegi pysznymi darami lata.
Ale przez ostatnie dni pogoda nas nie rozpieszcza , do tych letnich temperatur wiele brakuje, a i  promienie słońca trudno dostrzec za kłębiastych chmur.
Dlatego też postanowiłam sernik na zimno zastąpić tym pieczonym wzbogacając go soczystymi kwaskowatymi wiśniami .
Wyszło naprawdę smacznie.




Składniki :
Foremka 25x38

Spód :
200 g ciastek ( herbatniki , biszkopty , maślane , kruche )
100 g rozpuszczonego masła.

Masa serowa :
1 kg sera na sernik (użyłam wiaderkowego)
330 ml śmietany 30%
1 szklanka cukru
4 jajka
2,5 opakowania budyniu waniliowego (łącznie 100g proszku budyniowego)

250 g wydrylowanych wiśni.

Mus wiśniowy:
500g wydrylowanych wiśni
pół szklanki cukru
6 łyżeczek żelatyny
300 ml śmietany 30%
1 op. cukru waniliowego

Wykonanie :
Ciastka zblendować lub rozkruszyć za pomocą wałka .
Wymieszać z masłem i taką mieszanką wylepić dno blaszki wyłożonej papierem do pieczenia.
Schłodzić ok 15 min w lodówce.
Wszystkie składniki na masę serową włożyć do miski i wymieszać krótko mikserem , tylko do połączenia się składników.
Wylać masę na schłodzony spód . Na dno piekarnika wstawić dodatkową foremkę wypełnioną wodą.
Wstawić sernik do piekarnika i piec ok 2 godzin w temp 160'C.
W połowie pieczenia , delikatnie wysunąć foremkę i posypać sernik  po wierzchu wiśniami.( wierzch ciasta jest już wówczas ścięty i owoce nie zapadną się.
Po upieczeniu i wystudzeniu sernik schłodzić kilka godzin w lodówce.

Wiśnie na mus zblendować . Można dodatkowo przetrzeć przez sito jeśli chcemy się pozbyć małych kawałeczków skórek ( ja tego nie robiłam )
Tak rozdrobnione wiśnie wymieszać z cukrem i zagotować . Zdjąć z ognia , wsypać żelatynę i dokładnie wymieszać ,aż ta całkowicie się rozpuści .
Odstawić mieszankę do czasu aż zacznie tężeć.
Śmietanę ubić na sztywno z cukrem waniliowy,
Połączyć z tężejącymi wiśniami.
Tak przygotowany mus wyłożyć na sernik . odstawić na kilkanaście minut do lodówki ,żeby mus całkowicie zastygł.

Smacznego :)





Wydrukuj Przepis