sobota, 28 marca 2015

Babka jogurtowo - limonkowa

To już chyba moja ostatnia babkowa propozycja przed tegorocznymi świętami Wielkiej Nocy.

I już w sumie sama nie wiem , która z tych bab pojawi się u mnie na świątecznym stole.



Dzisiejsza babka dość zbita , mocno wilgotna o pięknym cytrusowym smaku i zapachu.
A co ważne przygotowuje się ją w kilka minut , co nie jest bez znaczenia , gdy tyle innych rzeczy jest do zrobienia w przedświątecznym tygodniu.

Składniki :

4 jajka
1 i 1/4  szklanki cukru 
(możemy użyć tylko jedną szklankę , jeśli zamierzamy polukrować babkę )
3/4 szklanki oleju
2 i 1/4 szklanki mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
3/4 szklanki jogurtu naturalnego gęstego
3 limonki.

Wykonanie :

Limonki sparzyć , zetrzeć z nich zieloną warstwę skórki , wycisnąć sok.
Jajka razem z cukrem utrzeć na gęstą puszystą masę  , nadal miksując wlewać olej.
Do masy przesiać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia , dodać jogurt oraz skórkę i sok z limonki.
Wymieszać na jednolita masę.
Przelać do formy babkowej . Piec ok 50 min  w 170 'C.

Smacznego :)






piątek, 27 marca 2015

Likier kokosowy

Trunki domowej roboty są najlepsze .
Najprzeróżniejsze nalewki owocowe czy też przepyszne likiery smakują wybornie.



Domowe malibu robiłam już wielokrotnie , ale gdy natknęłam się na ten przepis  (niestety nie zapisałam źródła )    też musiałam go przetestować .
Likier robi się szybko i łatwo.
I równie szybko znika :)


Składniki :

3 szklanki mleka 
1 puszka mleka skondensowanego słodzonego
200 g wiórków kokosowych
2 op cukru waniliowego
3/4 szklanki spirytusu
(jeśli wolimy słabsze trunki , jedną ćwierć szklanki spirytusu możemy zastąpić wódką )

Wykonanie :

Do garnka wlewamy mleko , dodajemy cukry waniliowe i wiórki . Całość gotujemy od momentu zagotowania się mleka ok 1 min ,żeby wiórki oddały jak najwięcej smaku.
Po lekkim przestudzeniu przecedzamy przez gęste sito dość solidnie odciskając.
( możemy tez odcisnąć przez gazę )
Do odciśniętego mleka kokosowego miksując je  dolewamy mleko skondensowane i alkohol .
Przechowujemy w lodówce .

Smacznego :)




czwartek, 26 marca 2015

Babka czekoladowo-rumowa z suszonymi śliwkami

Tak dzisiaj na szybko powstała taka babka .




Mocno czekoladowa , wilgotna .
Może być propozycją na wielkanocny stół , ale z racji tej ,że robi się błyskawicznie i nie wymaga wymyślnych składników możecie ją zrobić do popołudniowej kawy nawet dziś.

 Składniki :

200g suszonych śliwek
5 łyżek rumu
1 kostka masła
1 szklanka cukru
4 jajka
1i 3/4 szklanki mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
4 czubate łyżeczki kakao
1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej

Na polewę :
1 kostka gorzkiej czekolady
1/4 szklanki śmietany 30%

Wykonanie :

Śliwki pokroić na pół , zalać rumem , odstawić na kilkanaście minut.
Miękkie masło utrzeć dokładnie z cukrem. Nadal ucierając wbijać po jednym jajku.
Następnie wsypać wszystkie suche składniki , utrzeć ,  Dodać do masy śliwki wraz z rumem ,w którym się moczyły. Wymieszać.
Wyłożyć do formy i piec ok 1 godz. w 170'C.

Śmietanę na polewę zagotować i zalać nią połamaną czekoladę . Po 2 minutach wymieszać całość do uzyskania jednolitej polewy.
Polać wystudzoną babkę.

Smacznego :)






piątek, 20 marca 2015

Krem cytrynowy ( Lemon Curd )

Już od dłuższego czasu napotykałam tu i ówdzie przepis na to cudo ... 
A wraz z przepisem mnóstwo ochów, achów i zachwytów nad jego smakiem :)



Nie były przesadzone .
Krem jest pyszny ... mocno cytrynowy , ale przełamany słodyczą.
Kremowy , puszysty .
Świetnie się sprawdzi jako dodatek do najróżniejszych deserów  : naleśników , gofrów , babeczek , lodów  czy nawet zwykłych herbatników .
Może również posłużyć do przełożenia ciast  i tortów .

A jedzony łyżeczką wprost ze słoiczka też smakuje wyśmienicie :)


Składniki :

2 cytryny
2 jajka
szklanka cukru ( lub troszkę mniej , jeśli lubicie mocno kwaśne smaki )
80 g masła

Wykonanie :

Z umytych i wyparzonych cytryn zetrzeć skórkę   ( tylko żółtą część  , biała nadałaby gorzkiego posmaku. ) i wycisnąć sok . 

Do garnka wbić jajka , dodać cukier , delikatnie utrzeć . dodać sok i skórkę cytrynową i miękkie masło.
Garnek postawić na bardzo małym ogniu lub nad innym garnkiem z wrzącą wodą  i cały czas ucierając podgrzewać ,aż masa wyraźnie zgęstnieje .
Wlać do sloiczka i schłodzić .
Przechowywać w lodówce .
Należy zużyć w przeciągu 2 tygodni.

Smacznego :)







czwartek, 19 marca 2015

Sernik z jabłkami na kruchym cieście.

Musze przyznać ,że połączenie jabłek z serem nie do końca do mnie przemawiało.

Ale okazało się ,że sprawdza się świetnie .



Kruche ciasto , kwaskowe , soczyste jabłka i słodka masa serowa.

To ciasto ma dla mnie jakiś rustykalny klimat  .... może dlatego też ,że przepis pochodzi z mojego starego , mocno już wysłużonego kajecika .

Składniki :

Ciasto kruche :
1 szklanka mąki
80 g masła
2 łyżki cukru
1 żółtko
1 łyżka kwaśnej śmietany

Masa serowa:
250g serka homogenizowanego
250g twarogu (niemielonego  - u mnie kostka )
100 g kwaśnej śmietany
3 jajka (oddzielnie białka i żółtka )
3/4 szklanki cukru
1 op budyniu śmietankowego
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej

Nadzienie jabłkowe:
ok 4 średniej wielkości jabłka (ok 80 dkg )
1 cytryna

Wykonanie  :

Na stolnicę wsypać mąkę , dodać masło i posiekać razem .
Dodać pozostałe składniki i zagnieść szybko ciasto
Rozwałkować i wyłożyć ciastem spód formy ( u mnie 24x22  , ale korzystniejsza byłaby troszkę mniejsza )
Formę  z ciastem schłodzić ok 20 min w lodówce , a następnie upiec w 180'C ok 10 min do lekkiego zrumienienia. Przestudzić.

Jabłka umyć , wykroić gniazda nasienne ( nie rozkrawając jabłek ) i pokroić na cienkie , ok 2-3 mm plasterki . Polać sokiem wyciśniętym z cytryny.

Wszystkie składniki na masę serową , oprócz białek umieścić w misce i dokładnie zmiksować aż składniki się połączą  . U mnie z twarogu pozostały w masie grudki , których zupełnie się nie wyczuwa w już upieczonym cieście.
Białka ubić na pianę i delikatnie wmieszać w masę serową.

Na podpieczonym spodzie ułożyć ok 3/4 jabłek , zalać masą serową i wyłożyć pozostałe jabłka.
Piec ok 1 g i 15 min w 170'C.

Smacznego :)




piątek, 13 marca 2015

Cytrynowa Babka drożdżowa na maślance.

Wprawdzie Święta dopiero za trzy tygodnie , ale skoro naszła mnie dziś ochota na drożdżowca to pomyślałam ,że wejdę już troszkę w klimat Wielkiej Nocy i sporządzę babę .



Wyrosła pięknie  , dorodna  . 
Solidna porcja smakowitości..

Dodatkiem maślanki sprawia ,ze ciasto jest wilgotne , niezwykle puszyste  i zapewne dłużej pozostanie świeże .
A jako ,że taka baba wielkanocna nie może się obejść bez bakali dlatego tez napakowałam swoje ciasto solidną porcją tych dobroci i wzbogaciłam o cytrynowa nutę .


Składniki :

3 szklanki mąki 
3/4 szklanki cukru
2 jajka
150 g rozpuszczonego masła
3/4 szklanki lekko podgrzanej maślanki  
( można ją też zastąpić jogurtem naturalnym )
szczypta soli 
skórka otarta z jednej cytryny
sok z połowy cytryny
ok 250 - 300 g różnych bakalii 
( u mnie rodzynki i mieszane skórki kandyzowane )

Ponadto na zaczyn :
3 łyżeczki mąki 
2 łyżeczki cukru
4 dkg drożdży świeżych
ok 3 łyżek letniej wody.

Wykonanie :

Wszystkie składniki na zaczyn rozetrzeć razem  i odstawić aż całość podwoi swoją objętość

Do dużej miski wsypać  mąkę , cukier  , sól .
Wbić jajka , wlać maślankę i cały zaczyn.
Wymieszać  , Wlać masło i całość wyrabiać hakami miksera ok 1 min . Ciasto jest dość luźne , ale takie właśnie ma być  , nie należy dosypywać mąki . 
Miskę przykryć i odstawić aż ciasto podwoi swoją objętość .

Teraz należy dodać bakalie , sok i skórkę z cytryny i znów wyrobić ciasto . Przełożyć je do babkowej blachy wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą.
Ciasto powinno sięgać maksymalnie do połowy formy .
Odstawić do czasu az ciasto wyrośnie do 3/4 formy.
Piekarnik nagrzać do 220'C ,Wstawić blachę z ciastem i zmniejszyć temperaturę do 190'C
Piec ok 50 min . sprawdzić patyczkiem czy ciasto w środku jest suche.
Wystudzić 
Udekorować wg uznania .

Smacznego :)





środa, 11 marca 2015

Jabłecznik korzenny.


Delikatne ciasto z jabłkami , jeszcze z nieco zimowym aromatem, bo z chłodniejszymi dniami kojarzą mi się  korzenne , rozgrzewające aromaty 



Jabłka zazwyczaj łączymy z cynamonem i dla wielu osób jest to duet nierozerwalny.
Ja dziś do masy jabłkowej wprawdzie cynamonu nie dodałam  , ale w zamian pokusiłam się o upieczenie blatów biszkoptowych o pięknym piernikowym zapachu i smaku :)


Składniki :

Biszkopt korzenny :
5 jajek (oddzielnie białka i żółtka )
3/4 szklanki cukru
1/2 szklanki mąki pszennej
3 łyżki mąki ziemniaczanej
3 czubate łyżeczki przyprawy korzennej
 szczypta soli

Masa jabłkowa :
 1,5 kg jabłek
pół szklanki wody
2 łyżki cukru
2 łyżki soku z cytryny
1 galaretka o jasnym kolorze ( u mnie tym razem brzoskwiniowa , ale lepiej sprawdza się smakowo cytrynowa)

Masa śmietanowa :
 300 ml śmietany 30%
250 g serka mascarpone
2 łyżki cukru pudru

Jabłka karmelizowane :
 2 jabłka
3 łyżki cukru
3 łyżki miodu
3 łyżki soku z cytryny
szczypta cynamonu

Wykonanie  :

Biszkopt :
Białka ubić na sztywną pianę z solą , pod koniec ubijania dodawać po troszku cukier . Gdy piana jest już sztywna dodajemy żółtka i ubijamy.
Mąki i przyprawę przesiać do masy  i delikatnie ale dokładnie wymieszać łyżką.
Ciasto przelać do formy (u mnie 23x23 cm )
piec ok 35 min w 170'C
Po wyjęciu z piekarnika formę z ciastem upuścić na podłogę z wysokości ok  50 cm.
Wystudzić i przekroić na dwa blaty .

Masa jabłkowa :
Jabłka  obrać i pokroić na mniejsze kawałki .
Dodać do nich wodę , sok , cukier  i dusić na małym ogniu aż jabłka się rozpadną a część wody wyparuje.
Zestawić z ognia , wsypać galaretkę i dokładnie wymieszać .
Wystudzić.

Masa śmietanowa:
Śmietanę ubić z cukrem na sztywno , dodać mascarpone i dalej ubijać aż masa będzie gładka i sztywna .

Jabłka karmelizowane :
Jabłka dokładnie umyć  , wyciąć delikatnie gniazda nasienne , nie rozkrawać jabłek . Pokroic je na cienkie plastry (ok pół cm )
Na patelni rozpuścić cukier ,miód ,cynamon i  sok . Chwilkę pogotować , dodać na patelnię plastry jabłek , jedną warstwą . Gotować ok 20 sekund z każdej strony , zdjąć do wystudzenia . Podobne postąpić z resztą jabłek.

Jeden blat ciasta korzennego wyłożyć do formy . Nałożyć równą warstwą masę jabłkową. Przykryć drugim blatem i dokładnie przykryć ubitą śmietaną. .
Wierzch ciasta udekorować karmelizowanymi jabłkami.

Smacznego :




piątek, 6 marca 2015

Ciasto "Czekoladowa Coca-cola "

Jakiś czas temu wpadł mi w oko przepis na ciasto z dodatkiem coca-coli. 
Hmmmm zaintrygowało mnie to  , więc musiałam przetestować .
Ale jak to zwykle u mnie musiałam też co nieco pozmieniać i dodać coś od siebie.

W moim Cieście nie dość ,że podstawa jest z coca-colą to i krem ją zawiera , a całość wieńczy galaretka na bazie tego słodkiego napoju.



No i okazało się ,że powstało bardzo przyjemne czekoladowe ciacho :)

Inspiracja z Tego Bloga

Składniki :

Ciasto :
1 i 3/4 szklanki (240g) mąki
1 szklanka (220g) cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
3 czubate łyżki gorzkiego kakao
szczypta soli

1 kostka ( 200g ) rozpuszczonego, przestudzonego masła
2 duże jajka
szklanka coca-coli
3 łyżki mleka

Masa :
150 g herbatników
150 g ulubionych orzechów (u mnie pół na pół orzechy włoskie i migdały )
szklanka coca-coli
3/4 ( 150g) kostki masła
3/4 szklanki cukru pudru

Galaretka :
2,5 szklanki coca-coli
5 łyżeczek żelatyny

Dodatkowo :
mały słoik ulubionej marmolady lub dżemu
Na poncz:
łyżka soku z cytryny 
1/4 szklanki wody
łyżka wódki

Wykonanie :

Ciasto :
W  jednej misce połączyć wszystkie suche składniki, a w drugiej mokre .
 Połączyć je ze sobą mieszając dokładnie łyżką.
wylać ciasto do formy ( u mnie 22 x24 cm )  wyłożonej papierem do pieczenia , pieczemy ok 50 min w 180'C
Ciasto wystudzić .

Krem :
Herbatniki i orzechy zmielić w blenderze na drobny proszek.
Zalać coca-colą . wymieszać.
Miękkie masło utrzeć z cukrem  , dodawać po łyżce masy herbatnikowo - orzechowej .

Galaretka :
Zagotować pół szklanki coca-coli . wsypać do niej żelatynę , mieszać aż do rozpuszczenia. Wlać pozostałe dwie szklanki coca-coli i odstawić aż galaretka zacznie tężeć.

Wystudzone ciasto przekroić na dwa blaty.
Pierwszy blat włożyć do formy , nasączyć połową ponczu.
Wyłożyć  przygotowaną masą. Przykryć drugim blatem , znów nasączyć.
Posmarować cienką warstwą marmolady ( u mnie malinowa)
Wylać lekko już tężejącą galaretkę.
 Gotowe ciasto schłodzić w lodówce.

Smacznego :)







Wydrukuj Przepis