Delikatne ciasto z jabłkami , jeszcze z nieco zimowym aromatem, bo z chłodniejszymi dniami kojarzą mi się korzenne , rozgrzewające aromaty
Jabłka zazwyczaj łączymy z cynamonem i dla wielu osób jest to duet nierozerwalny.
Ja dziś do masy jabłkowej wprawdzie cynamonu nie dodałam , ale w zamian pokusiłam się o upieczenie blatów biszkoptowych o pięknym piernikowym zapachu i smaku :)
Składniki :
Biszkopt korzenny :
5 jajek (oddzielnie białka i żółtka )
3/4 szklanki cukru
1/2 szklanki mąki pszennej
3 łyżki mąki ziemniaczanej
3 czubate łyżeczki przyprawy korzennej
szczypta soli
Masa jabłkowa :
1,5 kg jabłek
pół szklanki wody
2 łyżki cukru
2 łyżki soku z cytryny
1 galaretka o jasnym kolorze ( u mnie tym razem brzoskwiniowa , ale lepiej sprawdza się smakowo cytrynowa)
Masa śmietanowa :
300 ml śmietany 30%
250 g serka mascarpone
2 łyżki cukru pudru
Jabłka karmelizowane :
2 jabłka
3 łyżki cukru
3 łyżki miodu
3 łyżki soku z cytryny
szczypta cynamonu
Wykonanie :
Biszkopt :
Białka ubić na sztywną pianę z solą , pod koniec ubijania dodawać po troszku cukier . Gdy piana jest już sztywna dodajemy żółtka i ubijamy.
Mąki i przyprawę przesiać do masy i delikatnie ale dokładnie wymieszać łyżką.
Ciasto przelać do formy (u mnie 23x23 cm )
piec ok 35 min w 170'C
Po wyjęciu z piekarnika formę z ciastem upuścić na podłogę z wysokości ok 50 cm.
Wystudzić i przekroić na dwa blaty .
Masa jabłkowa :
Jabłka obrać i pokroić na mniejsze kawałki .
Dodać do nich wodę , sok , cukier i dusić na małym ogniu aż jabłka się rozpadną a część wody wyparuje.
Zestawić z ognia , wsypać galaretkę i dokładnie wymieszać .
Wystudzić.
Masa śmietanowa:
Śmietanę ubić z cukrem na sztywno , dodać mascarpone i dalej ubijać aż masa będzie gładka i sztywna .
Jabłka karmelizowane :
Jabłka dokładnie umyć , wyciąć delikatnie gniazda nasienne , nie rozkrawać jabłek . Pokroic je na cienkie plastry (ok pół cm )
Na patelni rozpuścić cukier ,miód ,cynamon i sok . Chwilkę pogotować , dodać na patelnię plastry jabłek , jedną warstwą . Gotować ok 20 sekund z każdej strony , zdjąć do wystudzenia . Podobne postąpić z resztą jabłek.
Jeden blat ciasta korzennego wyłożyć do formy . Nałożyć równą warstwą masę jabłkową. Przykryć drugim blatem i dokładnie przykryć ubitą śmietaną. .
Wierzch ciasta udekorować karmelizowanymi jabłkami.
Smacznego :