Dwa czekoladowe blaty , solidna warstwa słodkiej karmelowej masy i pewien dodatkowy składnik , który charakteryzuje to ciasto.
Prażony , lekko skarmelizowany słonecznik.
To dzięki niemu ciasto przyjemnie chrupie.
Składniki :
Blaty czekoladowe :
6 jajek (oddzielnie białka i żółtka )
1 szklanka cukru
3 łyki oleju
1 szklanka mąki
2 łyżki kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Karmelizowany słonecznik:
30 dkg pestek słonecznika (już wyłuskanego )
4 łyżki cukru
5 dkg masła
3 łyżki mleka
Masa karmelowa:
1 puszka gotowego kajmaku lub porcja przygotowana wg tego przepisu
3 szklanki mleka
2 op budyniu waniliowego
2 łyżki cukru
2 łyżki cukru
1 op (250g) miękkiego masła
Wykonanie :
Ciasto:
Białka ubić na sztywno , dosypywać porcjami cukier i nadal ubijać , dodać żółtka , olej .
Przesiać do masy wszystkie suche składniki i delikatnie połączyć wszystko łyżką.
Masę rozlać cienką warstwą do dwóch jednakowych foremek (25 x 38) wyłożonych
papierem do pieczenia lub upiec w jednej a następnie przekroić na dwa
blaty.
Słonecznik:
Pestki słonecznika podprażyć na suchej patelni .
Przesypać do miseczki.
Na patelni rozpuścić masło , dodać cukier i mleko. Gy te składniki się połączą a cukier rozpuści wsypać na patelnię słonecznik i prażyć kilka minut często mieszając , bo całość może się szybko przypalić.
Odstawić do wystygnięcia .
Masa:
Dwie szklanki mleka zagotować. W trzeciej szklance mleka rozmieszać proszek budyniowy i cukier. Wlać do mleka w garnku i ciągle mieszając ugotować budyń.
Wystudzić.
Miękkie masło rozetrzeć ,aż nabierze nieco puszystości .Ucierając cały czas dodawać po łyżce zimny budyń i karmel.
Na końcu wsypać 1/3 porcji prażonego słonecznika. Wymieszać.
W formie układamy jeden blat czekoladowego ciasta , na nim rozsmarowujemy 2/3 masy karmelowej , przykrywamy drugim blatem ciasta , smarujemy pozostałą masą . Wierzch obsypujemy pozostałym słonecznikiem.
Ciasto przed spożyciem najlepiej kilka godzin schłodzić w lodówce ,żeby masa zastygła i wszystkie smaki się połączyły.
Smacznego :)