Sezon na truskawki w pełni .
Teraz są najlepsze , wypieszczone przez słońce smakują wybornie.
Są rewelacyjne jedzone prosto z koszyka , ale równie wspaniale smakują we wszelkiego rodzaju deserach.
U mnie dziś propozycja na połączenie truskawek z miętą .
A to wszystko ujęte w postać delikatnej , puszystej pianki .
Smakuje świeżo i orzeźwiająco .
Myślę ,że taki deser będzie odpowiednią propozycją dla naszych malusińskich w Dniu dziecka :)
Wiem ,że nie wszyscy lubią smak mięty w deserach , ale mimo to proponuję spróbować tego smaku w tym wydaniu . Nie jest zbyt intensywny , nie przytłacza truskawek .
A co najważniejsze miętowy aromat nie jest sztuczny , bo wykorzystujemy świeżą miętę
Składniki :
ok 0,5 kg truskawek
Galaretka agrestowa
Galaretka truskawkowa
7 płaskich łyżeczek żelatyny]
350 ml śmietany 30 %
350 ml jogurtu naturalnego typu greckiego
5 łyżek cukru pudru
kilka gałązek świeżej mięty
Wykonanie :
Warstwa pierwsza :
Truskawki obrać i zmiksować na mus z łyżką cukru pudru.
Powinno go być łącznie 2 szklanki .
Jeśli ktoś nie lubi w deserach wyczuwalnych małych pesteczek z truskawek , może ten mus przetrzeć przez gęste sitko.
Dla mnie jest to zbędne .
Galaretkę truskawkową i jedną łyżeczkę żelatyny rozpuścić w 1 szklance wrzątku.
Gdy galaretka zacznie delikatnie gęstnieć połączyć ją ze szklanką musu i wylać na dno foremki.
Wstawić do lodówki do całkowitego zastygnięcia.
Warstwa druga :
Z mięty oberwać kilkanaście listków ( kilka odłożyć do dekoracji) i drobno posiekać .
Pozostałe części mięty pokroić na mniejsze kawałki , zalać szklanką wody i gotować na małym ogniu kilka minut.
Powstały wywar odcedzić , dopełnić tak aby była szklanka wrzątku i rozpuścić w nim galaretkę agrestową z dodatkową łyżeczką żelatyny. Wystudzić .
Śmietanę ubić na sztywno z 2 łyżkami cukru pudru.
W misce utrzeć połowę jogurtu z łyżką cukru , dodać ok 4 łyżek ubitej śmietany , połaczyć z galaretką i posiekaną miętą.
Dla podkreślenia koloru można dodać odrobinę zielonego barwnika.
Powstałą masę wylać na pierwszą warstwę naszego deseru.
Ponownie wstawić do lodówki.
Warstwa trzecia :
Pozostałą żelatynę namoczyć w ok 1/4 szklanki zimnej wody , po czym rozpuścić ją wstawiając szklankę do wrzątku.
Drugą część jogurtu utrzeć z łyżką cukru , połączyć ze śmietaną i szklanką musu truskawkowego.
Dodać żelatynę .
Wylać masę na wierzch deseru.
Schłodzić.
Udekorować wg uznania miętą i truskawkami.
Smacznego :)