Takie puszyste rogale są świetne zarówno na śniadanie jak i do popołudniowej kawy.
Wspaniale smakują z powidłami , czekoladą , miodem czy po prostu z masłem.
Ja zrobiłam je w wersji słodszej , ale można dać do ciasta nieco mniej cukru ,a wówczas będą bardziej wytrawne.
Składniki :
( na 32 sztuki )
2 szklanki letniego mleka
5 dkg drożdży
5 łyżek cukru
1 kg mąki pszennej
4 jajka
120g roztopionego masła
2 łyżki oleju
pół łyżeczki soli
Dodatkowo :
80 g roztopionego masła
1 rozmącone jajko
ew gruby cukier lub ziarna do posypania rogali
Wykonanie :
Drożdże , mleko , cukier i 3 łyżki mąki rozetrzeć razem i odstawić do wyrośnięcia na ok 10 min.
Do miski wsypać mąkę , dodać zaczyn drożdżowy , sól , jajka i wyrobić hakami miksera ciasto , wlać masło , olej i nadal wyrabiać aż ciasto będzie jednolite i gładkie (ok 3 min )
Przykryć ściereczką i odstawić na 40 - 50 min aż ciasto podwoi swoją objetość.
Po tym czasie wyłożyć ciasto na stolnice wysypaną mąką , podzielić je na 8 części a każdą z nich na 4 części.
Każdą część rozwałkować na kształt koła o średnicy mniej więcej 10 cm .
Posmarować roztopionym masłem ,zawinąć w rulon i uformować na kształt rogala.
Tak przygotowane rogale ułożyć na blaszce do pieczenia zachowując spore odstępy. Posmarować rozmąconym jajkiem i posypać cukrem lub ziarnami i odstawić na ok 10 min by znów wyrosły.
Piekarnik rozgrzać do 190'C . Pieczemy rogale ok 12 - 15 min do zrumienienia.
Smacznego :)