Pączki wiedeńskie zwane też gniazdkami , pączkami kręconymi czy też pączkami hiszpańskimi .
To moje ulubione pączki.
Słodkie , mięciutkie , wilgotne.
Piecze się je z ciasta parzonego , tego samego z którego przygotowuje się ptysie czy eklerki.
Składniki :
Na ok 24 szt.
1 szklanka wody
80 g masła
szczypta soli
1 szklanka mąki 170g
3 duże lub 4 mniejsze jajka (u mnie 4 jajka wielkości M)
1 łyżka octu lub spirytusu
Olej do smażenia (ok 1 litra )
Lukier :
1 szklanka cukru pudru
2 łyżki goracej wody
pół łyżki soku z cytryny
Wykonanie :
Wodę z masłem zagotować , dodać sól i wsypać do gotującej się wody mąkę.
Wymieszać drewnianą łyżka i trzymamy na ogniu do czasu aż cisto zacznie odchodzić od ścianek garnka.
Wystudzić.
Do zimnej masy dodajemy ocet i wbijamy po jednym jajku , cały czas ucierając masę.
Przełożyć ją do worka z tylką w kształcie gwiazdki .
Z papieru do pieczenia wyciąć kwadraty i na każdy z nich wycisnąć kółka o średnicy mniej więcej 5-6 cm.
W garnku lub szerokim rondlu rozgrzać olej i wkładać pączki wraz z papierem (ciastem do dołu.)
Po ok minucie zdjąć papier, odwrócić paczki i upiec na rumiano (ok 2 min.)
Wyjąc na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym , żeby ociekły z nadmiaru tłuszczu.
Cukier puder mieszamy z woda i sokiem z cytryny.
Gdy paczki wystygną moczymy je z jednej strony w lukrze..
Smacznego :)