czwartek, 27 lipca 2017

Korzenne ciasto z cukinią

Cukinia , cukinia , cukinia  .
 Obrodziła i wykorzystuje wszelkie przepisy by wykorzystać to warzywo , a jednocześnie by nie było monotonnie.
Do ciast też się nadaje wspaniale  😀


Składniki :
foremka 25x28
 
3 szklanki cukinii utartej na grubych oczkach tartki
4 jajka 
1 i 1/4 szklanki cukru (270g)
1 szklanka oleju
2 łyżeczki przyprawy do piernika (można również użyć cynamonu)
3 szklanki mąki (500g)
2 łyżeczki proszku do pieczenia
garść posiekanych orzechów włoskich.

Wykonanie :
Jajka ubić z cukrem na puszystą masę . Ciągle ubijając dodawać kolejno olej , przyprawę , mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, orzechy  i startą cukinię  .
Ciasto wlać do formy wyłożonej papierem do pieczenia i piec 1 godzinę w 190'C.
Po wystudzeniu ciasto można np. polać lukrem  lub posypać cukrem pudrem.
Ja polałam je rozpuszczoną czekoladą i posypałam orzechami.

Smacznego :)






 

Wydrukuj Przepis