Cukinia , cukinia , cukinia .
Obrodziła i wykorzystuje wszelkie przepisy by wykorzystać to warzywo , a jednocześnie by nie było monotonnie.
Do ciast też się nadaje wspaniale 😀
Składniki :
foremka 25x28
3 szklanki cukinii utartej na grubych oczkach tartki
4 jajka
1 i 1/4 szklanki cukru (270g)
1 szklanka oleju
2 łyżeczki przyprawy do piernika (można również użyć cynamonu)
3 szklanki mąki (500g)
2 łyżeczki proszku do pieczenia
garść posiekanych orzechów włoskich.
Wykonanie :
Jajka ubić z cukrem na puszystą masę . Ciągle ubijając dodawać kolejno olej , przyprawę , mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, orzechy i startą cukinię .
Ciasto wlać do formy wyłożonej papierem do pieczenia i piec 1 godzinę w 190'C.
Po wystudzeniu ciasto można np. polać lukrem lub posypać cukrem pudrem.
Ja polałam je rozpuszczoną czekoladą i posypałam orzechami.
Smacznego :)