Jak myślicie - długo jeszcze truskawki będą nas zaszczycać swoja obecnością ?
Pewnie już powoli sezon na te pyszne owoce będzie się kończył .
Dlatego też cieszmy się nimi i napełniajmy brzuchy póki są :)
Gwarantuję ,ze to ciasto z truskawkami mile połechcze Wasze podniebienia , Jest mega puszyste , ale nie suche . Lekko waniliowe ... no i te truskawki ach Pycha.
Inspiracja z tego bloga (klik)
Składniki :
5 jajek
1,5 szklanki (330g) cukru
1 szklanka gorącej wody (zagotowałam i odstawiłam w szklance na ok 4-5 min )
3/4 szklanki oleju
3 szklanki (500g) maki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 opakowanie budyniu waniliowego (proszku - 40g)
truskawki - ok pół kg
2 łyżki kisielu truskawkowego (proszku )
Wykonanie:
Jajka ubijać z cukrem ,aż masa będzie gęsta , puszysta i wyraźnie zjaśnieje .
Nadal ubijając dolewać wodę i olej.
Przesiać pozostałe suche składniki i wymieszać .
Wylać ciasto do blachy wyłożonej papierem do pieczenia.
Truskawki pokroić na mniejsze części , wymieszać z kisielem .
Posypać delikatnie owocami wierzch ciasta.(tak aby jak najmniej owoców zapadło się w cieście)
Pieczemy ok 1 godziny w 180'C
Ja użyłam blachy 28x24 cm , ale można użyć nieco większej , bo ciasto wyszło wysokie , ale wówczas zmniejszamy czas pieczenia o ok 10 min.
Po upieczeniu posypujemy obficie cukrem pudrem .
Smacznego :)