sobota, 20 czerwca 2015

Puszyste ciasto z truskawkami

Jak myślicie  - długo jeszcze truskawki będą nas zaszczycać swoja obecnością ?
Pewnie już powoli sezon na te pyszne owoce będzie się kończył .
Dlatego też cieszmy się nimi i napełniajmy brzuchy póki są :)

Gwarantuję ,ze to ciasto z truskawkami mile połechcze Wasze podniebienia , Jest mega puszyste , ale nie suche . Lekko waniliowe  ... no i te truskawki ach Pycha.


Inspiracja z tego bloga (klik)
Składniki :
5 jajek
1,5 szklanki (330g) cukru 
1 szklanka gorącej wody (zagotowałam i odstawiłam w szklance na ok 4-5 min )
3/4 szklanki oleju
3 szklanki (500g) maki 
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 opakowanie budyniu waniliowego (proszku - 40g)

truskawki - ok pół kg 
2 łyżki kisielu truskawkowego (proszku )

Wykonanie:
Jajka ubijać z cukrem ,aż masa  będzie gęsta , puszysta i wyraźnie zjaśnieje .
Nadal ubijając dolewać wodę i olej.
Przesiać pozostałe suche składniki i wymieszać .
Wylać ciasto do blachy wyłożonej papierem do pieczenia.
Truskawki pokroić na mniejsze części , wymieszać z kisielem .
Posypać delikatnie owocami wierzch ciasta.(tak aby jak najmniej owoców zapadło się w cieście)
Pieczemy ok 1 godziny w 180'C
Ja użyłam blachy 28x24  cm , ale można użyć nieco większej , bo ciasto wyszło wysokie , ale wówczas zmniejszamy czas pieczenia o ok 10 min.

Po upieczeniu posypujemy obficie cukrem pudrem .

Smacznego :)








czwartek, 11 czerwca 2015

Kostka miętowo-truskawkowa na maślance.

Z każdego kąta zerkają truskawki , ale co się dziwić jak sezon w pełnii.

Pyszne  : same , z cukrem , z jogurtem , z lodami  - smakują w każdej postaci.
A może skusicie się na połączenie ich z miętą  ???



Świetny orzeźwiający deser na ciepłe , letnie dni .

Ja na spód upiekłam cienki biszkopt , ale jeśli chcecie przyspieszyć i ułatwić sobie pracę możecie wykorzystać biszkopty.

Składniki :

Na biszkopt :
2 duże jajka (oddzielnie białka i żółtka)
pół szklanki cukru (110g)
pół szklanki maki (90g)
1 łyżka oleju.

Masa truskawkowa :
2 szklanki zblendowanych truskawek - musu (ok pół kg)
1 szklanka maślanki (250 ml )
300 ml śmietany 30%
5-6 łyżek cukru pudru (wg uznania)
8 łyżeczek żelatyny 
4 łyżki wody

Masa miętowa :
ok 1 szklanki listków świeżej mięty
300 ml maślanki
300 ml śmietany 30%
5 łyżeczek żelatyny
4 łyżki wody
4-5 łyżek cukru pudru (wg uznania)

Wykonanie :

Biszkopt:
Białka ubić na sztywną pianę , pod koniec dodawać porcjami cukier . Dodać żółtka i olej . Ubic na gęstą puszysta masę.
Przesiać do niej mąkę i delikatnie wymieszać.
Wlać do blachy wyłożonej papierem do pieczenia  ( u mnie 23x23 cm ) i piec ok 15 min w 180'C
Wystudzić.

 Masa truskawkowa.
Śmietanę ubić na sztywno.
Maślankę połączyć z cukrem i musem truskawkowym , dodać ubitą śmietanę.
Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie, a następnie ją rozpuścić wstawiając szklankę do gorącej wody.
Dodać ją do masy śmietanowej i całość ubić.
Wylać masę na biszkopt.
Wstawić do lodówki do lekkiego stężenia

Masa miętowa:
Liście mięty drobniutko posiekać  lub też zblendować.
Śmietanę ubić.
Maślankę połączyć z cukrem i ubita śmietaną , dodać miętę i przygotowaną tak jak wcześniej żelatynę.
Masę wlać na  warstwę truskawkową.

Wierzch cista udekorować świeżymi truskawkami i listkami mięty.

Smacznego :)




czwartek, 4 czerwca 2015

Torcik rabarbarowy bez pieczenia.

Kilka zabłąkanych łodyg rabarbaru leżało zapomnianych w lodówce , więc trzeba było je wykorzystać.
Coś na szybko i małym nakładem pracy .

Powstało całkiem fajne ciasto bez pieczenia.



Ciasteczkowy spód , do tego kwaśno słodka zielona warstwa rabarbarowa i solidna porcja bitej śmietany z bezami.

Składniki :

120g dowolnych ciasteczek ( u mnie biszkopty)
60g rozpuszczonego masła

40dkg rabarbaru
80 g cukru (ok 1/3 szklanki) - lub ciut więcej gdy lubimy słodkie ciasta 
1/3 szklanki wody.
galaretka agrestowa

 300 ml śmietany 30%
2 op.cukru waniliowego
2 garści drobnych bezików

Wykonanie:

Ciasteczka rozkruszyć na piach , dodać masło i całość  połączyć .Masa wylepić spód foremki ( u mnie tortownica o średnicy 16 cm )
Schłodzić ok pół godziny w lodówce.

Rabarbar umyć , pokroic na mniejsze kawałki , wrzucić na patelnię dodając wodę i cukier .
Gotować aż rabarbar całkowicie zmięknie .
Zmiksować ,na gładką masę.
Jeśli powstałego musu jest mniej niż pół litra dopełnić wodą , znów zagotować.
Zestawić z ognia i wsypać galaretką . Wymieszać . Przestudzić . Gdy masa zacznie tężeć wylać ją na schłodzony spód .*( kolor masy zależny jest od rodzaju rabarbaru jaki użyjemy  , ale zazwyczaj wychodzi dość nieciekawy - dlatego tez dodałam odrobinkę zielonego barwnika )
Odstawić do całkowitego stężenia.
Śmietanę ubić na sztywną masę z dodatkiem cukru waniliowego .
Dodać do niej bezy , wymieszać i pokryć nią nasze ciasto.

Smacznego :)





Wydrukuj Przepis