Właściwie to nie wiem dlaczego to ciasto nazywa się "włoskie" .
Ale pod taką nazwą mam je zapisane od lat w swoim bardzo już zużytym i poplamionym kajeciku z przepisami.
Pełne Bakalii , najróżniejszych smaków, Miękkie jabłka , chrupiące orzechy , ciągnące się suszone owoce - wszystko tu jest.
Składniki :
5-6 sporych kwaśnych jabłek
szklanka cukru
3 jajka
2 szklanki mąki
łyżeczka proszku do pieczenia
łyżeczka sody oczyszczonej
szklanka bakalii (rodzynki , orzechy, migdały , suszona żurawina , morele )
łyżeczka cynamonu.
Wykonanie :
Jabłka umyć , wydrążyć środek , pokroić na kawałki ok 1,5 cm na 1,5 cm ( ja kroję ze skórką)
Dodać do nich cukier , bakalie i cynamon. Odstawić na 2 godziny.
Po tym czasie wbić do jabłek jajka , wsypać mąkę , proszek i sodę.
Wymieszać.
Piec ok 50 min w 180'C
Smacznego :)
Gotowe ciasto można posypać cukrem pudrem , bądź oblać lukrem.