Przepis na to ciasto już od długiego czasu robi furorę w internetowym świecie ciastowypiekaczy.
W końcu i ja postanowiłam się skusić i zagrać w zielone :)
Ciasto kusi swoim pięknym zielonym kolorem , którego sprawcą jest szpinak .
Tak tak , ten sam którego wiele osób nawet nie chce spróbować .
Tutaj jego smak jest zupełnie nie wyczuwalny ,
Składniki :
Ciasto :
450 g mrożonego rozdrobnionego szpinaku
3 jajka
1 i 1/4 szklanki cukru
1 szklanka oleju
2 szklanki maki ( w oryginale krupczatka , ja użyłam pszennej)
3 łyżeczki proszku do pieczenia
Masa :
300 ml śmietany 30%
300g białego sera (homogenizowany lub sernikowy -wiaderkowy)
3 łyżki cukru pudru
1 galaretka agrestowa
1/3 szklanki wrzacej wody.
Dodatkowo pół szklanki owoców ( u mnie jagody i maliny)
Wykonanie :
Szpinak rozmrozic i odcisnąć nadmiar wody.
Jajka ubić z cukrem na puszystą masę , wlać olej ,wsypać mąkę i proszek do pieczenia . Zmiksować . Dodać szpinak i dokładnie wymieszać
Piec ok 1 godziny 1 180'C
Wystudzić
Galaretka agrestowa rozpuścić we wrzątku i wystudzić.
Śmietanę ubic na sztywno z cukrem pudrem , dodac serek i razem utrzeć . Wlać chłodna galaretkę.
Z upieczonego ciasta ściąć ok półcentymetrowy wierzch i pokruszyć .
Pozostałe ciasto przeciąć na pół .
Na spodnią część wylać 3/4 masy śmietanowej ,posypać połową owoców , przykryć druga częścią ciasta . Wylać resztę masy . Posypać ciasto wcześniej przygotowanymi okruchami i pozostałymi owocami . Schłodzić aby masa się ścięła.
Smacznego :)
Witam :) jaka blaszka była do tego użyta? :)
OdpowiedzUsuńPiekłam w tortownicy 26 cm . Pozdrawiam :)
Usuńnie wyszlo takie zielone :-( dlaczemu??? :'(
OdpowiedzUsuńhmmmm być może to zależy od szpinaku .... być może nie był dobrze rozdrobniony . Piekłam 2 razy i kolor sie powtórzył .... nie mam pojęcia co u Pani zawiodło .
UsuńWitam, a jakiej marki używała Pani ten szpinak?
UsuńU mnie był kolor i ciasto super rosło a na koniec niestety zakalec... nie wiem co poszło nie tak ale robiłam wszystko wg przepisu.
OdpowiedzUsuńDobrze że chociaż krem super...
Mam pytanie: czy ta galaretka nie zmieni koloru kremu na ziolony?
OdpowiedzUsuńDelikatnie zabarwia (naprawdę delikatnie :) ) , ale kolor nadal pozostaje bardzo jasny i ładnie kontrastuje z zielonym ciastem :)
UsuńCzy w trakcie wyrabiania ciasta, powinnam najpierw ubić białka z cukrem, a następnie dodać żółtka?
OdpowiedzUsuńNie , nie ma takiej potrzeby , wystarczy całe jajka ubijać z cukrem ,aż masa jajeczna będzie gęsta , puszysta i wyraźnie zjaśnieje . :) Pozdrawiam :)
UsuńCzy w trakcie wyrabiania ciasta, powinnam najpierw ubić białka z cukrem, a następnie dodać żółtka?
OdpowiedzUsuńCzy musi być szpinak mrożony? Nie może byś świeży rozdrobniony?
OdpowiedzUsuńPowiem szczerze ,że ze świeżego nie robiłam , ale myslę ,że również się nadaje . Trzeba go tylko dobrze odsączyć z soku ,żeby nie rozrzedził ciasta.
UsuńWitam. Czy mogę dodać zamiast sera białego serek homogenizowany waniliowy?
UsuńJak najbardziej :) Będzie idealny :) Pozdrawiam .
UsuńWitam! Jakiej marki szpinaku Pani używała? A czy podczas miksowania śmietany ona się nie zważy? Miksowac ja na niskich obrotach i stopniowo dodawać cukier puder tak? A serek hom. Dodać i miksowac czy juz wymieszać lyza? Bardzo proszę o podpowiedź; )
OdpowiedzUsuńWitam . Szpinak kupowałam w biedronce , rozdrobniony , nie w liściach . Nalezy go dobrze odsączyć i można jeszcze dodatkowo zblendować (ale nie koniecznie ) Cukier puder wsypac do smietany i ubic na sztywno , po dodaniu serka można jeszcze chwilkę zmiksowac i po dodaniu galaretki również .Pozdrawiam ;)
UsuńWitam! Jakiej marki szpinaku Pani używała? A czy podczas miksowania śmietany ona się nie zważy? Miksowac ja na niskich obrotach i stopniowo dodawać cukier puder tak? A serek hom. Dodać i miksowac czy juz wymieszać lyza? Bardzo proszę o podpowiedź; )
OdpowiedzUsuńWitam,
OdpowiedzUsuńczy robiła Pani może kiedyś na dużej blaszce?