Czary mary - hokus pokus ....
I oto jest - czekoladowa wersja magicznego ciasta/.
Jakiś czas temu wrzuciłam na bloga przepis na ciasto "magiczne" cytrynowe.
I cieszy się on dużym zainteresowaniem.
Dlatego też pokusiłam się o zrobienie wersji z kakao.
Musze przyznać , że ten smak bardziej do mnie przemawia . Jednak czekolada górą.
A o co chodzi z tą magią ???
Otóż z prostych składników wymieszanych w określonej kolejności wychodzi nam w trakcie pieczenia trójwarstwowe ciasto.
Tym razem u mnie środkowa warstwa wyszła cieniutka i słabo ją widać .
Widocznie słabo czarowałam ;)
Smak ciasta przypomina biszkopt z intensywnie czekoladowym kremem budyniowym.
Składniki :
blaszka 18x24
Wszystkie składniki maja mieć temperaturę pokojową.
4 jajka (oddzielnie białka i żółtka )
1 łyżka wody
150 g cukru
125 g masła roztopionego i przestudzonego.
60 g mąki
60 g ciemnego kakao
2 szklanki mleka (pół litra)
szczypta soli
Wykonanie :
Żółtka ucierać z cukrem i wodą ,aż masa zjaśnieje i będzie puszysta.
Nadal miksując dodać masło.
Przesiać mąkę i kakao , wlać mleko .
Połączyć wszystkie składniki.
Masa jest rzadka.
Białka ubić na sztywną pianę ze szczypta soli .
Delikatnie połączyć pianę z ciastem.
Dno blaszki wyłożyć papierem do pieczenia i przelać do niej masę.
Piec ciasto 1 godzinę w 160'C.
Po tym czasie otworzyć piekarnik i zostawić w nim ciasto do wystudzenia.
Przed pokrojeniem schłodzić min 3 godziny w lodówce
Smacznego :)
Chętnie użyję tej magii w swojej kuchni;) Jesteś lepsza niż Harry P.;) On takich cudów nie potrafił:) Pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńHahahaha Harry Potter :D Jak skorzystasz z przepisu to tez będziesz czarować jak czarodzieje z Hogwartu :D
OdpowiedzUsuńAż trudno uwierzyć, że wychodzą takie warstwy. Wygląda bardzo ładnie i koniecznie muszę spróbować :)
OdpowiedzUsuńPolecam :)
Usuńże niby wrzucasz, mieszasz i już jesz? coś czuję, że muszę zrobić to ciasto!
OdpowiedzUsuńNo poza tym wrzucaniem i mieszaniem trzeba jeszcze odrobinkę cierpliwości na pieczenie i schładzanie ... ale warto poczarować :)
UsuńZrobiłam je za namową mojego syna i muszę stwierdzić, że to ciasto to czysta magia. Do tej pory nie wiem jak to możliwe, że wyszedł mi budyń na dole, a ciasto u góry. Super.
OdpowiedzUsuńCiesze się ,że czary - mary się powiodły :) Pozdrawiam :)
Usuńczy koniecznie musi być blaszka o takich wymiarach?
OdpowiedzUsuńOczywiście nie koniecznie , Ale blaszka nie może być za duża . Np tortownica o średnicy 20 -22 cm lub blaszka kwadratowa o boku ok 20 cm . Pozdrawiam :).
UsuńTylko nie tortownica!!!! Jeśli jest nieszczelna ciasto wypłynie podczas pieczenia i klapa gotowa, a sprzątanie kuchni po czymś takim to iście wiosenne porządki!!!!
UsuńWitam, czy wszystkie składniki muszą mieć temperaturę pokojową???Czy nie ma to znaczenia???Czy to ciasto jest wilgotne jak coś w stylu Brownie?
OdpowiedzUsuńTak , najlepiej by wszystkie składniki były w temperaturze pokojowej (masło tez wczesniej stopione i wystudzone do temperatury powietrza ) , Ciasto jest wilgotne , kremowe , nie tak ciężkie jak brownie , delikatne , nie zbite .
UsuńCzy ono po godzinie pieczenia jak jeszcze nie wystudzone powinno być w środku rzadsze tak jakby lejace?
OdpowiedzUsuńNa pewno nie bedzie bardzo ścięte , bo ciepła masa budyniowa , która się w środku ciasta tworzy będzie rzadka . Prawdę mówiąc ie rozkrawałam ciasta jeszcze ciepłego więc trudno mi powiedzieć .
UsuńCzy coś sie stanie, jeśli nie dodam białek do ciasta, tylko na odwrót? Bo zrobilam ciasto do białek, obecnie ciasto jest w piekarniku, ale sie obawiam. Pozdrawiam ;)
Usuńhmmmm mysle ,że wszystko bedzie z nim ok ;)
UsuńIdealne ciasto na niedzielne spotkanie z rodziną. Pozdrawiam serdecznie :)
OdpowiedzUsuńSuper ciasto :) Naprawdę magiczne :) Mój chłopak tak czarował, że ciasto w lodówce wytrzymało tylko godzinę :) A kiedy minęły trzy godziny, z ciasta zostało tylko wspomnienie... Mniam... Polecam!<3
OdpowiedzUsuńHahahahah masz czarodzieja w domu ;) Ciesze się ,że troszkę magii Wam zaserwowałam ;) Pozdrawiam ;)
OdpowiedzUsuńTen komentarz został usunięty przez autora.
OdpowiedzUsuńMoim zdaniem każde ciasto czekoladowe jest magiczne i jestem zdania, że żadne inne nie może się z nim równać. Ja także bardzo lubię robić muffinki czekoladowe https://wkuchnizwedlem.wedel.pl/przepis/muffinki-czekoladowe-z-cukierkami-z-mieszanki-wedlowskiej/ w szczególności z cukierkami z mieszanki wedlowskiej. Moim zdaniem takie smaki przypominają mi dzieciństwo.
OdpowiedzUsuń