czwartek, 13 listopada 2014

Torcik czekoladowo - kawowy

Dwa czekoladowe blaty przełożone masą z capuccino i uzupełnione warstwą masy śmietanowej 
Całość świetnie razem współgrała , smaki się przenikają i uzupełniają :)



Biszkopt czekoladowy :

6 jajek (oddzielnie białka i żółtka )
1 szklanka cukru
3 łyki oleju
1 szklanka mąki
2 łyżki kakao
2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej (drobnego proszku )
1 łyżeczka proszku do pieczenia
kilka kropli aromatu rumowego

Białka ubić na sztywno , dosypywać porcjami cukier i nadal ubijać , dodać żółtka , olej .
Przesiać do masy  wszystkie suche składniki  i delikatnie połączyć wszystko łyżką.

Masę rozlać cienką warstwą do dwóch jednakowych foremek wyłożonych papierem do pieczenia lub upiec w jednej a następnie przekroić na dwa blaty.

Masa capuccino :

1 kostka masła
2 szklanki mleka
1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej
1 czubata łyżka mąki pszennej
ok. 3/4 szklanki cukru
5 żółtek
6 -7 łyżek cappucino w ulubionym smaku ( u mnie śmietankowe)

1 szklankę mleka zagotować ,  resztę mleka wymieszać z pozostałymi  składnikami.(oprócz masła)
Wlać do garnka z gotującym się mlekiem i  gotować razem do zgęstnienia masy.
Wystudzić ,
Masło utrzeć na puch , dodawać po łyżce wystudzony budyń.

Masa śmietanowa :

300 ml śmietany 30%
250 g serka mascarpone
2 op cukru waniliowego

Śmietanę ubić z cukrem na sztywną masę , dodać serek i połączyć w jednolitą masę .

Dodatkowo :
1 tabliczka gorzkiej czekolady starta na grube wiórki .

Do nasączenia biszkoptu ( opcjonalnie ) :
100 ml przegotowanej wody
50 ml wódki
2 łyżki soku z cytryny

Układamy warstwami :
Nasączony biszkopt
Masa capuccino
Nasączony biszkopt
Masa śmietanowa
Starta czekolada 

Smacznego :)



Wydrukuj Przepis