Truskawkowy zawrót głowy trwa ...
Ciasto :
3 szklanki mąki pszennej
1/2 kostki masła
1/4 kostki smalcu
3/4 szklanki cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
5 żółtek
ew łyżka śmietany , gdyby ciasto nie dało się skleić.
Na stolnicę wsypać mąkę i posiekać ją z zimnym masłem i smalcem na drobna kruszonkę.
Wsypać cukier i proszek, wymieszać.
Dodać żółtka jaj , znów przesiekać wszystkie składniki ,żeby się połączyły.
3 szklanki mąki pszennej
1/2 kostki masła
1/4 kostki smalcu
3/4 szklanki cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
5 żółtek
ew łyżka śmietany , gdyby ciasto nie dało się skleić.
Na stolnicę wsypać mąkę i posiekać ją z zimnym masłem i smalcem na drobna kruszonkę.
Wsypać cukier i proszek, wymieszać.
Dodać żółtka jaj , znów przesiekać wszystkie składniki ,żeby się połączyły.
Zagnieść szybko ciasto w kulę. w razie potrzeby można dodać łyżkę śmietany.
Schłodzić w lodówce co najmniej pół godziny
Ok 2/3 porcji ciasta wyłożyć na spód formy . Podpiec spód ok 10 min w 180'C
Wystudzić.
Piana :
5 białek
3/4 szklanki cukru
1 budyń waniliowy
1 łyżka mąki ziemniaczanej
ok pół szklanki wiórków kokosowych
1/4 szklanki oleju
Pianę ubic na sztywno , powoli wsypywać cukier nadal ubijając i kolejno dodawać wszystkie składniki.
Ponad to :
Truskawki - ok 1 kg
Na wystudzony spód ułożyć warstwę truskawek .
Na owoce rozsmarować ubitą pianę
Na wierzch nakruszyć pozostałe ciasto.
Piec ok 35 min w 190'C
Smacznego :)