Jakiś czas temu wpadł mi w oko przepis na ciasto z dodatkiem coca-coli.
Hmmmm zaintrygowało mnie to , więc musiałam przetestować .
Ale jak to zwykle u mnie musiałam też co nieco pozmieniać i dodać coś od siebie.
W moim Cieście nie dość ,że podstawa jest z coca-colą to i krem ją zawiera , a całość wieńczy galaretka na bazie tego słodkiego napoju.
No i okazało się ,że powstało bardzo przyjemne czekoladowe ciacho :)
Inspiracja z Tego Bloga
Składniki :
Ciasto :
1 i 3/4 szklanki (240g) mąki
1 szklanka (220g) cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
3 czubate łyżki gorzkiego kakao
szczypta soli
1 kostka ( 200g ) rozpuszczonego, przestudzonego masła
2 duże jajka
szklanka coca-coli
3 łyżki mleka
Masa :
150 g herbatników
150 g ulubionych orzechów (u mnie pół na pół orzechy włoskie i migdały )
szklanka coca-coli
3/4 ( 150g) kostki masła
3/4 szklanki cukru pudru
Galaretka :
2,5 szklanki coca-coli
5 łyżeczek żelatyny
Dodatkowo :
mały słoik ulubionej marmolady lub dżemu
Na poncz:
łyżka soku z cytryny
1/4 szklanki wody
łyżka wódki
Wykonanie :
Ciasto :
W jednej misce połączyć wszystkie suche składniki, a w drugiej mokre .
Połączyć je ze sobą mieszając dokładnie łyżką.
wylać ciasto do formy ( u mnie 22 x24 cm ) wyłożonej papierem do pieczenia , pieczemy ok 50 min w 180'C
Ciasto wystudzić .
Krem :
Herbatniki i orzechy zmielić w blenderze na drobny proszek.
Zalać coca-colą . wymieszać.
Miękkie masło utrzeć z cukrem , dodawać po łyżce masy herbatnikowo - orzechowej .
Galaretka :
Zagotować pół szklanki coca-coli . wsypać do niej żelatynę , mieszać aż do rozpuszczenia. Wlać pozostałe dwie szklanki coca-coli i odstawić aż galaretka zacznie tężeć.
Wystudzone ciasto przekroić na dwa blaty.
Pierwszy blat włożyć do formy , nasączyć połową ponczu.
Wyłożyć przygotowaną masą. Przykryć drugim blatem , znów nasączyć.
Posmarować cienką warstwą marmolady ( u mnie malinowa)
Wylać lekko już tężejącą galaretkę.
Gotowe ciasto schłodzić w lodówce.
Smacznego :)
świetne ciacho,na pewno pyszne :)
OdpowiedzUsuńSuper ciasto, zapisuję w ulubionych :)
OdpowiedzUsuńDzisiaj robiłam podobne :) Czeka jutro na degustację!
OdpowiedzUsuńW takim razie czekam na wrażenia po degustacji i jestem ciekawa jakie zmiany nastąpiły w cieście :)
Usuńjaka gramatura masła bo kostki sa rózne?
OdpowiedzUsuńkostka o wadze 200 g :) Już uzupełniłam przepis :)
UsuńSuper. Dzięki :) Jutro piekę:)
Usuńgenialny przepis :D
OdpowiedzUsuń