poniedziałek, 24 października 2016

Piernik dyniowy

Dynia i przyprawy korzenne świetnie ze sobą współgrają . 
A jak przyprawy korzenne  to skojarzenie oczywiste z piernikiem .
No to może warto pokombinować i zrobić piernik z  dynią  ??
A pewnie ,ze warto .



Aromatyczne ciasto , wilgotne  , dość ciężkie , pełne bakalii , pachnące pomarańczami  i korzeniami  . 
Samo w sobie nie za słodkie , ale dzięki temu możemy pokusić się o solidne oblanie lukrem .

Składniki :
Pół kg startej na gruber tartce dyni
pół szklanki wody
pół szklanki miodu
pół kostki masła (125g)
2 łyżki przyprawy  do piernika 
skórka otarta z jednej pomarańczy
3 szklanki mąki (500g)
4 jajka 
1 szklanka cukru (220g)
100 g kandyzowanej skórki pomarańczowej 
100 g rodzynek 
100g dowolnych orzechów (u mnie włoskie )
1 łyżeczka proszku do pieczenia 
1 łyżeczka sody oczyszczonej
2 łyżki śmietany 

Lukier 
łyżka kwaśnej gęstej śmietany 
cukier puder (ok szklanki )

Wykonanie :
Dynie wrzucić do garnka , zalać połową szklanki wody i dusić pod przykryciem na średnim ogniu ok 5 min . Po tym czasie zdjąć pokrywkę i gotować nadal na dużym ogniu ,aż woda całkowicie odparuje .
Po tym czasie dodać do dyni masło , miód, skórkę otartą z pomarańczy i przyprawę korzenną . Podgrzać ,aż składniki się połączą  . Odstawić do wystudzenia.
Jajka ubić z cukrem na puszysta masę  , dodać mieszankę dyniową .
Przesiać do masy mąkę  , proszek i sodę . Dodać śmietanę i wszystko razem połączyć.
Rodzynki namoczyć kilka minut w letniej wodzie  , odcisnąć . Rodzynki i skórkę pomarańczową  obtoczyć w łyżce mąki  , orzechy posiekać  , Bakalie dodać do ciasta , wymieszać całość . 
Przełożyć ciasto do foremki i piec ok 50 min w 170'C . Wystudzić .

Śmietanę i cukier puder utrzeć na jednolitą gładką masę i polać nim wystudzone ciasto . 

Smacznego :)









sobota, 15 października 2016

Kruchy kakaowiec ze śliwkami i pianką .

Poszłam do warzywniaka jedynie po cebulę  , ale te śliwki tak ładnie się do mnie uśmiechały ,że nie mogłam ich nie  przygarnąć .

A jak śliwki to ciasto ... najlepiej ciasto kruche  ... 
Ale nie mogło być za nudno ...
I wyszła wersja ciasta kruchego z dodatkiem kakao , a  do tego delikatna pianka waniliowa i kwaśne śliwki.



Kiedyś robiłam wersję tego ciasta z gruszkami i  czegoś mi brakowało  . Sądzę ,że właśnie tej soczystości i kwaskowatości śliwki . 
Ta wersja zdecydowanie bardziej przypadła mi do gustu.

Składniki :
Foremka 26X45

Ciasto:
  3,5 szklanki mąki pszennej
pół szklanki kakao
łyżka kawy rozpuszczalnej (proszku )
1 kostka masła
1 szklanka cukru
2 łyżeczka proszku do pieczenia
6 żółtek
2 łyżki gęstego jogurtu naturalnego
Pianka :
6 białek
3/4 szklanki cukru
2 opakowania budyniu waniliowego
3/4 szklanki oleju (najlepiej rzepakowego , bo jest neutralny w smaku)
 
ok 70 dkg dowolnych śliwek  

Wykonanie :

Mąkę , kakao posiekać na stolnicy z zimnym masłem.
Dodać pozostałe składniki i zlepić ciasto w kulę .
Włożyć na ok 45 min do zamrażarki.
Po tym czasie 3/4 ciasta zetrzeć na spód formy i podpiec  ( ok 10 min w 180'C )
wystudzić.
W tym czasie ubić pianę z białek , dodać cukier  , proszek budyniowy i olej.
Masę wylać na wystudzony spód , ułożyć owoce (pojedynczą warstwą ). Duże połówki śliwek dobrze jest pokroić na mniejsze części . Na owoce  zetrzeć na tarce pozostałą część ciasta .
Piec ok 45 min w 180'C
 
Smacznego :) 
 

 

wtorek, 11 października 2016

Sernik dyniowo -cynamonowy

Tak się jakoś złożyło ,że u mnie znów sernik , ale tym razem pieczony i typowo w jesiennym klimacie .
Jesienny , bo z dodatkiem dyni . 
Dynia to takie wdzięczne warzywo , które świetnie się sprawdza w daniach pikantnych, ale również idealnie pasuje do słodkości .


Dyniowo i cynamonowo  ...
, bo to już ten czas gdy wszelkiego rodzaju rozgrzewające przyprawy korzenne dochodzą do głosu.
I jak się okazało dynia z cynamonem w sernikowym wydaniu świetnie współgrają .


Składniki :
Foremka 25X35 cm

1 kg sera na sernik ( u mnie wiaderkowy)
1 szklanka  (220g) cukru
200 ml śmietany 30%
4 jajka 
2 op budyniu śmietankowego (40g - proszku )
300g puree dyniowego
1 łyżeczka cynamonu
herbatniki  do wyłożenia spodu foremki  (ok 15 sztuk )

Wykonanie:
Przygotowanie rozpoczynamy od sporządzenia puree dyniowego  . W tym celu dynię kroimy na mniejsze kawałki  (wielkości np. dłoni )   , pozbawiamy nasion i każdy kawałek zawijamy w folie aluminiową.
Układamy na blaszce i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180'C i pieczemy ok 1 godziny .Odstawiamy do wystudzenia , a następnie odwinąć dynie z foli i łyżka wyjąć miąższ ze skórek . Odważyć potrzebne nam do sernika 300 g.

Takie puree warto przygotować od razu w większej ilości , bo można je wykorzystywać na wiele sposobów . Wkrótce mam nadzieję zaprezentować jeszcze inne słodkości z wykorzystaniem tego warzywa .

Wszystkie składniki na masę serową (oprócz cynamonu )  włożyć do miski . Dobrze , by były one w jednakowej , pokojowej temperaturze.
Ucieramy do momentu aż masa będzie gładka i jednolita.
Nie przedłużamy ubijania aby nie napowietrzać zbytnio masy

Foremkę wykładamy papierem do pieczenia i układamy spód z herbatników.
Wylewamy na nie 3/4 masy serowo - dyniowej.
Do pozostałej masy dodajemy cynamon . Mieszamy . Wylewamy delikatnie masę cynamonową do foremki.
Wstawiamy ją do piekarnika nagrzanego do 170'C . Na spód piekarnika wstawiamy dodatkową blaszkę z wodą.
Po godzinie  , gdy masa serowa jest już ścięta wyłączamy piekarnik , ale foremkę nadal w nim pozostawiamy. Po ok 20 minutach wyjmujemy ciasto z piekarnika , studzimy i schładzamy kilka godzin w lodówce.
Możemy udekorować wg własnego uznania , np jak ja czekoladą ;)

Smacznego :)







Wydrukuj Przepis