niedziela, 29 listopada 2015

Szarlotka z budyniem

Przedpołudniowa , niedzielna kawa w towarzystwie kawałka pysznej szarlotki już za mną ... to była bardzo miła i smaczna chwila :)
Może i Wy się skusicie ???



Wprawdzie już wszędzie pojawiają się propozycje świątecznych wypieków , ale ja skusiłam się w ten weekend na jesienne klasyczne ciasto.

Dwie płaty  kruchego ciasta , do tego solidna porcja budyniu i konkretna warstwa jabłek.
Ważne by wybrać jabłka kwaśne , aromatyczne . Ja tym razem wykorzystałam te chyba najlepsze do tego rodzaju wypieków czyli starą poczciwą odmianę -szarą renetę.

Składniki : 
forma 24x28

2,5 szklanki mąki (420g)
pół szklanki cukru (110g)
2 łyżeczki proszku do piezenia
180 g zimnego masła
3 żółtka
2 łyżki jogurtu naturalnego lub kwaśnej śmietany

1,5 kg jabłek
2 łyżki cukru
2 łyżki wody

3,5 szklanki mleka 
2 budynie waniliowe


Wykonanie:

Mąkę wysypać na blat i posiekać z masłem .
Dodać pozostałe składniki ciasta , posiekać nożem, aż składniki się połączą Zlepić wszystko szybko rękoma. Nie zagniatamy zbyt długo ,żeby nie ogrzewać ciasta .
Dzielimy na dwie równe części i wkładamy do lodówki na kilkanaście minut.

Jabłka obieramy , kroimy na mniejsze części. Wrzucamy na patelnię wraz z wodą i cukrem. Smażymy na małym ogniu ,aż większość jabłek się rozpadnie.
wystudzamy.

Pierwszą część ciasta wałkujemy na wielkość formy i wykładamy nim dno wyłożonej papierem do pieczenia blaszki. Nakłuwamy ciasto widelcem w kilku miejscach i pieczemy ok 10 min w 180'C . Studzimy.
Na podpieczony blat wykładamy równą warstwą jabłka.

Budyń gotujemy wg przepisu na opakowaniu używając nieco mniej mleka (3,5 szklanki)
Goracy ugotowany budyń wylewamy na jabłka.

Drugą część ciasta rozwałkowujemy i wykładamy na budyń.Wstawiamy do piekarnika i pieczemy ok 40 min ,aż ciasto będzie rumiane.

Smacznego :)






23 komentarze:

  1. Pyszności:) Porywam kawałeczek;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Przepis godny polecenia. Szarlotka wyszła bombowa, pomimo dwóch lewych rąk do pieczenia!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się niezmiernie ,że się udało i smakowało ;)

      Usuń
  3. Wygląda super zaraz zabieram się do pracy

    OdpowiedzUsuń
  4. Brak cynamonu w masie jabłkowej...niewielka rzecz a robi duużą różnicę! Bez cynamonu to juz nie to samo

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Do tradycyjnej szarlotki też u mnie obowiązkowo cynamon musi być w sporej ilości , ale tutaj w zestawieniu z budyniem wolałam zachować czysty smak jabłek .

      Usuń
  5. Czy budyń nie wypłynie?smakowicie wygląda i chcę zrobic,a nie mam doświadczenia z takim budynuiem. pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Gdy wlewamy budyń na jabłka jest on jeszcze dość rzadki ale po upieczeniu i wystudzeniu ciasta zastyga i ładnie się kroi . Nic nie wypływa. Pozdrawiam :)

      Usuń
    2. bardzo dziękuję za odpowiedz i podpowiedz...pozdrawiam ;)

      Usuń
  6. zrobiłam te szarlotkę,smak super,rozeszła się migiem...smakowała bardzo ;)dziękuję za przepis i polecam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Takie słowa to miód na moje serce . Cieszę sie ,że smakowała . Cieplutko pozdrawiam .

      Usuń
  7. Witam
    Wlasnie zabieram się do zrobienia tego ciacha rezultatem podzielę się później pozdrawiam ee.k

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Chcialam mocno podziekowac za suoer przepis ciacho pierwsza klasa zrobione i smakuje zaj… pozdrawiam :)

      Usuń
  8. Pyszne ciasto! Polecam :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Właśnie jestem w trakcie robienia tej jakże pięknej szarlotki...wyglada przepysznie..pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  10. A na jaki rozmiar blaszki ten przepis?

    OdpowiedzUsuń
  11. Aaa już widzę jaki rozmiar, nie zauważyłam ze jest podane

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję drogi Gościu za odwiedziny na moim blogu . Będzie mi bardzo miło gdy zostawisz tu kilka słów ;)

Wydrukuj Przepis