czwartek, 27 sierpnia 2015

Drożdżówka sypana ze śliwkami

Dziś u mnie ciasto z serii "klasyka gatunku" .
No bo jak tu w czasie sezonu śliwkowego  nie zrobić drożdżowca z tymi owocami ???
No nie da się .



A dlaczego sypana ?
Aby zrobić to ciasto drożdżowe wystarczy wsypać do miski (i wlać ) kolejno wszystkie potrzebne składniki , przykryć ściereczką i zapomnieć o nim na minimum 3 godziny.
Ciasto robi się praktycznie samo.

A smakuje tak samo a może nawet lepiej niż to mozolnie i długo wyrabiane.


Składniki :
(Forma 25x40cm)

4 szklanki mąki (700g)
7 dkg drożdży świeżych
1 szklanka cukru (220g)
3/4 szklanki letniego mleka
3 jajka lekko roztrzepane
1 szklanka oleju
szczypta soli

ok 1 kg śliwek , dojrzałych , dorodnych 

Kruszonka

1,4 kostki miękkiego masła (70g)
pół szklanki cukru(110g)
1 szklanka mąki (170g)
1 cukier waniliowy 


Wykonanie.

Na dno miski wsypać jedną szklankę mąki , na to kolejno wykładamy wszystkie składniki wg kolejności zapisanej wyżej , Zasypujemy pozostałymi 3 szklankami mąki .Miskę przykrywamy suchą ściereczką odstawiamy  w ciepłe miejsce na przynajmniej 3 godziny.
Po tym czasie drewniana łyżką mieszamy aby wszystkie składniki się połączyły .
Tak przygotowane ciasto wykładamy do wysmarowanej masłem i wysypanej bułka tarta formy . (25x40 cm )
Sliwki przepoławiamy , usuwamy pestki i układamy jedna warstwa na cieście , skórka do dołu.

Wszystkie składniki na kruszonkę wkładamy do miski i rozcieramy palcami aż uzyskamy grudkowatą masę.
Posypujemy ciasto po wierzchu.
Wstawiamy ciasto do  zimnego piekarnika i nastawić temp. na 180'C.
Piec ok 45 min .

Smacznego :) 







środa, 19 sierpnia 2015

Styropian czyli sernik bez sera

Takie  oto ciasto dziś u mnie  ... wygląda jak sernik smakuje jak sernik , a sera w nim nie ma ni grama.



Skąd nazwa tego ciasta  ??? trudno się doszukać , mimo ,że ciasto dość popularne.
Ja wzbogaciłam jego smak wiśniami , co nadało lekkiego orzeźwienia.

Składniki :
Foremka 30x25 cm

Ciasto:
3 szklanki maki (500 g)
1/3 szklanki cukru (70g)
250g masła
1 łyżeczka proszku do pieczenia
5 żółtek 
2 łyżki jogurtu naturalnego

Masa:
5 białek 
1 szklanka cukru (220g)
1 litr jogurtu naturalnego
2 opakowania budyniu śmietankowego (proszek -40g każde op.)
2 łyżeczki proszku do pieczenia
150g wiórków kokosowych

Dodatkowo ok pół kg dowolnych owoców - u mnie wiśnie.

Wykonanie :

Mąkę , cukier i proszek do pieczenia wysypać na stolnicę , dodać  zimne masło i siekać wszystko az do uzyskania drobnej kruszonki . Dodać pozostałe składniki i zlepić jak najszybciej ciasto w kulę. Jeśli byłby z tym kłopot można dodać dodatkowo łyżkę jogurtu.. 
Ciasto podzielić w proporcjach 2/3 i 1/3 . Schłodzić ok pół godziny w lodówce.

Po tym czasie większą część ciasta zetrzeć na spód formy wyłożonej papierem do pieczeniai podpiec ok 15 min w 170'C. Wystudzić.

Białka ubic na sztywna pianę dosypując partiami cukier pod koniec ubijania, 
Jogurt wymieszać w misce z pozostałymi składnikami i na końcu połaczyc delikatnie z pianą.
Masę wyłożyć na podpieczony spód , posypać owocami i na wierzch zetrzeć pozostałe ciasto. Piec ok 1 godziny w 180'C
Wystudzić w wyłączonym i uchylonym piekarniku

Smacznego :)





 

niedziela, 2 sierpnia 2015

Jogurtowiec z owocami na kruchym cieście

Jako ,że stałam się szczęśliwą posiadaczką sporej ilości słodkich dojrzałych śliwek to oczywiście nie mogłam nie upiec z nimi ciasta :)



Już wcześniej w planach był jogurtowiec , a do niego , jak i do wielu letnich ciast najróżniejsze owoce się nadają.
Dlatego tez powstała wersja jogurtowca ze sliwkami.

Kruchy spód , warstwa jogurtowa i owoce  ... czy to może nie smakować  ???

Jeśli chodzi o jogurt to ja akurat użyłam brzoskwiniowego , ale możemy jego smak dopasować też do używanych owoców , albo  skorzystać z jogurtu naturalnego (nie greckiego)

Składniki :
Na formę 28 x 24 cm

Ciasto kruche:
1,5 szklanki mąki (280g)
pół kostki zimnego masła (125g)
1/3 szklanki cukru (70g)
czubata łyżeczka proszku do pieczenia
3 żółtka.

Masa jogurtowa:
800 ml jogurtu owocowego
4-5 łyżki cukru pudru (jeśli mamy kwaśne owoce możemy dać więcej)
3 białka
2 op budyniu śmietankowego - proszek ( takie po 40g)

300g owoców
1 łyżka mąki ziemniaczanej

Wykonanie :

Mąkę wysypać na blat , posiekać z zimnym masłem.
Dodać cukier , proszek do pieczenia , wymieszać.
Dodać żółtka i szybko zagnieść ciasto w kulę.
Wyłożyć ciastem formę wyłożoną papierem do pieczenia.
Schłodzić ok 20 min w lodówce a następnie upiec w 180'C ok 20 min , do lekkiego zrumienienia.
Wystudzić.

Białka ubic na sztywną pianę.
Jogurt wymieszać z cukrem , proszkiem budyniowym . Dodać pianę i delikatnie łyżką wymieszać.
Wylać na podpieczony spód.

Owoce oczyścić , większe można rozdrobnić.
Wymieszać je z mąką ziemniaczaną .
Delikatnie wyłożyć je na masę jogurtową.

Piec ok 1 godziny w 160'C.
Po tym czasie wyłaczyć piekarnik , lekko uchylić drzwiczki . Ciasto wyjąc dopiero , gdy wystygnie.

Smacznego :)








 

Wydrukuj Przepis