sobota, 27 lutego 2016

Kawowo - śmietankowy przekładaniec

Zazwyczaj piekę ciasta proste i szybkie , nie wymagające wiele zachodu .
Ale od czasu do czasu nachodzi mnie chęć na ciacho takie konkretne , kilkuwarstwowe , z kremem lub solidną porcją śmietany.
I wczoraj właśnie był ten dzień  ... poszalałam , pokombinowałam i oto powstał taki kawowy przekładaniec.



Kawowy spód , dwie śmietanowo-jogurtowe warstwy i kawowa galaretka  - która jest tutaj taką kropką nad i .

Składniki :
foremka 25x38

Kawowy spód:
12 łyżeczek kawy rozpuszczalnej 
1/4 szklanki wrzącego mleka
2 jajka
125 g miękkiego masła
3/4 (170g) szklanki cukru 
1 szklanka (170g) maki
1 łyżeczka proszku do pieczenia

Posypka okruchowa:
Okruchy z ciasta
2 garści posiekanych orzechów ( u mnie włoskie )
3 garści ziaren słonecznika podprażonych  na suchej patelni 
1 tabliczka (100g) gorzkiej czekolady - posiekanej na drobne kawałki.

Kawowa galaretka:
5 łyżek kawy(nie rozpuszczalnej)
3 szklanki wody
4-5 łyżek cukru (kawa musi być słodka  , najlepiej spróbować i dopasować do naszego gustu )
8 łyżeczek żelatyny

Masa śmietanowa :
500 ml śmietany 30%
400 ml jogurtu naturalnego (najlepiej typu greckiego )
7 łyżek cukru pudru 
6 łyżeczek żelatyny
1 galaretka pomarańczowa

Wykonanie :

Spód :
Kawę zalać wrzącym mlekiem i odstawić do całkowitego wystudzenia.
Masło utrzeć z jajkami , nadal ucierając wsypywać cukier.
Wlać kawę i przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia 
Połączyć dokładnie wszystkie składniki i wylać ciasto do foremki wyłożonej papierem do pieczenia.
Piec ok 20 min w 180'C
Wystudzić.

Posypka okruchowa:
Z wystudzonego ciasta ściąć ostrym nożem ok 0,5 cm  warstwę wierzchnią i drobno ją pokruszyć , dodać posiekane orzechy , czekoladę i słonecznik.

Galaretka:
Kawę zalać 3 szklankami wrzącej wody , odstawić na kilka minut do zaparzenia.
Odcedzić kawę (jeśli mamy jej mniej niż 3 szklanki należy uzupełnić wodą ) i ponownie doprowadzić do wrzenia ,Zdjąć z ognia dodać cukier i żelatynę i dokładnie wymieszać.
Odstawić ,aż galaretka zacznie lekko tężeć.

Masa :

Śmietanę ubić na sztywno.
Jogurt wymieszać z cukrem pudrem i cały czas ucierając dodawać po łyżce śmietany.
Podzielić masę na pół .

Żelatynę zalać 4 łyżkami zimnej wody  , odstawić na kilka minut do napęcznienia , a następnie rozpuścić wstawiając szklankę do gorącej wody.
Rozpuszczoną żelatynę dodać do jednej części masy śmietanowej, zmiksować.
Do tak przygotowanej masy wsypać ok 3/4 posypki okruchowej.
.Pozostałą część zostawiamy do posypania ciasta.

Spód z ciasta kawowego układamy na dnie formy , wykładamy na niego masę śmietanową z posypką i wstawiamy ciasto na  kilkanaście min do lodówki.
Gdy galaretka kawowa zacznie już tężeć wylewamy ja na schłodzone ciasto . i znów wstawiamy do lodówki ,aż galaretka całkowicie zastygnie.

Teraz galaretkę pomarańczowa rozpuszczamy w pół szklanki wrzącej wody i schładzamy.
Dodajemy ją do drugiej części masy śmietanowej  , dokładnie miksujemy i wykładamy masę na galaretce kawowej , 
Wierzch ciasta posypujemy pozostała częścią posypki okruchowej
Ciasto schłodzić najlepiej kilka godzin w lodówce.

Smacznego :)










wtorek, 23 lutego 2016

Pyszny sos czekoladowy do deserów.

Do ciasteczek , do gofrów, do lodów , do naleśników  ....   lub do zwykłego wyjadania łyżeczką ;)
Sos czekoladowy .

inspiracja z TEGO bloga

Po co kupować gotowe , nafaszerowane konserwantami jak można w kilka minut zrobić w domu taki pyszny gesty , konkretnie czekoladowy sos.

Smak podstawowego sosu możemy tez na różne sposoby urozmaicać  , dodając np chili , rum , whisky , kawę itp ....

Składniki : 
na ok 350 ml sosu

1 szklanka wody
Pół szklanki (110g) cukru
4 łyżki miodu
3/4 szklanki (65g) gorzkiego kakao 
80 g gorzkiej czekolady (3/4 tradycyjnej kostki )
szczypta soli.

Wykonanie :

Wodę zagotować z cukrem. 
Gdy ten się rozpuści dodać miód , sól i kakao. doprowadzić do wrzenia.
Zestawić garnek z ognia , wrzucić połamaną czekoladę i mieszać az ta się całkowicie rozpuści.
Sos początkowo jest bardzo rzadki ,ale w miarę stygnięcia będzie gęstniał.

Smacznego :)




 

niedziela, 21 lutego 2016

Ucierany jogurtowiec z jabłkami.

Takie proste ucierane ciasta smakują zawsze i wszędzie.

Świetnie komponują się z różnymi owocami.
Można użyć zarówno świeżych , jak i z puszki czy mrożonych.



U mnie dziś wersja z jabłkami . 
A ,że do jabłek cynamon pasuje idealnie dlatego też ciasto polałam lukrem cynamonowym.

Składniki :

250 g jogurtu naturalnego (użyłam typu greckiego)
5 jajek
150 ml oleju
1 szklanka (220g) cukru
2,5 szklanki (450g) mąki
3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia

4-5 kwaskowatych jabłek. 
Garść bułki tartej

Na lukier:
szklanka cukru pudru
4 łyżki gorącej wody 
1 łyżeczka cynamonu

Wykonanie :

W jednej misce wymieszać na jednolita masę jajka z olejem i jogurtem .
W drugiej połączyć mąkę z cukrem i proszkiem do pieczenia.

Całość zmieszać razem wsypując stopniowo suche składniki do mokrych .
Wylać ciasto do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia.

Jabłka obrać pokroić na ósemki . 
Wierzch ciasta posypać garścią bułki tartej. (Zapobiegnie to zapadaniu się owoców.)
Poukładać cząstki jabłek.
 
Piec ok 50 min w 170'C

Składniki na lukier utrzeć na jednolitą masę . polać wystudzone ciasto .

Smacznego :)












 


sobota, 20 lutego 2016

Magiczne ciasto czekoladowe

Czary mary - hokus pokus ....
I oto jest  - czekoladowa wersja magicznego ciasta/.



Jakiś czas temu wrzuciłam na bloga przepis na ciasto "magiczne"  cytrynowe.
I cieszy się on dużym zainteresowaniem.
Dlatego też pokusiłam się o zrobienie wersji z kakao.

Musze przyznać , że ten smak bardziej do mnie przemawia . Jednak czekolada górą.

A o co chodzi z tą magią ???
Otóż z prostych składników wymieszanych w określonej kolejności wychodzi nam w trakcie pieczenia trójwarstwowe ciasto.
Tym razem u mnie środkowa warstwa wyszła cieniutka i słabo ją widać .
Widocznie słabo czarowałam ;)
Smak ciasta przypomina biszkopt z intensywnie czekoladowym kremem budyniowym.

Składniki :
blaszka 18x24

Wszystkie składniki maja mieć temperaturę pokojową.

4 jajka (oddzielnie białka i żółtka )
1 łyżka wody
150 g cukru
125 g masła roztopionego i przestudzonego.
60 g mąki
60 g ciemnego kakao
2 szklanki mleka (pół litra)
 szczypta soli

Wykonanie :
 Żółtka ucierać z cukrem i wodą ,aż masa zjaśnieje i będzie puszysta.
Nadal miksując dodać masło.
Przesiać mąkę i kakao , wlać mleko .
Połączyć wszystkie składniki.
Masa jest rzadka.
Białka ubić na sztywną pianę ze szczypta soli .
Delikatnie połączyć pianę z  ciastem.
Dno blaszki wyłożyć papierem do pieczenia i przelać do niej masę.
Piec ciasto 1 godzinę w 160'C.

Po tym czasie otworzyć piekarnik i zostawić w nim ciasto do wystudzenia.
Przed pokrojeniem schłodzić min 3 godziny w lodówce

Smacznego :)






 

środa, 17 lutego 2016

Zawijane drożdżówki z serem

Takim bułeczkom ciężko się oprzeć . 
Kuszą swoim smakiem i zakręconym wyglądem.
Lepki , słodki lukier na wierzchu sprawia ,że nie da się nie oblizywać palców :)



U mnie dziś te drożdżówki z nadzieniem serowym , ale wspaniale smakują też z marmolada czy nutellą

Składniki :

Ciasto: 
1,5 szklanka mleka
5 dkg drożdży
3 łyżki cukru
1/3 szklanki oleju
3 jajka
ok 70 dkg mąki
szczypta soli.

Masa serowa:
pół kg białego sera
4 łyżki cukru   (lub więcej w zależności od kwaśności sera)
1 jajko
100 g skórki pomarańczowej (można pominąć lub zastąpić cytrynową czy rodzynkami)

Lukier:
1 szklanka cukru pudru
4-5 łyżek gorącej wody 
łyżka soku z cytryny

Wykonanie :

Ciepłe mleko , cukier i drożdże rozetrzeć razem i pozostawić na ok 15 min. aż drożdże zaczną pracować.
Następnie dodać pozostałe składniki i wyrobić jednolite , gładkie , dość gęste ciasto .
Odstawić do wyrośnięcia.
W tym czasie przygotować nadzienie . 
W misce rozdrobnić widelcem biały ser , dodać pozostałe składniki , wymieszać.
Wyrośnięte ciasto podzielić na dwie części i każdą z nich rozwałkować na prostokąt , niezbyt cienko.
Na każdym płacie ciasta rozsmarować połowę nadzienia i złożyć na 3 wzdłuż dłuższego boku.


Pokroić na paski o szerokości ok 3 cm i przed ułożeniem na blaszce do pieczenia skręcić 2 razy.


Piec ok 15 min w 180'C.
Wystudzić.
Cukier puder utrzeć z wodą i sokiem z cytryny. 
Bułeczki posmarować lukrem.






Wydrukuj Przepis