Zazwyczaj piekę ciasta proste i szybkie , nie wymagające wiele zachodu .
Ale od czasu do czasu nachodzi mnie chęć na ciacho takie konkretne , kilkuwarstwowe , z kremem lub solidną porcją śmietany.
I wczoraj właśnie był ten dzień ... poszalałam , pokombinowałam i oto powstał taki kawowy przekładaniec.
Kawowy spód , dwie śmietanowo-jogurtowe warstwy i kawowa galaretka - która jest tutaj taką kropką nad i .
Składniki :
foremka 25x38
foremka 25x38
Kawowy spód:
12 łyżeczek kawy rozpuszczalnej
1/4 szklanki wrzącego mleka
2 jajka
125 g miękkiego masła
3/4 (170g) szklanki cukru
1 szklanka (170g) maki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Posypka okruchowa:
Okruchy z ciasta
2 garści posiekanych orzechów ( u mnie włoskie )
3 garści ziaren słonecznika podprażonych na suchej patelni
1 tabliczka (100g) gorzkiej czekolady - posiekanej na drobne kawałki.
Kawowa galaretka:
5 łyżek kawy(nie rozpuszczalnej)
3 szklanki wody
4-5 łyżek cukru (kawa musi być słodka , najlepiej spróbować i dopasować do naszego gustu )
8 łyżeczek żelatyny
Masa śmietanowa :
500 ml śmietany 30%
400 ml jogurtu naturalnego (najlepiej typu greckiego )
7 łyżek cukru pudru
6 łyżeczek żelatyny
1 galaretka pomarańczowa
Wykonanie :
Spód :
Kawę zalać wrzącym mlekiem i odstawić do całkowitego wystudzenia.
Masło utrzeć z jajkami , nadal ucierając wsypywać cukier.
Wlać kawę i przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia
Połączyć dokładnie wszystkie składniki i wylać ciasto do foremki wyłożonej papierem do pieczenia.
Piec ok 20 min w 180'C
Wystudzić.
Posypka okruchowa:
Z wystudzonego ciasta ściąć ostrym nożem ok 0,5 cm warstwę wierzchnią i drobno ją pokruszyć , dodać posiekane orzechy , czekoladę i słonecznik.
Galaretka:
Kawę zalać 3 szklankami wrzącej wody , odstawić na kilka minut do zaparzenia.
Odcedzić kawę (jeśli mamy jej mniej niż 3 szklanki należy uzupełnić wodą ) i ponownie doprowadzić do wrzenia ,Zdjąć z ognia dodać cukier i żelatynę i dokładnie wymieszać.
Odstawić ,aż galaretka zacznie lekko tężeć.
Masa :
Śmietanę ubić na sztywno.
Jogurt wymieszać z cukrem pudrem i cały czas ucierając dodawać po łyżce śmietany.
Podzielić masę na pół .
Żelatynę zalać 4 łyżkami zimnej wody , odstawić na kilka minut do napęcznienia , a następnie rozpuścić wstawiając szklankę do gorącej wody.
Rozpuszczoną żelatynę dodać do jednej części masy śmietanowej, zmiksować.
Do tak przygotowanej masy wsypać ok 3/4 posypki okruchowej.
.Pozostałą część zostawiamy do posypania ciasta.
Spód z ciasta kawowego układamy na dnie formy , wykładamy na niego masę śmietanową z posypką i wstawiamy ciasto na kilkanaście min do lodówki.
Gdy galaretka kawowa zacznie już tężeć wylewamy ja na schłodzone ciasto . i znów wstawiamy do lodówki ,aż galaretka całkowicie zastygnie.
Teraz galaretkę pomarańczowa rozpuszczamy w pół szklanki wrzącej wody i schładzamy.
Dodajemy ją do drugiej części masy śmietanowej , dokładnie miksujemy i wykładamy masę na galaretce kawowej ,
Wierzch ciasta posypujemy pozostała częścią posypki okruchowej
Ciasto schłodzić najlepiej kilka godzin w lodówce.
Smacznego :)