sobota, 25 października 2014

Ciasto Magiczne

Jako ,że do Magii mam raczej sceptyczne podejście ,dlatego też  do upieczenie tego ciasta zbierałam sie chyba z rok . 
I muszę powiedzieć ,że przygotowując  to cudo po raz pierwszy czułam się w trakcie pieczenia jak w laboratorium. Było to dla mnie troszkę dziwne , bo zazwyczaj nie posługuję się wagą , często odmierzam produkty "na oko" A dziś wszystko skrupulatnie ważyłam i przeliczałam.



No ale efekt magiczny osiągnięty , więc sukces jest .
Podczas pieczenia powstały trzy piękne warstwy - dość zbity spód , miękka warstwa budyniowa i na górze delikatny , puszysty biszkopt . 

Co do smaku to jest raczej jajeczny, budyniowy .
Ponoć w wersji czekoladowej jest bardziej aromatyczny .

Składniki : 

4 jajka (oddzielnie białka i żółtka)
150 g cukru
1 łyżka wody
pół kostki masła stopionego i schłodzonego
120 g mąki
3 łyżeczki soku z cytryny lub ekstraktu waniliowego
0,5 litra mleka

UWAGA : Wszystkie składniki mają być w temperaturze pokojowej !!!

Wykonanie :

Żótka , cukier i wodę utrzeć na puszystą masę , dodać sok z cytryny , masło i zmiksować razem.
Przesiać mąkę i znów dokładnie połączyć wszystkie składniki dolewając mleko.
Masa jest rzadka .
Białka ubić na sztywną pianę i porcjami dodawać do masy i delikatnie mieszać łyżką aż składniki się połączą.
Blachę (ok 20 cm średnicy ) wyłożyć papierem do pieczenia , wlać ciasto.
Piec 1 godzinę w 160'C
Schłodzić ok 3 godzin w lodówce , Posypać cukrem pudrem .

Smacznego :)






6 komentarzy:

  1. Ja tam widzę, że jest napisane 160....

    OdpowiedzUsuń
  2. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń
  3. Tak już poprawiłam :) Dziękuję za spostrzegawczość :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Witam. A jaka jest wersja czekoladowa? Chętnie bym ją poznała i zrobiła? Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. P. Soniu wczoraj dodałam przepis na wersję czekoladową . Polecam w 100 % http://malinowa-kawiarenka.blogspot.com/2016/02/magiczne-ciasto-czekoladowe.html

      Usuń

Dziękuję drogi Gościu za odwiedziny na moim blogu . Będzie mi bardzo miło gdy zostawisz tu kilka słów ;)

Wydrukuj Przepis