środa, 4 lutego 2015

Zielono mi czyli ciasto "Leśny mech"

Przepis na to ciasto już od długiego czasu robi furorę w internetowym świecie ciastowypiekaczy.
W końcu i ja postanowiłam się skusić i zagrać w zielone  :)



Ciasto kusi swoim pięknym zielonym kolorem , którego sprawcą jest szpinak .
Tak tak  , ten sam którego wiele osób nawet nie chce spróbować .
Tutaj jego smak jest zupełnie nie wyczuwalny , 

Składniki :

Ciasto :
450 g mrożonego rozdrobnionego szpinaku
3 jajka
1 i 1/4  szklanki cukru
1 szklanka oleju
2 szklanki maki  ( w oryginale krupczatka , ja użyłam pszennej)
3 łyżeczki proszku do pieczenia

Masa :
 300 ml śmietany 30%
300g białego sera (homogenizowany lub sernikowy -wiaderkowy)
3 łyżki cukru pudru
1 galaretka agrestowa
1/3 szklanki wrzacej wody.

Dodatkowo pół szklanki owoców  ( u mnie jagody i maliny)

Wykonanie :

Szpinak rozmrozic i odcisnąć nadmiar wody.
Jajka ubić z cukrem na puszystą masę  , wlać olej  ,wsypać  mąkę i proszek do pieczenia . Zmiksować  . Dodać szpinak i dokładnie wymieszać

Piec ok 1 godziny 1 180'C
Wystudzić

Galaretka agrestowa rozpuścić we wrzątku i wystudzić.
Śmietanę ubic na sztywno z cukrem pudrem , dodac serek i razem utrzeć  . Wlać chłodna galaretkę.

Z upieczonego ciasta ściąć ok półcentymetrowy  wierzch i pokruszyć .
Pozostałe ciasto przeciąć na pół .
Na spodnią część wylać 3/4 masy śmietanowej ,posypać połową owoców , przykryć druga częścią ciasta . Wylać resztę masy  . Posypać  ciasto wcześniej przygotowanymi okruchami i pozostałymi owocami . Schłodzić aby masa się ścięła.

Smacznego :)







19 komentarzy:

  1. Witam :) jaka blaszka była do tego użyta? :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Piekłam w tortownicy 26 cm . Pozdrawiam :)

      Usuń
  2. nie wyszlo takie zielone :-( dlaczemu??? :'(

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. hmmmm być może to zależy od szpinaku .... być może nie był dobrze rozdrobniony . Piekłam 2 razy i kolor sie powtórzył .... nie mam pojęcia co u Pani zawiodło .

      Usuń
    2. Witam, a jakiej marki używała Pani ten szpinak?

      Usuń
  3. U mnie był kolor i ciasto super rosło a na koniec niestety zakalec... nie wiem co poszło nie tak ale robiłam wszystko wg przepisu.
    Dobrze że chociaż krem super...

    OdpowiedzUsuń
  4. Mam pytanie: czy ta galaretka nie zmieni koloru kremu na ziolony?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Delikatnie zabarwia (naprawdę delikatnie :) ) , ale kolor nadal pozostaje bardzo jasny i ładnie kontrastuje z zielonym ciastem :)

      Usuń
  5. Czy w trakcie wyrabiania ciasta, powinnam najpierw ubić białka z cukrem, a następnie dodać żółtka?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie , nie ma takiej potrzeby , wystarczy całe jajka ubijać z cukrem ,aż masa jajeczna będzie gęsta , puszysta i wyraźnie zjaśnieje . :) Pozdrawiam :)

      Usuń
  6. Czy w trakcie wyrabiania ciasta, powinnam najpierw ubić białka z cukrem, a następnie dodać żółtka?

    OdpowiedzUsuń
  7. Czy musi być szpinak mrożony? Nie może byś świeży rozdrobniony?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Powiem szczerze ,że ze świeżego nie robiłam , ale myslę ,że również się nadaje . Trzeba go tylko dobrze odsączyć z soku ,żeby nie rozrzedził ciasta.

      Usuń
    2. Witam. Czy mogę dodać zamiast sera białego serek homogenizowany waniliowy?

      Usuń
    3. Jak najbardziej :) Będzie idealny :) Pozdrawiam .

      Usuń
  8. Witam! Jakiej marki szpinaku Pani używała? A czy podczas miksowania śmietany ona się nie zważy? Miksowac ja na niskich obrotach i stopniowo dodawać cukier puder tak? A serek hom. Dodać i miksowac czy juz wymieszać lyza? Bardzo proszę o podpowiedź; )

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam . Szpinak kupowałam w biedronce , rozdrobniony , nie w liściach . Nalezy go dobrze odsączyć i można jeszcze dodatkowo zblendować (ale nie koniecznie ) Cukier puder wsypac do smietany i ubic na sztywno , po dodaniu serka można jeszcze chwilkę zmiksowac i po dodaniu galaretki również .Pozdrawiam ;)

      Usuń
  9. Witam! Jakiej marki szpinaku Pani używała? A czy podczas miksowania śmietany ona się nie zważy? Miksowac ja na niskich obrotach i stopniowo dodawać cukier puder tak? A serek hom. Dodać i miksowac czy juz wymieszać lyza? Bardzo proszę o podpowiedź; )

    OdpowiedzUsuń
  10. Witam,
    czy robiła Pani może kiedyś na dużej blaszce?

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję drogi Gościu za odwiedziny na moim blogu . Będzie mi bardzo miło gdy zostawisz tu kilka słów ;)

Wydrukuj Przepis