czwartek, 26 lutego 2015

Babka Kawowo - czekoladowa

Lubie kawę  ... lubię jej smak we wszelkich deserach , jogurtach , serkach itp .
Musiałam więc wypróbować jak smakuje w takim tradycyjnym wypieku jak babka .



No i smakuje ... konkretnie .
To nie jest jakiś delikatny posmak  , ale mocno aromatyczne ciasto kawowe.
Babka dość ciężka , zbita i wilgotna . 
A do tego okraszona dodatkowo kawowym lukrem , który słodyczą przełamuje lekko wytrawny smak ciasta.


Składniki : 

5 jajek
1,5 szklanki cukru
250 g (kostka) masła
2 szklanki mąki 
pół szklanki mleka
15 łyżeczek kawy rozpuszczalnej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżki kakao
2 łyżki rumu

Lukier:
1 szklanka cukru pudru
1 czubata łyżeczka kawy 
woda.

Wykonanie :

Mleko zagotować , rozpuścić w nim kawę , wystudzić.
Miękkie masło utrzeć z cukrem  , dodawać po jednym jajku i łyżeczce mąki i nadal ucierać.
Wlać kawę , dodać mąkę i proszek do pieczenia. 
Do formy na babkę wlać połowę kawowej masy. Do pozostałej części dodać kakao i rum. wymieszać i wlać  do formy.
Piec ok 50 min w 180'C .
wystudzić.

Kawę na lukier rozpuścić w odrobinie wrzątku.
Dodać cukier i wody tyle aby otrzymać dość gęsty lukier.
Polać ciasto.

Smacznego :)






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję drogi Gościu za odwiedziny na moim blogu . Będzie mi bardzo miło gdy zostawisz tu kilka słów ;)

Wydrukuj Przepis