Lubie kawę ... lubię jej smak we wszelkich deserach , jogurtach , serkach itp .
Musiałam więc wypróbować jak smakuje w takim tradycyjnym wypieku jak babka .
No i smakuje ... konkretnie .
To nie jest jakiś delikatny posmak , ale mocno aromatyczne ciasto kawowe.
Babka dość ciężka , zbita i wilgotna .
A do tego okraszona dodatkowo kawowym lukrem , który słodyczą przełamuje lekko wytrawny smak ciasta.
Składniki :
5 jajek
1,5 szklanki cukru
250 g (kostka) masła
2 szklanki mąki
pół szklanki mleka
15 łyżeczek kawy rozpuszczalnej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżki kakao
2 łyżki rumu
Lukier:
1 szklanka cukru pudru
1 czubata łyżeczka kawy
woda.
Wykonanie :
Mleko zagotować , rozpuścić w nim kawę , wystudzić.
Miękkie masło utrzeć z cukrem , dodawać po jednym jajku i łyżeczce mąki i nadal ucierać.
Wlać kawę , dodać mąkę i proszek do pieczenia.
Do formy na babkę wlać połowę kawowej masy. Do pozostałej części dodać kakao i rum. wymieszać i wlać do formy.
Piec ok 50 min w 180'C .
wystudzić.
Kawę na lukier rozpuścić w odrobinie wrzątku.
Dodać cukier i wody tyle aby otrzymać dość gęsty lukier.
Polać ciasto.
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję drogi Gościu za odwiedziny na moim blogu . Będzie mi bardzo miło gdy zostawisz tu kilka słów ;)