niedziela, 29 listopada 2015

Szarlotka z budyniem

Przedpołudniowa , niedzielna kawa w towarzystwie kawałka pysznej szarlotki już za mną ... to była bardzo miła i smaczna chwila :)
Może i Wy się skusicie ???



Wprawdzie już wszędzie pojawiają się propozycje świątecznych wypieków , ale ja skusiłam się w ten weekend na jesienne klasyczne ciasto.

Dwie płaty  kruchego ciasta , do tego solidna porcja budyniu i konkretna warstwa jabłek.
Ważne by wybrać jabłka kwaśne , aromatyczne . Ja tym razem wykorzystałam te chyba najlepsze do tego rodzaju wypieków czyli starą poczciwą odmianę -szarą renetę.

Składniki : 
forma 24x28

2,5 szklanki mąki (420g)
pół szklanki cukru (110g)
2 łyżeczki proszku do piezenia
180 g zimnego masła
3 żółtka
2 łyżki jogurtu naturalnego lub kwaśnej śmietany

1,5 kg jabłek
2 łyżki cukru
2 łyżki wody

3,5 szklanki mleka 
2 budynie waniliowe


Wykonanie:

Mąkę wysypać na blat i posiekać z masłem .
Dodać pozostałe składniki ciasta , posiekać nożem, aż składniki się połączą Zlepić wszystko szybko rękoma. Nie zagniatamy zbyt długo ,żeby nie ogrzewać ciasta .
Dzielimy na dwie równe części i wkładamy do lodówki na kilkanaście minut.

Jabłka obieramy , kroimy na mniejsze części. Wrzucamy na patelnię wraz z wodą i cukrem. Smażymy na małym ogniu ,aż większość jabłek się rozpadnie.
wystudzamy.

Pierwszą część ciasta wałkujemy na wielkość formy i wykładamy nim dno wyłożonej papierem do pieczenia blaszki. Nakłuwamy ciasto widelcem w kilku miejscach i pieczemy ok 10 min w 180'C . Studzimy.
Na podpieczony blat wykładamy równą warstwą jabłka.

Budyń gotujemy wg przepisu na opakowaniu używając nieco mniej mleka (3,5 szklanki)
Goracy ugotowany budyń wylewamy na jabłka.

Drugą część ciasta rozwałkowujemy i wykładamy na budyń.Wstawiamy do piekarnika i pieczemy ok 40 min ,aż ciasto będzie rumiane.

Smacznego :)






7 komentarzy:

  1. Pyszności:) Porywam kawałeczek;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Przepis godny polecenia. Szarlotka wyszła bombowa, pomimo dwóch lewych rąk do pieczenia!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się niezmiernie ,że się udało i smakowało ;)

      Usuń

Dziękuję drogi Gościu za odwiedziny na moim blogu . Będzie mi bardzo miło gdy zostawisz tu kilka słów ;)

Wydrukuj Przepis