JUŻ SĄ !!!!!
Moje ulubione Maliny :)
Na pierwszy ogień poszły bułeczki nadziewane tymi pysznymi owocami.
Nazwałam je MALINIANKI :)
nie wiem czy taka nazwa istnieje , ale skoro mogą być jagodzianki to i malinianki :)
Jakiś czas temu znalazłam na tym blogu przepis na drożdżowe bułeczki na jogurcie i wiedziałam ,ze muszę je zrobić .
I własnie dziś nadszedł ten dzień.
Nie zawiodłam się , bułeczki są rewelacyjne .
Puszyste , mięciutkie.
Proste i szybkie w wykonaniu , a ciasto w czasie zlepiania świetnie współpracowało , nie klejąc się do rąk.
Nadzienie z malin wspaniale do nich pasuje .
Jak dla mnie bułeczki idealne .
Z pewnością powtórzę ten wypiek z innym nadzieniem :)
Składniki :
0,5 kg mąki
4 łyżki cukru
1 saszetka drożdży suszonych instant ( na 0,5 kg mąki )
200 g owocowego jogurtu jasnego - u mnie morelowy
4 łyżki cukru
1 saszetka drożdży suszonych instant ( na 0,5 kg mąki )
200 g owocowego jogurtu jasnego - u mnie morelowy
120 ml letniego mleka
1 jajko
4 łyżki oleju
1 jajko
4 łyżki oleju
szczypta soli
Wykonanie :
Wszystkie składniki umieścić w misce , wymieszać drewnianą łyżka a następnie wyłożyć na wysypany mąką blat .
Zagniatać ciasto ok 2-3 min.
Odstawić do wyrośnięcia na ok 1 godzinę.
Po tym czasie ciasto uformować w długi rulon i podzielic na 20 kawałków.
Każdy z nich rozpłaszczyć , nadziać 3-4 malinami ( w zależności od wielkości) i połową łyżeczki cukru.
Zlepić i uformować kulę.
Układać na blaszce dośc blisko siebie (ok 1-1,5 cm odstepu)
Znów pozostawic na ok godzinę do wyrośniecia.
Piec ok 25 min w 200'C
Po upieczeniu można bułeczki polukrować , ale jak dla mnie wystarczające jest posypanie cukrem pudrem .
Smacznego :)
Bardzo ciekawy przepis, wkrótce to wykorzystam. Dziękuję za inspiracje i przepis ��
OdpowiedzUsuńA można nadziac borówką?
OdpowiedzUsuńOczywiście . Będą równie smaczne
UsuńCzy drożdże instant można zastąpić świeżymi, a jeśli tak, to jakiej iości świeżych drożdży użyć?
OdpowiedzUsuńDziś próbuje przepis zobaczymy co mi wyjdzie ☺️
OdpowiedzUsuńTen komentarz został usunięty przez administratora bloga.
OdpowiedzUsuń