wtorek, 1 lipca 2014

Kruche ciasto z truskawkami i waniliową pianką

Powolutku sezon na truskawki się kończy .... 
... na te świeże, nasze , polskie , dojrzewające w słońcu , pachnące wiatrem 
 .... bo w sklepach teraz praktycznie  można dostać je przez cały rok , ale smak już nie ten .

Na pożegnanie postanowiłam zrobić ciasto , które było hitem internetu w ubiegłym roku  , pojawiało się kolejno na większości blogów kulinarnych .
I faktycznie jest pyszne  , warte zachodu :)




Oczywiście ciasto kruche zrobiłam z własnego przepisu .
Wyszło kruche nie tylko z nazwy .
Przyjemnie kontrastowało chrupkością z delikatną puszystą budyniową pianką.
Do ciasta dodałam (z powodu braku śmietany w lodówce  ) gęsty jogurt naturalny , i sądzę ,że to właśnie świetnie wpłynęło na kruchość ciasta .


Zamiast truskawek można oczywiście zastosować inne owoce  - maliny , jagody , wiśnie , porzeczki  ... wiele możliwości .

Składniki :

Ciasto:
4 szklanki mąki pszennej
1 kostka masła
1 szklanka cukru
2 łyżeczka proszku do pieczenia
6 żółtka
2 łyżki gęstego jogurtu naturalnego

Pianka :
6 białek
3/4 szklanki cukru (przy kwaśniejszych owocach można dodać szklankę)
2 opakowania budyniu waniliowego
3/4 szklanki oleju (najlepiej rzepakowego , bo jest neutralny w smaku)

Dodatkowo ok 80 dkg truskawek.

Wykonanie :

Mąkę posiekać na stolnicy z zimnym masłem.
Dodac pozostałe składniki i zlepić ciasto w kulę .
Włożyć na ok 45 min do zamrażarki.
Po tym czasie 3/4 ciasta zetrzeć na spód formy i upiec na jasnozłoty kolor  ( ok 10 min w 180'C )
wystudzić.

W tym czasie ubić pianę z białek , dodać cukier  , proszek budyniowy i olej.

Masę wylać na wystudzony spód , ułożyć owoce (pojedynczą warstwą ) i na to zetrzeć na tarce pozostałą część ciasta .
Piec ok 45 min w 180'C

Oprószyć obficie cukrem pudrem i cieszyć się smakiem 

Smacznego :)







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję drogi Gościu za odwiedziny na moim blogu . Będzie mi bardzo miło gdy zostawisz tu kilka słów ;)

Wydrukuj Przepis