wtorek, 21 października 2014

Torcik marchewkowy

To ciasto jak żadne inne kojarzy mi się z jesienią.
Marchewka , bakalie , zapach cynamonu rozgrzeją nas gdy za oknem jesienna plucha.

Ciasto już samo w sobie smakuje pysznie .
ale ja postanowiłam je tym razem wzbogacić o dodatkowe dwie warstwy.
Pierwsza to budyń z sokiem marchewkowym , a druga to puszysty krem śmietanowy.



Składniki :

Ciasto :
2 szklanki utartej marchewki
2 szklanki mąki
1,5 szklanki cukru
4 jajka
1 kostka masła
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody oczyszczonej
4 łyżeczki cynamonu
1,5 szklanki dowolnych bakalii

Masa budyniowa :
2,5 szklanki soku marchewkowego typu Kubuś , Pysio 
2 op budyniu smietankowego
2 łyżki cukru 

Masa śmietanowa :
300 ml śmietany 30%
300 g serka waniliowego.
4 łyżeczki żelatyny
1 łyżka cukru pudru.

Wykonanie :

Jajka ubić z cukrem na puszysta masę , dodać rozpuszczone i schłodzone masło . wsypać wszystkie suche składniki łącznie z marchewką i wymieszać ciasto na jednolita masę  .
Piec ok 50 min w 180'C
Wystudzić.

Przekroić na dwa blaty.

2 szklanki soku marchewkowego zagotować z cukrem.
W pozostałym soku rozmieszać proszek budyniowy i wlać do garnka . zagotować.

Gorący budyń wylać na pierwszy blat ciasta , przykryć drugim . 
Schłodzić.

W tym czasie  ubić śmietanę z cukrem pudrem.
Dodać serek waniliowy.
Zeatynę namoczyć w odrobinie zimnej wody , a gdy napęcznieje rozpuścić umieszczając szklankę we wrzatku.
Dodać żelatynę do śmietany , wymieszać i wyłożyć krem na schłodzone ciasto.
Udekorować wierzch wg uznania , np dowolnymi bakaliami.

Smacznego :)








Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję drogi Gościu za odwiedziny na moim blogu . Będzie mi bardzo miło gdy zostawisz tu kilka słów ;)

Wydrukuj Przepis