Sernik - jedno z moich ulubionych ciast dziś w wersji kokosowej
A do tego wzbogacone puszystą warstwą kokosowego musu .
No i dla przełamania smaku owoce. Przyznam szczerze ,że miały być maliny , ale niestety w ostatniej chwili okazało się ,że malin w zamrażarce brak .
Muszę jednak przyznać ,że czarna porzeczka świetnie się tu smakowo wpasowała ze swoja kwaskowatością.
Składniki :
foremka 25x30
1 kg sera na sernik (użyłam wiaderkowego)
3/4 szklanki (170g ) cukru
4 jajka
3/4 szklanki wiórków kokosowych
1 puszka mleka kokosowego
1 budyń waniliowy
50 g roztopionego masła
mus kokosowy :
3/4 szklanki mleka
5 -6 łyżek wiórków kokosowych
4 łyżeczki żelatyny
pół szklanki cukru pudru
330 ml śmietany 30%
Dodatkowo:
herbatniki na spód sernika
owoce ok 300g - użyłam czarnej porzeczki mrożonej .
Można zastąpić je innymi owocami - maliny, jagody , borówki , truskawki ...
1 łyżka wiórków kokosowych do obsypania wierzchu sernika
Wykonanie :
Foremkę wyłożyć papierem do pieczenia .
Na spodzie ułożyć jedną warstwę herbatników.
Wszystkie składniki na masę serową włożyć do miski i wymieszać krótko mikserem , tylko do połączenia się składników. Mleko kokosowe po otwarciu puszki należy dokładnie wymieszać.
Masę serową wylać na przygotowany spód z herbatników.
Posypujemy owocami. (równomierną cienką warstwą )
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 170'C.
Na dół piekarnika dobrze jest wstawić dodatkową foremkę z wodą , która zapewni odpowiednią wilgotność.
Pieczemy ok godziny ,aż masa serowa będzie zwarta.
Po tym czasie zostawiamy sernik w piekarniku do wystudzenia , a następnie schładzamy kilka godzin w chłodnym miejscu.
Mleko mieszamy z wiórkami kokosowymi i gotujemy 2-3 minuty na małym ogniu. Zestawiamy z ognia , wsypujemy żelatynę i dokładnie mieszamy az ta się całkowicie rozpuści.
Odstawiamy do czasu ,aż masa zacznie lekko gęstnieć.
Śmietanę ubijamy z cukrem pudrem na sztywna masę , dodajemy mleko z wiórkami . Mieszamy dokładnie i wykładamy tak przygotowany mus na schłodzony sernik. Posypujemy wierzch wiórkami.
Po 2-3 godzinach w lodówce sernik będzie gotowy do jedzenia .
Smacznego :)