Wprawdzie to niby tylko ciasto czekoladowe z wiśniami , ale mocny smak czekolady przełamany kwaśną wiśnią sprawia ,że czujemy jak byśmy jedli niezwykle wykwintny deser.
Ciasto jest wilgotne z wyczuwalnymi kawałkami czekolady .
Postanowiłam tez dołożyć kolejna porcję wiśni (po za tymi dodanymi do ciasta) układając je na górze i dopiero na nie wylałam czekoladową polewę.
Przepis zaczerpnięty z mojego ulubionego bloga (klik)
Składniki :
1,5 tabliczki gorzkiej czekolady (150g)
1 paczka miękkiego masła (250g)
1 szklanka cukru (220)
4 jajka - oddzielnie białka i żółtka
czubata szklanka mąki pszennej (200g)
4 płaskie łyżki maki ziemniaczanej (40g)
4 łyżki kakao (35g)
2 łyżeczki proszku do pieczenia
5 łyżek mleka
500g wiśni wydrylowanych
2 łyżki mąki
Na polewę
2 tabliczki gorzkiej czekolady
1/4 śmietany 30%
Wykonanie :
Czekoladę pokroić na drobne kawałki
Masło utrzeć z cukrem na puszystą masę , dodawać po jednym żółtku cały czas ucierając .
Gdy wszystkie żółtka będą już połączone z masą maślaną przesiać do niej wszystkie suche składniki i wlać mleko.Utrzeć na jednolite gładkie ciasto. Jest ono dość gęste.
Białka ubić na sztywną pianę i delikatnie za pomocą łyżki wmieszać je do ciasta . Dodać czekoladę.
Z wiśni odłożyć kilkanaście sztuk a pozostałe wymieszać z mąką i wraz z czekolada delikatnie połączyć z ciastem.
Wlać do foremki i piec ok 50 min w 180'C
Ja użyłam dwóch foremek o wymiarach 9x27cm
Nie nalezy zbyt przedłużać pieczenia aby ciasto nie straciło swojej wilgotności , która tutaj jest wielkim atutem.
Po wystudzeniu ułożyć na wierzchu przekrojone na pół wiśnie .
Śmietanę na polewę doprowadzić do wrzenia , zalać nią połamaną czekoladę. Odstawić na 2-3 min . Po tym czasie dokładnie wymieszać i polać ciasto.
Smacznego :)
Wspaniałe ciacho. Sięgam po kawałek :-)
OdpowiedzUsuńProszę się częstować , póki jeszcze jest :)
UsuńWspaniałe ciacho. Sięgam po kawałek :-)
OdpowiedzUsuń