sobota, 11 lipca 2015

Bułeczki drożdżowo-serowe z wiśniami.

Oj dawno nie było ,żadnego nowego wpisu , bo  Malinowa spędzała upalne dni na bałtyckiej plaży.
Ale teraz wracam już z nowa porcją słodkości.

Sezon owocowy w pełni i miałam dziś dylemat czy wybrać długo goszczące w tym roku truskawki , czarne porzeczki, słodkie maliny czy kwaśne wiśnie.
Wybór padł na te ostatnie .
A z nich bułeczki.



Ciasto drożdżowe z dodatkiem białego sera , delikatne , wilgotne i puszyste..
A na dokładkę solidna porcja słodkiego lukru ... mmmm.... nie da się nie oblizywać palców.


Składniki :
Na 20 dość sporych bułeczek.

4 szklanki mąki  (700g)
4 płaskie łyżeczki drożdży instant (suszonych) - półtora opakowania
6 łyżek cukru
1,5 szklanki letniego mleka
pół szklanki oleju 
250 g białego sera (użyłam kostkę półtłustego) rozgniecionego widelcem.
3 jajka
1 żółtko (białko zostawić do posmarowania bułeczek)
szczypta soli.

Na nadzienie:

1 kg wiśni
4 łyżki cukru
2 łyżki mąki ziemniaczanej

Na lukier :

Cukier puder
sok z cytryny

Wykonanie :

W dużej misce wymieszać mąkę , drożdże ,cukier , dodać pozostałe składniki i wyrabiać ciasto . Najwygodniej zrobić to hakami miksera .
Ciasto musi zrobić się gładkie , lśniące i elastyczne.
Przykryć ściereczką i odstawić na min godzinę , aż ciasto podwoi swoja objętość.
 Przygotować nadzienie. Wiśnie wydrylować , wymieszać z cukrem i mąką . Najlepiej zrobić to przed samym nadziewaniem bułek ,żeby owoce nie puściły zbyt dużo soku.

Wyrośnięte ciasto wyłożyć na wysypany mąką blat . Podzielić na 20 równych części.Każdą z nich rozpłaszczyć na cienki placek . Nałożyć solidną porcję wiśni i zlepić ciasto w podłużną bułeczkę.
Układać przygotowane bułki na blasze wyłożonej papierem do pieczenia w ok 2 cm odstepach.
Posmarować  lekko roztrzepanym białkiem.
Piec ok 25-30 min w 170'C

Cukier puder utrzeć z sokiem z cytryny na gęsty lukier .
Posmarować wystudzone bułeczki.

Smacznego :)






1 komentarz:

  1. Jak ja kocham takie słodkie bułeczki! Najlepsze z owocami :)
    http://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję drogi Gościu za odwiedziny na moim blogu . Będzie mi bardzo miło gdy zostawisz tu kilka słów ;)

Wydrukuj Przepis