Ciasto marchewkowe znam , i bardzo lubię .. babkę z dynią również
A dziś po raz pierwszy do swojego wypieku użyłam czerwonego buraka
I powiem Wam ,że jako składnik deseru spisał się znakomicie.
Moje ciasto czekoladowe z jego udziałem przypomina brownie .
Jest mocno aromatyczne , mocno czekoladowe , mocno wilgotne i dość zbite .
Smak buraków jest lekko wyczuwalny , ale nie dominujący.
Składniki :
dwie tabliczki gorzkiej czekolady
3 jajka
1 szklanka cukru
3/4 szklanki mąki pszennej
pół łyżeczki proszku do pieczenia
50 g zmielonych orzechów (włoskie ,laskowe lub migdały )
2 łyżki miodu
1/3 szklanki oleju
25 dkg utartych na drobnej tarce i odciśniętych buraków ( u mnie jeden duży)
3 łyżki kakao
pół szklanki kawy espresso
Wykonanie :
Czekoladę rozpuścić z miodem , połączyć z kawą i kakao.
Jajka ubić z cukrem, dodać suche składniki , olej i masę czekoladową .
Wymieszać , masa jest dość rzadka .
Piec w 170'C ok 80 min .
wystudzić i polać obficie polewą czekoladową :
1 tabliczka gorzkiej czekolady
1 czubata łyżka kakao
2 łyżki masła.
Wszystko rozpuścić , doprowadzić do wrzenia , po przestudzeniu polać ciasto .
Smacznego :)
inspiracja : blog
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję drogi Gościu za odwiedziny na moim blogu . Będzie mi bardzo miło gdy zostawisz tu kilka słów ;)