Delikatny biszkopt i mnóstwo puszystej masy w dwóch smakach .
-orzechowa i śmietanowa.
Całość nie za słodka , lekka .
Początkowa masa orzechowa miała być z masłem orzechowym , ale z braku owego wykorzystałam dobry krem orzechowy , naprawdę intensywnie czuć orzechy.
użyłam TEGO , kupionego w Lidlu
Składniki :
Biszkopt , np z TEGO przepisu
Masa orzechowa :
200 ml śmietany 30 %
3 czubate łyżki dobrego kremu orzechowego lub masła orzechowego
200 g serka mascarpone
100g białej czekolady (ew mlecznej)
Masa śmietanowa :
300 ml śmietany 30 %
250 g serka mascarpone
1 łyżka cukru pudru
2 op cukru waniliowego
Do dekoracji dowolnie , starta czekolada , orzechy , kakao , kawa....
Wykonanie :
Upieczony biszkopt przekroić na dwie części.
Delikatnie nasączyć wodą z cytryną i ew alkoholem
Masa orzechowa :
Czekoladę rozpuścić ,
Śmietanę ubić , dodać serek , krem i rozpuszczona ale nie gorącą czekoladę ,
Wyłożyć na spodnią część biszkoptu.
przykryć drugim .
Masa śmietanowa :
Śmietanę ubić na sztywno z cukrami , dodać serek.
Wyłożyć na wierzch naszego ciasta ,
udekorować wg uznania .
Schłodzić kilka godzin w lodówce
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję drogi Gościu za odwiedziny na moim blogu . Będzie mi bardzo miło gdy zostawisz tu kilka słów ;)