niedziela, 23 lutego 2014

Orzechowo -śmietanowa rozpusta

Delikatny biszkopt i mnóstwo puszystej masy w dwóch smakach  .
-orzechowa i śmietanowa.
Całość nie za słodka , lekka .
Początkowa masa orzechowa miała być z masłem orzechowym , ale z braku owego wykorzystałam dobry krem orzechowy , naprawdę intensywnie czuć orzechy.
użyłam TEGO , kupionego w Lidlu





Składniki :

Biszkopt , np z TEGO przepisu

Masa orzechowa :
200 ml śmietany 30 %
3 czubate łyżki dobrego kremu orzechowego lub masła orzechowego
200 g serka mascarpone
100g białej czekolady (ew mlecznej)

Masa śmietanowa :
300 ml śmietany 30 %
250 g serka mascarpone
1 łyżka cukru pudru
2 op cukru waniliowego

Do dekoracji dowolnie , starta czekolada , orzechy , kakao , kawa....

Wykonanie  :

Upieczony biszkopt przekroić na dwie części.
Delikatnie nasączyć wodą z cytryną i ew alkoholem

Masa orzechowa :
Czekoladę rozpuścić ,
Śmietanę ubić , dodać serek , krem i rozpuszczona ale nie gorącą czekoladę  ,
Wyłożyć na spodnią część biszkoptu.
przykryć drugim .

Masa śmietanowa :
Śmietanę ubić na sztywno z cukrami , dodać serek.
Wyłożyć na wierzch naszego ciasta  , 
udekorować wg uznania .

Schłodzić kilka godzin w lodówce

Smacznego :)








Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję drogi Gościu za odwiedziny na moim blogu . Będzie mi bardzo miło gdy zostawisz tu kilka słów ;)

Wydrukuj Przepis