Jeśli ktoś lubi kawę musi się skusić na to ciacho...
Słodycz śmietany i bezy przełamana delikatną goryczką kawy i to wszystko na biszkoptowym spodzie.
Połączenie idealne - kremowe , rozpływające się w ustach ciacho ... mniam mniam......
Składa się z kilku warstw , ale każda z nich doskonale się tu komponuje .
Słodycz śmietany i bezy przełamana delikatną goryczką kawy i to wszystko na biszkoptowym spodzie.
Połączenie idealne - kremowe , rozpływające się w ustach ciacho ... mniam mniam......
Składa się z kilku warstw , ale każda z nich doskonale się tu komponuje .
Biszkopt :
3 jajka
pół szklanki cukru
pół szklanki mąki
pół łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżki oleju
białka ubić na pianę , wsypać cukier i nadal ubijając dodać żółtka i olej.
Przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia . Delikatnie wymieszać,
Piec ok 20 min w wyłożonej papierem do pieczenia formie w 180'C
Beza :
5 białek ubić na pianę , dodać pół szklanki cukru pudru i nadal ubijać ,aż masa będzie lśniąca i zdecydowanie sztywna, Wsypać dwie łyżki mąki ziemniaczanej , wlać 2 łyżki soku cytrynowego , Wymieszać i wylożyć na blachę. Piec w 140'C ok 45 min.
Masa cappucino :
1 kostka masła
2 szklanki mleka
1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej
1 czubata łyżka mąki pszennej
ok. 3/4 szklanki cukru
5 żółtek
6 -7 łyżek cappucino w ulubionym smaku ( u mnie śmietankowe)
1 szklankę mleka zagotować , pozostałe mleko wymieszać z pozostałymi składnikami.
Wlać do garnka z gotującym się mlekiem i gotować razem do zgęstnienia masy.
Wystudzić ,
Masło utrzeć na puch , dodawać po łyżce wystudzony budyń.
Śmietana 30% ubita na sztywno z cukrem waniliowym.
Gorzka czekolada.
Ułożenie poszczególnych warstw :
biszkopt
masa cappucino
beza
bita śmietana
utarta czekolada.
Smacznego :)\
Bardzo ciekawy przepis w sam raz na imprezkę pozdrawiam serdecznie i zapraszam na blog
OdpowiedzUsuńA na jakie blaszce piec?
OdpowiedzUsuńBlaszka u mnie 38 x 25 . Pozdrawiam
UsuńCzy ta beza ma być miekka? My wyszla mie kka co zrobic
OdpowiedzUsuń