poniedziałek, 11 marca 2013

Kostka Cappucino


Jeśli ktoś lubi kawę musi się skusić na to ciacho...
Słodycz śmietany i bezy przełamana delikatną goryczką kawy i to wszystko na biszkoptowym spodzie.
Połączenie idealne - kremowe , rozpływające się w ustach ciacho  ... mniam mniam......
 Składa się z kilku warstw , ale każda z nich doskonale się tu komponuje .



Biszkopt :


3 jajka
pół szklanki cukru
pół szklanki mąki
pół łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżki oleju

białka ubić na pianę , wsypać cukier i nadal ubijając dodać żółtka i olej.
Przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia . Delikatnie wymieszać,

Piec ok 20 min w wyłożonej papierem do pieczenia formie w 180'C

Beza :

5 białek ubić na pianę , dodać pół szklanki cukru pudru i nadal ubijać ,aż masa będzie lśniąca i zdecydowanie sztywna, Wsypać dwie łyżki mąki ziemniaczanej , wlać 2 łyżki soku cytrynowego , Wymieszać i wylożyć na blachę. Piec w 140'C ok 45 min.


Masa cappucino :

1 kostka masła
2 szklanki mleka
1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej
1 czubata łyżka mąki pszennej
ok. 3/4 szklanki cukru
5 żółtek
6 -7 łyżek cappucino w ulubionym smaku ( u mnie śmietankowe)

1 szklankę mleka zagotować ,  pozostałe mleko wymieszać z pozostałymi  składnikami.
Wlać do garnka z gotującym się mlekiem i  gotować razem do zgęstnienia masy.
Wystudzić ,
Masło utrzeć na puch , dodawać po łyżce wystudzony budyń.


Śmietana 30% ubita na sztywno z cukrem waniliowym.

Gorzka czekolada.

Ułożenie poszczególnych warstw :
biszkopt
masa cappucino
beza
bita  śmietana
utarta czekolada.

Smacznego :)\





4 komentarze:

  1. Bardzo ciekawy przepis w sam raz na imprezkę pozdrawiam serdecznie i zapraszam na blog

    OdpowiedzUsuń
  2. A na jakie blaszce piec?

    OdpowiedzUsuń
  3. Czy ta beza ma być miekka? My wyszla mie kka co zrobic

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję drogi Gościu za odwiedziny na moim blogu . Będzie mi bardzo miło gdy zostawisz tu kilka słów ;)

Wydrukuj Przepis