Wprawdzie ciasto to zrobiłam jakiś czas temu ,
ale pomyślałam ,że może być świetną propozycją na wielkanocny wypiek
Będzie się atrakcyjnie prezentować na świątecznym stole,
a jednocześnie zadowoli podniebienia łasuchów.
Proporcje na dwa wianki.
Ciasto:
* 1 szklanka letniego mleka
* 2 jajka
* 4 szklanki mąki pszennej
* 6 łyżek cukru
* 1/2 kostki masła (125 g), roztopionego i ostudzonego
* 4 dag świeżych drożdży lub 2 dag drożdży instant
* szczypta soli
Z drożdży, 2 łyżek cukru, 2 łyżek mąki i połowy mleka zrobić zaczyn. Odstawić do wyrośnięcia ,do podwojenia objętości. Do miski przesiać mąkę, dodać sól, jajka, resztę mleka, resztę cukru i wyrośnięty zaczyn. Dobrze wyrobić i wlać masło. Wyrabiać, aż zacznie odchodzić od ręki, odstawić do wyrośnięcia.
Nadzienie :
* pół kg białego sera
* ok pół szklanki cukru (wg upodobań)
* skórka otarta z jednej cytryny i sok z niej wyciśnięty.
* 1 jajko
Wszystkie te składniki dokładnie utrzeć na gładką masę , najlepiej przy pomocy miksera.
Ew. można dodać inne ulubione aromaty.
Dodatkowo:
* 20 dkg rodzynek
* 1 jajko do posmarowania wianka
Kiedy ciasto podwoi objętość wyłożyć na stolnicę, podzielić na 2 części. Każdą z nich rozwałkować na prostokąt ok 20 na 40 cm. Posmarować masą serową i posypać rodzynkami.
zwinąć w roladę a następnie złączyć brzegi formując okrąg. Ponacinać brzegi co 2-3 cm.
Posmarować rozmąconym jajkiem,
Delikatnie przełożyć na blachę wyłożona papierem do pieczenia i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180'C na ok pół godziny.
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję drogi Gościu za odwiedziny na moim blogu . Będzie mi bardzo miło gdy zostawisz tu kilka słów ;)