Murzynek w wersji wiśniowej
Taka moja mała wariacja ..
Z przeglądu szafkowych zapasów i intensywnego myślenia i działania wyszło całkiem pyszne i nawet nieźle wyglądające ciacho :)
Ciasto :
kostka masła
1 szklanka i 1/4 cukru
4 łyżki kakao
pół szklanki mleka
- umieścić te składniki w rondelku i rozpuścić na niewielkim ogniu.
Z powstałej masy odlac ok 3/4 szklanki na polewę.
Pozostałą część wystudzić .
Następnie dodać
4 żółtka ,
2,5 szklanki mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
aromat rumowy
wymieszać
Ubić pianę z białek i delikatnie połączyć z ciastem.
Piec ok 30 -40 min w 180'C
Ponad to:
0,5 kg wiśni.
1,5 szklanki wody
2 łyżki mąki ziemniaczanej
sok z połowy cytryny
3 łyżki cukru
Odlać 1/4 szklanki wody , rozpuścić w niej mąkę ziemniaczaną.
Wiśnie zagotować z pozostałą wodą , cukrem i sokiem z cytryny, wlać wodę z mąką i chwilkę pogotować powstały kisiel.
Galaretka wiśniowa
300 ml śmietany kremówki
Galaretkę rozpuścić w połowie podanej na opakowaniu wody , wystudzić .
Śmietanę ubić , dodać tężejącą galaretkę
sok wiśniowy lub nalewka wiśniowa do nasączenia ciasta.
Ciasto przekroić na dwie części , nasączyć sokiem wiśniowym , bądź wiśniówką.
Na spodnią część nałożyć wiśnie ,
przykryć drugą częścią ciasta , na nią wyłożyć ubitą śmietanę.
Schłodzić w lodówce .
Polać odlaną wcześniej polewą czekoladową.
Dowolnie udekorować. ( ja zrobiłam okręgi z białej czekolady i za pomocą wykałaczki utworzyłam pajęczynę )
Smacznego :)
wygląda przepysznie muszę spróbować zrobić :)
OdpowiedzUsuń