czwartek, 27 lutego 2014

Faworki i róże

A może zamiast pączków w tłusty czwartek skusicie się na faworki ????

Chrupiące , kruche , delikatne
Dziś takie smakołyki nie tuczą  ( ponoć ) ;).
 
 

Składniki :

3 szklanki mąki
6 żółtek
pół łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
szklanka kwaśnej gęstej śmietany
łyżka spirytusu, octu lub wódki.
Tłuszcz do smażenia , olej lub smalec.

Wykonanie :
 
Mąkę wysypać na stolnicę , dodać żółtka.
 
 
Dodać pozostałe składniki i zagnieść ja jednolite gładkie  , elastyczne ciasto.
Wyrabiać ok 3 min.

Gotowe ciasto rozwałkować porcjami na cienki placek (ok 1 milimetra )Im cieniej rozwałkujemy tym faworki będą bardziej chrupiące.
 
Każdy placek pociąć na paski ok 2 cm szerokości i długości ok 8 cm (chociaż to wg waszego uznania)
 
 
W każdym pasku zrobić nacięcie i przewlec przez nie jeden koniec paska
W ten sposób otrzymamy zawiniętego faworka.

Smażyć na rozgrzanym tłuszczu , dosłownie po kilkanaście sekund z każdej strony.
 
 
Jeszcze ciepłe posypać cukrem pudrem
 
 

Z tego samego ciasta możemy wykonać bardzo dekoracyjnie wyglądające róże .
Wystarczy wyciąć 3 różnej wielkości koła , ponacinać je na brzegach , nałożyć je na siebie i mocno ścisnąć na środku .

Smacznego :)






2 komentarze:

  1. Robiłam mnóstwo faworków! Niestety nie były za dobre a na następny dzień gumowate. Gdy wypróbowałam ten przepis byłam zachwycona! Nie paliły się, a na następny dzień były tak samo pyszne jak dzień wcześniej a nawet dłużej...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ciesze się ,że przepis podpasował ,a faworki smakowały :) Ja również z niego korzystam od lat i nigdy się nie zawiodłam. W tym roku wypróbowałam tez przepis na faworki z piwem ( przepis na blogu ) i efekt był równie smaczny . Pozdrawiam :)

      Usuń

Dziękuję drogi Gościu za odwiedziny na moim blogu . Będzie mi bardzo miło gdy zostawisz tu kilka słów ;)

Wydrukuj Przepis