Churros to hiszpańskie "pączki"
z ciasta parzonego , smażone na głębokim oleju.
Tam najczęściej są zjadane w noworoczny dzień , ale u nas pojawiają się w okresie tłustego czwartku.
A ,ze ten już za 2 dni to i u mnie dziś zagościły.
Miałam je serwować z sosem czekoladowym , ale tak szybko znikały ,że sosu juz nie było do czego robić ;)
Składniki :
1 szklanka wody
80 g masła
1 łyżeczka cukru
szczypta soli
1 szklanka mąki
3 duże lub 4 mniejsze jajka
Wykonanie :
Wodę zagotować z masłem , cukrem i solą.
Lekko wystudzić , wbijać po jednym jajku i utrzeć na jednolitą masę .
Przy pomocy rękawa cukierniczego ( lub szprycy) wyciskać na rozgrzany olej paski .
Tradycyjnie są one o przekroju gwiazdy.
U mnie z przyczyn technicznych okrągłe :)
Smażyć do zrumienia,
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję drogi Gościu za odwiedziny na moim blogu . Będzie mi bardzo miło gdy zostawisz tu kilka słów ;)