To ciasto stało się ostatnio dość popularne .
Na internecie pojawia się co najmniej kilkanaście różnych przepisów na ten deser.
U mnie dziś moja wersja ,,,
prosta i szybka do zrobienia ,
A smak musicie ocenić sami ... dla mnie jest taki jakiego się spodziewałam :)
Ciasta z karmelem są słodkie , dlatego postanowiłam przełamać ją dżemem pomarańczowym,( u mnie marmolada pomarańczowo marchewkowa własnej produkcji. )
No i esencja smaku - prażony słonecznik ... pyszny sam w sobie
fajnie chrupie na cieście.
Składniki :
Biszkopt z 6 jajek ( foremka wielkości 24x30 cm)
np podwójna porcja z TEGO przepisu.
słoiczek dżemu pomarańczowego
400 ml śmietany 30%
2 op cukru waniliowego,
2 op śmietan - fix
1 puszka gotowej masy karmelowej
lub domowa masa z TEGO przepisu
20 dkg ziaren słonecznika
10 dkg masła
2 łyżki cukru
3 łyżki mleka
Wykonanie :
Biszkopt przeciąć na pół ,
delikatnie nasączyć wodą z sokiem z cytryny
posmarować spód dżemem ,
Przykryć drugim płatem biszkoptu
Śmietanę ubić z cukrem waniliowym , pod koniec ubijania dodać śmietan-fix
Masę śmietanową wyłożyć na biszkopt,
Na śmietanie rozsmarować masę karmelową.
Na suchej patelni podprażyć słonecznik.
Przesypać do miseczki,
Na patelni rozpuścić masło , dodać cukier i mleko i ziarna słonecznika
Chwilę razem smażyć,aż słonecznik zacznie zmieniać kolor.
Wystudzić .
Słonecznik pokruszyć i posypać nim ciasto.
Smacznego :)
Droga Malinko Hej :) zajrzyj na http://lililajek.blogspot.com po nominację do Liebster Blog Award :) Przyjmij zaproszenie do zabawy :)
OdpowiedzUsuńczy mogłabym prosic przepis na marmolade pomarańczowo marchewkowa :)
OdpowiedzUsuń