sobota, 25 października 2014

Ciasto Magiczne

Jako ,że do Magii mam raczej sceptyczne podejście ,dlatego też  do upieczenie tego ciasta zbierałam sie chyba z rok . 
I muszę powiedzieć ,że przygotowując  to cudo po raz pierwszy czułam się w trakcie pieczenia jak w laboratorium. Było to dla mnie troszkę dziwne , bo zazwyczaj nie posługuję się wagą , często odmierzam produkty "na oko" A dziś wszystko skrupulatnie ważyłam i przeliczałam.



No ale efekt magiczny osiągnięty , więc sukces jest .
Podczas pieczenia powstały trzy piękne warstwy - dość zbity spód , miękka warstwa budyniowa i na górze delikatny , puszysty biszkopt . 

Co do smaku to jest raczej jajeczny, budyniowy .
Ponoć w wersji czekoladowej jest bardziej aromatyczny .

Składniki : 

4 jajka (oddzielnie białka i żółtka)
150 g cukru
1 łyżka wody
pół kostki masła stopionego i schłodzonego
120 g mąki
3 łyżeczki soku z cytryny lub ekstraktu waniliowego
0,5 litra mleka

UWAGA : Wszystkie składniki mają być w temperaturze pokojowej !!!

Wykonanie :

Żótka , cukier i wodę utrzeć na puszystą masę , dodać sok z cytryny , masło i zmiksować razem.
Przesiać mąkę i znów dokładnie połączyć wszystkie składniki dolewając mleko.
Masa jest rzadka .
Białka ubić na sztywną pianę i porcjami dodawać do masy i delikatnie mieszać łyżką aż składniki się połączą.
Blachę (ok 20 cm średnicy ) wyłożyć papierem do pieczenia , wlać ciasto.
Piec 1 godzinę w 160'C
Schłodzić ok 3 godzin w lodówce , Posypać cukrem pudrem .

Smacznego :)






wtorek, 21 października 2014

Torcik marchewkowy

To ciasto jak żadne inne kojarzy mi się z jesienią.
Marchewka , bakalie , zapach cynamonu rozgrzeją nas gdy za oknem jesienna plucha.

Ciasto już samo w sobie smakuje pysznie .
ale ja postanowiłam je tym razem wzbogacić o dodatkowe dwie warstwy.
Pierwsza to budyń z sokiem marchewkowym , a druga to puszysty krem śmietanowy.



Składniki :

Ciasto :
2 szklanki utartej marchewki
2 szklanki mąki
1,5 szklanki cukru
4 jajka
1 kostka masła
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody oczyszczonej
4 łyżeczki cynamonu
1,5 szklanki dowolnych bakalii

Masa budyniowa :
2,5 szklanki soku marchewkowego typu Kubuś , Pysio 
2 op budyniu smietankowego
2 łyżki cukru 

Masa śmietanowa :
300 ml śmietany 30%
300 g serka waniliowego.
4 łyżeczki żelatyny
1 łyżka cukru pudru.

Wykonanie :

Jajka ubić z cukrem na puszysta masę , dodać rozpuszczone i schłodzone masło . wsypać wszystkie suche składniki łącznie z marchewką i wymieszać ciasto na jednolita masę  .
Piec ok 50 min w 180'C
Wystudzić.

Przekroić na dwa blaty.

2 szklanki soku marchewkowego zagotować z cukrem.
W pozostałym soku rozmieszać proszek budyniowy i wlać do garnka . zagotować.

Gorący budyń wylać na pierwszy blat ciasta , przykryć drugim . 
Schłodzić.

W tym czasie  ubić śmietanę z cukrem pudrem.
Dodać serek waniliowy.
Zeatynę namoczyć w odrobinie zimnej wody , a gdy napęcznieje rozpuścić umieszczając szklankę we wrzatku.
Dodać żelatynę do śmietany , wymieszać i wyłożyć krem na schłodzone ciasto.
Udekorować wierzch wg uznania , np dowolnymi bakaliami.

Smacznego :)








czwartek, 2 października 2014

Korzenna rolada z musem dyniowym

Pozostajemy w temacie dyni. :)

Miałam  jeszcze sporo puree dyniowego i trzeba było go wykorzystać.

I tak oto powstała dzisiejsza rolada .



Składniki :

Biszkopt :
3 jajka 
pół szklanki cukru
pół szklanki maki
pół łyżeczki proszku do pieczenia
 czubata łyżeczka przyprawy do ciasteczek korzennych lub do piernika
łyżka oleju.

Mus dyniowy :
300 ml śmietany 30 %
2 szklanki musu dyniowego
3 łyżki cukru pudru
4 łyżeczki żelatyny
1 łyżka soku z cytryny


Wykonanie :

Jajka rozbić oddzielając białka od żółtek
Białka ubić na sztywno, dodawać porcjami cukier. Następnie dodać po jednym żółtku , olej  i jeszcze chwile ucierać.
Wsypać suche składniki i delikatnie wymieszać łyżką.
Rozsmarować ciasto  cienką warstwą na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
piec ok 12 min w 170'C.
Czystą ściereczkę rozłożyć i opruszyć cukrem pudrem , na niej położyć upieczony , gorący biszkopt , usunąć papier do pieczenia.
Ciasto zwinąć dość ciasno wraz ze ściereczką . Odłożyć do wystudzenia.

Śmietanę ubić na sztywno , dosypując cukier.
Dodać puree dyniowe.
żelatynę zalać odrobiną wody i sokiem z cytryny.
Gdy napęcznieje rozpuścić ją trzymając szklankę nad goracą wodą.
Dodać do masy śmietanowej.
Wstawić na ok pół godziny do lodówki .
Po tym czasie  biszkopt położyć na folii aluminiowej , rozwinąć , posmarować stężałym musem i zawinąć w roladę .
Owinąć szczelnie folią .
Wstawić do lodówki , najlepiej na całą noc.

Smacznego :)








środa, 1 października 2014

Dyniowe grzebyki z serem

Dynia - zwana kiedyś u mnie w domu banią .
Wspaniałe warzywo , które idealnie się sprawdza w słodkościach .

Z dzieciństwa pamiętam dynię krojoną w grubą kostkę i marnowaną w słodko -kwaśnej zalewie .
W zimowe wieczory babcia wyciągała taki słoiczek ze swoich zapasów i kazała zajadać .
Powiem szczerze ,że średnio mi smakował ten kwaśny smak .
Podobnie jak mdława wówczas dla mnie zupa dyniowa na mleku ....

Na szczęście gusta smakowe się zmieniają i teraz dynię bardzo lubie pod każdą postacią.



W moich dzisiejszych bułeczkach-grzebykach  jej smak jest jedynie delikatnie wyczuwalny , ale jej dodatek sprawia ,że zarówno ciasto jak i nadzienie jest puszyste , delikatne i wilgotne .

Składniki :
 
Do ich przygotowania potrzebujemy 
puree dyniowe :
W tym celu dynię tniemy na spore kawałki , wydrążamy środek . Nie musimy obierać skórki , co bywa dość kłopotliwe.
Każdy kawałek dyni owijamy folią aluminiową ,układamy na blaszce i wstawiamy na 1 godzinkę do piekarnika , na 180'C.
Gdy wystygnie łyżką wyjmujemy miąższ , blendujemy i mamy gotowe pyszne dyniowe puree.

Ciasto:

1 kg mąki
1 kostka masła
3 jajka + jedno do posmarowania grzebyków
6 dkg drożdży
1,5 łyżeczki sody
6 łyżek cukru
6 łyżek gotowego puree dyniowego
2 łyżki kwaśnej śmietany

Nadzienie :

50 dkg białego sera - twarogu 
4 łyżki puree dyniowego
pół szklanki cukru
1 łyżeczka cynamonu
1 jajko
1 opakowanie budyniu smietankowego

Mąkę posiakać z zimnym masłem  , drożdże rozmieszać ze śmietaną .
W mące zrobić wgłębienie , dodac wszystkie pozostałe składniki , przesiekać nożem , a następnie zagnieść  ciasto.

Na nadzienie  umieścić w misce wszystkie składniki i połaczyć na jednolita masę . 
Gdyby była zbyt gęsta dodać jeszcze łyżkę puree.

Ciasto podzielic na 5-6 mniejszych części. 
rozwałkować na grubość ok 3-4 mm , wycinać koła . Na każdym umieścić łyżeczkę nadzienia i skleić jak pierogi. Następnie brzegi ponacinać na głębokość ok 1,5 cm .

Ułożyć na blaszce i posmarować rozmąconym jajkiem 
Piec ok 12-15 minut w 180 'C

Smacznego :)






niedziela, 21 września 2014

Antonówka w cieście.

No cóż taka kolej rzeczy  ... lato się skończyło :(
Nawet dzisiejsza pogoda za oknem to potwierdza  , szaro , buro i ponuro  a do tego mokro ...
Ale zawsze można sobie uprzyjemnić taki dzień jakimś pysznym ciastem.



Takie z jabłkami sprawdzi się idealnie  jako poprawiacz nastroju :)

Wykorzystałam dziś nie byle jakie jabłka , bo antonówki .
Jedne z najlepszych do wypieków , kwaskowate , twarde .
Stara polska odmiana , troszkę zapomniana.

Kruche ciasto z dodatkiem jogurtu a do tego duże kawałki jabłka  i już jak to na jabłko przystało jesteśmy w raju :)

Składniki :

3 szklanki mąki
1 szklanka cukru
250 g masła
200 ml jogurtu naturalnego typu greckiego
2 żółtka
2 cukry waniliowe
1 łyżeczka proszku do pieczenia

8-9 jabłek antonówek
5 łyżek cukru
1 łyżka cynamonu
2  białka

Wykonanie :

Mąkę posiekać z zimnym masłem , dodać pozostałe sypkie składniki.
Dodać jogurt , żółtka  i zagnieść szybko ciasto.
Odłożyć do lodówki na godzinę.

W tym czasie obrać jabłka i pokroić na połówki lub ćwiartki.
Aby jabłka nie  ściemniały przechować je w wodzie z cytryną.

Ciasto podzielić na pół. Jedną część rozwałkować i wyłożyć nim dno formy.
Posmarować ciasto częścią roztrzepanego widelcem białka i wykładać jabłka. Posypać je 3 łyżkami cukru i cynamonem.
Rozwałkować drugą część ciasta i przykryć szczelnie jabłka. Posmarować znów białkiem i posypać pozostałymi 2 łyżkami cukru.
Piec ok 1 godziny w 180'C

Smacznego :)





niedziela, 7 września 2014

Ciasto śmietankowe ze śliwkami

To co najprostsze jest najlepsze  :)

Ta teoria zdecydowanie świetnie się sprawdza przy takich ciastach z owocami jakie dziś zagościło  u mnie,
Kilka składników , niewiele więcej minut pracy przy mieszaniu ciasta i już mamy wspaniały smakołyk do kawy.

Sezonowe owoce dopełnią całości , ale równie dobrze możemy tu wykorzystać mrożone czy z puszki.



Składniki :

Ciasto :

3 duże jajka
1 szklanka cukru
cukier waniliowy
1 szklanka śmietany 18%
3 szklanki mąki
3 łyżeczki proszku do pieczenia
3/4 szklanki oleju

Ok 1 kg śliwek - umytych i wypestkowanych 

Kruszonka :

1/4 kostki masłą
1 szklanka mąki
1/2 szklanki cukru

Wykonanie:

Jajka utrzeć na puszystą masę z cukrem i cukrem waniliowym , dolać śmietanę , wymieszać .
Wsypać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia . 
Na końcu wlać olej  i zmiksować.

Wyłożyć ciasto na blachę wyłożoną papierem do pieczenia .
Na wierzchu poukładać połówki śliwek , skórką do dołu , nie wciskając ich mocno w ciasto.

Składniki na kruszonką umieścić w misce i połączyć rozcierając pacami , aż powstanie grudkowata struktura, 
Posypać śliwki .
Piec ok 45 min w 170'C

Smacznego :)

Przepis pochodzi z broszurki "Ciasta na stół"



niedziela, 13 lipca 2014

Letnia Pavlova

 Ten deser ma bardzo długą historię  , ponoć po raz pierwszy został stworzony dla rosyjskiej primabaleriny Anny Pawłowej na początku XX w .

Jakaż by ta historia nie była jedno jest pewne  - warto się pokusić o wykonanie tego deseru .

Bezowy , chrupiący spód  , solidna warstwa bitej śmietany i porcja  sezonowych letnich owoców.

Jak może smakować takie połączenie ? 
Jak niebo w gębie.



Wykonanie dobrej bezy nie jest takie łatwe jak się wydaje . Moja też idealna nie jest  , "odrobinę" się pokruszyła w czasie przekładania na paterę , ale smaku jej to nie ujmuje



Składniki :

6 białek 
1,5 szklanki cukru pudru
2 czubate łyżeczki mąki ziemniaczanej lub kukurydzianej
1 łyżka soku z cytryny

300 ml śmietany 30 %
2 op cukru waniliowego
Owoce - maliny , truskawki , jagody , porzeczki , wiśnie  ....

Wykonanie :

Białka ubić na sztywną pianę , nadal ubijając dosypywać po łyżce cukru.
Dodac mąkę i sok , wymieszać.

Blachę wyłożyć papierem do pieczenia i na nim z piany ułożyć koło  ok 20-25 cm.

Piec początkowo ok 5 min w 170'C a następnie jeszcze ok 75 min  w 120'C

Po wystudzeniu nałożyć na nią ubitą z cukrami waniliowymi śmietanę i owoce.

Smacznego :)









Wydrukuj Przepis