niedziela, 13 lipca 2014

Letnia Pavlova

 Ten deser ma bardzo długą historię  , ponoć po raz pierwszy został stworzony dla rosyjskiej primabaleriny Anny Pawłowej na początku XX w .

Jakaż by ta historia nie była jedno jest pewne  - warto się pokusić o wykonanie tego deseru .

Bezowy , chrupiący spód  , solidna warstwa bitej śmietany i porcja  sezonowych letnich owoców.

Jak może smakować takie połączenie ? 
Jak niebo w gębie.



Wykonanie dobrej bezy nie jest takie łatwe jak się wydaje . Moja też idealna nie jest  , "odrobinę" się pokruszyła w czasie przekładania na paterę , ale smaku jej to nie ujmuje



Składniki :

6 białek 
1,5 szklanki cukru pudru
2 czubate łyżeczki mąki ziemniaczanej lub kukurydzianej
1 łyżka soku z cytryny

300 ml śmietany 30 %
2 op cukru waniliowego
Owoce - maliny , truskawki , jagody , porzeczki , wiśnie  ....

Wykonanie :

Białka ubić na sztywną pianę , nadal ubijając dosypywać po łyżce cukru.
Dodac mąkę i sok , wymieszać.

Blachę wyłożyć papierem do pieczenia i na nim z piany ułożyć koło  ok 20-25 cm.

Piec początkowo ok 5 min w 170'C a następnie jeszcze ok 75 min  w 120'C

Po wystudzeniu nałożyć na nią ubitą z cukrami waniliowymi śmietanę i owoce.

Smacznego :)









1 komentarz:

  1. witam. świetny przepis. dodam,że historia jest prawdziwa owa primabalerina zażyczyła sobie będąc w Australii deseru lekkiego jak chmurka i wtedy podali bezę z mąką kukurydzianą,śmetanką i owocami. Historię poznałam będąc w Australii. pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję drogi Gościu za odwiedziny na moim blogu . Będzie mi bardzo miło gdy zostawisz tu kilka słów ;)

Wydrukuj Przepis