Powolutku sezon na truskawki się kończy ....
... na te świeże, nasze , polskie , dojrzewające w słońcu , pachnące wiatrem
.... bo w sklepach teraz praktycznie można dostać je przez cały rok , ale smak już nie ten .
Na pożegnanie postanowiłam zrobić ciasto , które było hitem internetu w ubiegłym roku , pojawiało się kolejno na większości blogów kulinarnych .
I faktycznie jest pyszne , warte zachodu :)
Oczywiście ciasto kruche zrobiłam z własnego przepisu .
Wyszło kruche nie tylko z nazwy .
Przyjemnie kontrastowało chrupkością z delikatną puszystą budyniową pianką.
Do ciasta dodałam (z powodu braku śmietany w lodówce ) gęsty jogurt naturalny , i sądzę ,że to właśnie świetnie wpłynęło na kruchość ciasta .
Zamiast truskawek można oczywiście zastosować inne owoce - maliny , jagody , wiśnie , porzeczki ... wiele możliwości .
Składniki :
Ciasto:
4 szklanki mąki pszennej
1 kostka masła
1 szklanka cukru
2 łyżeczka proszku do pieczenia
6 żółtka
2 łyżki gęstego jogurtu naturalnego
1 kostka masła
1 szklanka cukru
2 łyżeczka proszku do pieczenia
6 żółtka
2 łyżki gęstego jogurtu naturalnego
Pianka :
6 białek
3/4 szklanki cukru (przy kwaśniejszych owocach można dodać szklankę)
2 opakowania budyniu waniliowego
3/4 szklanki oleju (najlepiej rzepakowego , bo jest neutralny w smaku)
Dodatkowo ok 80 dkg truskawek.
Wykonanie :
Mąkę posiekać na stolnicy z zimnym masłem.
Dodac pozostałe składniki i zlepić ciasto w kulę .
Włożyć na ok 45 min do zamrażarki.
Po tym czasie 3/4 ciasta zetrzeć na spód formy i upiec na jasnozłoty kolor ( ok 10 min w 180'C )
wystudzić.
W tym czasie ubić pianę z białek , dodać cukier , proszek budyniowy i olej.
Masę wylać na wystudzony spód , ułożyć owoce (pojedynczą warstwą ) i na to zetrzeć na tarce pozostałą część ciasta .
Piec ok 45 min w 180'C
Oprószyć obficie cukrem pudrem i cieszyć się smakiem
Smacznego :)
Popełniłam dzisiaj to ciasto, z malinami i borówkami, ale wystarczyłyby same maliny, bo to one okazały się hitem tego wypieku. Wyszło rewelacyjnie, pachnie nieziemsko, a smakuje bosko :)
OdpowiedzUsuń