środa, 3 grudnia 2014

Kopytka piernikowe

Już ostatni dzwonek by rozpocząć piernikowe szaleństwo .

Uwielbiam ten czas gdy dom pachnie korzennymi przyprawami ... cynamon  , goździki  . kardamon  ... rozsiewają swój aromat .

Tegoroczne "pierniczenie" rozpoczęłam od skromnych w wyglądzie , ale niezwykle pysznych pierników w kształcie kopytek .



Aromatyczne ciacha oblane kawowym lukrem .
Pamiętam je jeszcze z dzieciństwa  , można je było kupić w niemal każdym sklepie . Zazwyczaj kupowało się po kilka sztuk , bo miały tendencję do szybkiego twardnienia .

Te moje są na tę chwilę mięciutkie i puszyste  i mam nadzieję ,ze takie pozostaną :)



Składniki :

8 łyżek cukru
pół szklanki wody
szklanka miodu
3 łyżki przyprawy do pierników
5 dkg masła
3 szklanki mąki
1 łyżeczka sody
2 jajka
3 dkg drożdży

Na lukier :

1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej 
woda 
cukier puder

Wykonanie :

Na patelni rozpuścić 5 łyżek cukru do lekkiego zrumienienia , wlać wodę , miód , wsypac reszte cukru i przyprawę  , Całość zagotować.
Odstawić do wystygnięcia.
Masło rozpuścić
Mąkę wsypać do miski .
W masie miodowej rozpuścić drożdże , całość wlać do mąki , dodać pozostałe składniki i wymieszać łyżką na jednolite gładkie ciasto.
Odstawić na ok godzinę.
Po tym czasie ciasto wyłożyć na stolnicę , podzielić na 3-4 części , z każdej uformować wałek o średnicy ok 1,5 - 2 cm  i pociąć pod skosem na kopytka .
 Ułożyć na blaszce zachowując odstępy .
Piec ok 15 min w 180'C

Kawę rozpuścić w 2 łyżkach wrzątku.
Wsypać do miski ok 2 szklanek cukru pudru , wlać kawę i tyle wody aby powstał dość rzadki lukier .
Polać nim wystudzone pierniki .
Przechowywac najlepiej w metalowej puszce lub szklanym słoju.

Smacznego :)




2 komentarze:

  1. czy w tekturowym pudełku można przechowywać?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja trzymałam w słoju , ale kilka się nie zmieściło i lezały w pudełku plastikowym i tez były ok :)

      Usuń

Dziękuję drogi Gościu za odwiedziny na moim blogu . Będzie mi bardzo miło gdy zostawisz tu kilka słów ;)

Wydrukuj Przepis