poniedziałek, 25 lipca 2016

Torcik kokosowy z letnimi owocami -bez pieczenia.

Złośliwy piekarnik odmówił posłuszeństwa  i niespodziewanie się zepsuł.
A ,że weekend nie mógł sie obyć bez czegoś słodkiego  , dlatego też powstało to ciasto .
Bez pieczenia , bez dodatkowego podnoszenia temperatury w kuchni , co w czasie ciepłych letnich dni też ma znaczenie.



Solidna porcja delikatnej , puszystej masy kokosowej na czekoladowym spodzie i mnóstwo kwaskowatych , pachnących latem owoców.
Szybko się robi i szybko znika :)

Składniki:
foremka -tortownica 22cm

Spód :
300 g pokruszonych ciastek - u mnie biszkopty 
120g masła
1 kostka - 100g gorzkiej czekolady 
3 łyżki mleka

Masa:
400 ml jogurtu naturalnego typu greckiego
500 ml śmietany 30%
1 szklanka cukru pudru
8 łyżeczek żelatyny
1 szklanka wiórków kokosowych

Dodatkowo:
Owoce  - u mnie maliny , porzeczki i porzeczkoagrest. - ok 400g

Wykonanie:

Masło , czekoladę i mleko postawić na małym ogniu i podgrzewać aż wszystkie składniki się rozpuszczą i połączą.
Wlać mieszaninę do ciastek i dokładnie wymieszać.
Taką masa wylepić spód foremki . Ta warto wcześniej wyłożyć papierem do pieczenia lub folią spożywczą.
Wstawić foremkę do lodówki aby spód zastygł.

Żelatynę namoczyć w 1/4 szklanki zimnej wody , pozostawić do napęcznienia ,a następnie rozpuścić ją wstawiając szklankę do gorącej wody lub na kilka sekund do mikrofalówki .
Jogurt wymieszać z połową cukru pudru i wiórkami kokosowymi.
Śmietanę ubić na sztywno z pozostałym cukrem.
Połączyć ją z jogurtem a następnie ciągle miksując wlewać cienkim strumienie żelatynę.

Na schłodzony spód wysypać 1/4 owoców .
Wylać masę śmietanową , posypać pozostałymi owocami  i wstawić na conajmniej 3 godziny do lodówki.

Smacznego :)








 

czwartek, 21 lipca 2016

Mega czekoladowe ciasto z malinami

Malinowe lato już się zaczęło ...
Trzeba korzystać póki trwa.

U mnie na początek maliny w towarzystwie czekolady  ... mnóstwa czekolady :)



Ciasto z TEGO przepisu piekłam już wielokrotnie , ale zazwyczaj tak szybko znikało , że zrobienie zdjęcia nie było możliwe ;)
Tym razem się udało więc szybciutko dodaję przepis ,żebyście sami mogli wypróbować  i przekonać się jak rewelacyjnie smakuje.

Zamiast malin można użyć również innych letnich owoców  - przetestowałam :)

To ciasto jest moim ulubionym czekoladowym , zajmuje zdecydowanie pierwsze miejsce   
.... tuż za nim plasuje się  to z wiśniami  (KLIK ) 
i z bananami  (KLIK )

Składniki :
Foremka 22x 38

kostka masła  (250g)
1,5 szklanki cukru (330g)
200g gorzkiej czekolady (2 tabliczki)
300 ml wody
2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej (proszku)
4 łyżki kakao
2 jajka
1 i 1/3 szklanki mąki pszennej (230g)
4 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli.

500 g malin

Wykonanie:

W garnku umieścić masło , cukier , kakao, czekoladę , kawę i wodę . Postawić na ogniu i podgrzewać do czasu aż wszystkie składniki się rozpuszczą i połaczą.
Wystudzić.
Wbić do masy czekoladowej jajka i zmiksować .
Przesiać wszystkie suche składniki do masy i nadal miksować ok 1 min . 
Wylać ciasto na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia . Posypać po wierzchu malinami.
Piec ok 50 min w 170'C.
Starajmy się nie przedłużać tego czasu ,by nie wysuszyć ciasta .

Jeśli chcemy mieć jeszcze bardziej czekoladowy smak ciasta możemy po wystudzeniu polać je polewą czekoladową . Ja jedynie oprószyłam je cukrem pudrem .

Smacznego :)





poniedziałek, 18 lipca 2016

Sernik z musem wiśniowym

Latem, gdy za oknem ciepło i słonecznie, a w sklepach mnóstwo świeżych soczystych owoców  chętnie serwujemy sobie na deser serniki na zimno wypakowane po brzegi pysznymi darami lata.
Ale przez ostatnie dni pogoda nas nie rozpieszcza , do tych letnich temperatur wiele brakuje, a i  promienie słońca trudno dostrzec za kłębiastych chmur.
Dlatego też postanowiłam sernik na zimno zastąpić tym pieczonym wzbogacając go soczystymi kwaskowatymi wiśniami .
Wyszło naprawdę smacznie.




Składniki :
Foremka 25x38

Spód :
200 g ciastek ( herbatniki , biszkopty , maślane , kruche )
100 g rozpuszczonego masła.

Masa serowa :
1 kg sera na sernik (użyłam wiaderkowego)
330 ml śmietany 30%
1 szklanka cukru
4 jajka
2,5 opakowania budyniu waniliowego (łącznie 100g proszku budyniowego)

250 g wydrylowanych wiśni.

Mus wiśniowy:
500g wydrylowanych wiśni
pół szklanki cukru
6 łyżeczek żelatyny
300 ml śmietany 30%
1 op. cukru waniliowego

Wykonanie :
Ciastka zblendować lub rozkruszyć za pomocą wałka .
Wymieszać z masłem i taką mieszanką wylepić dno blaszki wyłożonej papierem do pieczenia.
Schłodzić ok 15 min w lodówce.
Wszystkie składniki na masę serową włożyć do miski i wymieszać krótko mikserem , tylko do połączenia się składników.
Wylać masę na schłodzony spód . Na dno piekarnika wstawić dodatkową foremkę wypełnioną wodą.
Wstawić sernik do piekarnika i piec ok 2 godzin w temp 160'C.
W połowie pieczenia , delikatnie wysunąć foremkę i posypać sernik  po wierzchu wiśniami.( wierzch ciasta jest już wówczas ścięty i owoce nie zapadną się.
Po upieczeniu i wystudzeniu sernik schłodzić kilka godzin w lodówce.

Wiśnie na mus zblendować . Można dodatkowo przetrzeć przez sito jeśli chcemy się pozbyć małych kawałeczków skórek ( ja tego nie robiłam )
Tak rozdrobnione wiśnie wymieszać z cukrem i zagotować . Zdjąć z ognia , wsypać żelatynę i dokładnie wymieszać ,aż ta całkowicie się rozpuści .
Odstawić mieszankę do czasu aż zacznie tężeć.
Śmietanę ubić na sztywno z cukrem waniliowy,
Połączyć z tężejącymi wiśniami.
Tak przygotowany mus wyłożyć na sernik . odstawić na kilkanaście minut do lodówki ,żeby mus całkowicie zastygł.

Smacznego :)





piątek, 15 lipca 2016

Jagodzianki z serem.

Jagodzianki to chyba najpopularniejsze z drożdżówek . 

Drożdżowe ciasto solidnie napakowane pysznymi jagodami smakuje wyśmienicie .
A gdy do tego zestawu dodamy jeszcze warstwę waniliowego serka to już nikt się nie oprze :)
Bułeczki są puszyste z wilgotnym nadzieniem.
Wyborne :)



Składniki :
Na 24 bułeczki.

Ciasto :
600 g mąki 
4 dkg świeżych drożdży
300 ml letniego mleka
3 jajka
pół szklanki  (110g) cukru
 60 g stopionego masła
szczypta soli

Masa serowa:
400 g białego serka (może być wiaderkowy -sernikowy , twaróg itp)
1 jajko
1 żółtko
1 opakowanie budyniu waniliowego - 40g (proszku)
5 łyżek cukru
ew śmietana gdy używamy suchego twarogu i masa jest bardzo gęsta.

Dodatkowo :
ok 2 szklanek jagód
cukier puder do obsypania bułeczek.

Wykonanie :

Do miski wsypać szklankę mąki, wlać ciepłe mleko , wsypać cukier , wkruszyć drożdże , wymieszać całość i odstawić na ok 15 min aż drożdże zaczną "pracować "
Po tym czasie dodać do zaczynu pozostałe składniki i wyrabiać ciasto, aż będzie  gładkie , lśniące i zacznie odlepiać się  od miski  (trwa to kilka minut )

Odstawiamy na ok pół godziny , aż ciasto podwoi swoją objętość.

Ser na masę serową mieszamy dokładnie ze wszystkimi składnikami do uzyskania jednolitej konsystencji.

Wyrośnięte ciasto dzielimy na 4 części . 
Każdą z nich rozwałkowujemy na prostokąt.
Smarujemy 1/4 częścią masy serowej,  posypujemy jagodami.
Ciasto składamy na pół i każdy taki płat ciasta kroimy na 6 bułeczek.








Te układamy na blaszce i pozwalamy im znów przez kilkanaście  minut wyrastać.
Wstawiamy do piekarnika i pieczemy ok pół godziny w 180'C.
Po wystudzeniu obsypujemy cukrem pudrem.

Smacznego :)








 





piątek, 17 czerwca 2016

Lukrowana drożdżówka z truskawkami.

"Mamo zrób zwykłe ciasto z truskawkami "
No prośbie dziecka nie można odmówić
A czyż może być prostsze ciasto niż drożdżowiec ???
A jeśli jeszcze wystarczy tylko wrzucić do miski wszystkie potrzebne składniki , poczekać kilka godzin , wymieszać i upiec  to już prościej być nie może.


Składniki :
blaszka 30 x 40

4 szklanki mąki (680g)
7 dkg świeżych drożdży
1 szklanka cukru (220g)
3/4 szklanki letniego mleka
4 jajka 
1 szklanka oleju
2 opakowania cukru waniliowego

pół kg umytych i oczyszczonych  truskawek
 
Kruszonka :
1/4 kostki miękkiego masła
1/2 szklanki cukru (110g)
  3/4 szklanki mąki(90g)

Lukier :
1 szklanka cukru pudru 
3 szklanki wrzątku
pół łyżki soku z cytryny

Wykonanie :

Do dużej miski wsypać szklankę mąki , rozkruszyć na nią drożdże , wsypać cukier , wlać mleko , lekko roztrzepane widelcem jajka, olej , dodać cukier waniliowy. 
Nie mieszać !!!
Miskę przykryć ściereczką i odstawić na ok 3 godziny. 
Po tym czasie ciasto wymieszać łyżką , wyłożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.

Na cieście ułożyć truskawki , niezbyt gęsto . 

Masło rozetrzeć z mąka i cukrem do momentu aż otrzymamy grudkową strukturę  . Posypać ciasto po wierzchu
Wstawić ciasto do piekarnika i ustawić na 170'C
 Piec ok 45 min.
Wystudzić.

Cukier puder utrzeć z wrzątkiem i sokiem z cytryny na gładki lukier . Polać ciasto .

Smacznego :)




 

niedziela, 12 czerwca 2016

Biało-czerwone - ciasto kibica

Już za kilka godzin polscy piłkarze wybiegną na murawę w pierwszym swoim meczu na Euro 2016.
Stadion i wiele polskich mieszkań przybierze barwy Biało -Czerwone .

Nie inaczej tez będzie u mnie w domu . Kilku zagorzałych kibiców będzie z całych sił zaciskać kciuki za naszych piłkarzy.
POLSKA !!!!  BIAŁO - CZERWONI !!!!!



A ,żeby umilić sobie ten czas oczekiwania i już wczuć się w piłkarską atmosferę postanowiłam upiec ciasto w kolorze naszych Barw Narodowych .

Ciasto inspirowane popularnym tortem Red Velvet .
Mocno czerwone przekładane białym kremem , najczęściej na badzie kremowego serka .

Ja upiekłam jeden blat ciasta , górę zrobiłam z masy śmietanowej a miedzy te 2 warstwy wylałam cieniutką warstwę musu truskawkowego , którego praktycznie nie widać , ale daje ciastu odrobinę wilgoci i owocowego orzeźwiającego smaku.

Na samo ciasto inspiracja z tego bloga  
reszta to już moja inwencja.

Składniki 
26 x 45

Ciasto  
2,5 szklanki mąki (420g)
1 i 1/4 szklanki cukru (280g)
1 łyżka kakao
szczypta soli
2 jajka (L)
1,1/2 szklanki oleju
1 szklanka jogurtu naturalnego typu greckiego (lub maślanka)
czerwony barwnik ( ja użyłam barwnika w proszku , który przed dodaniem rozpuściłam w łyżeczce wody)
1 łyżka octu winnego
1 łyżeczka sody oczyszczonej

Mus truskawkowy:
1/3 szklanki wrzącej wody
galaretka truskawkowa
1 szklanka zblendowanych truskawek

Masa śmietanowa :
700 ml śmietany 30%
1 opakowanie (250g) serka mascarpone.
2 łyżki cukru pudru

Wykonanie :

Do miski wsypać mąkę , cukier , sól i kakao.
W drugim naczyniu roztrzepać widelcem jajka  , dolać do nich  olej , jogurt  i barwnik.Wymieszać  . Przelać mokre składniki do suchych i mieszać widelcem aż składniki się połączą.
Ocet wymieszać z sodą i natychmiast wymieszać z ciastem.
Wylać ciasto na blaszkę wyłożona papierem do pieczenia i piec ok 40 min w 180'C
Wystudzić.

Galaretkę rozpuścić we wrzątku , połączyć z truskawkami , odstawić do czasu aż całość zacznie lekko tężeć.

Śmietanę ubić na sztywno z cukrem pudrem , pod koniec ubijania dodać serek i połączyć na jednolitą masę.

Z wystudzonego ciasta odciąć cieniutką warstwę wierzchnią, (tylko ten twardszy , spieczony wierzch ) Pokruszyć go.
Pozostałe ciasto włożyć znów do formy i wylać na nie mus truskawkowy. Wstawic na ok pół godziny do lodówki aby stężął.
Po tym czasie wyjąć ciasto z lodówki i pokryć masą śmietanową.

Ciasto można tera podzielić na prostokątne porcje i na każdej z nich utworzyć  biało czerwoną flagę , posypują połowę każdego kawałka okruchami czerwonego ciasta .

Smacznego :

Do Boju POLSKO !!!!!!!!!!!!!!!!!!






poniedziałek, 6 czerwca 2016

Biszkopt z masą , truskawkami i galaretką

W okresie gdy truskawki zerkają na nas z każdego możliwego miejsca takie ciacho to niemal obowiązek.
Zakorzenione od lat ,ale wciąż niezmiennie lubiane i pożądane.



O czym mowa ??
Oczywiście o biszkopcie posmarowanym masą śmietanową , obłożonym świeżymi , dorodnymi truskawkami , które to zalewamy solidną porcją galaretki.

A już po mniej więcej godzinie schładzania mamy wspaniały letni deser.

Składniki :
Foremka 25x38

Biszkopt :
 3 jajka (oddzielnie białka i żółtka)
pół szklanki cukru (110g)
pół szklanki mąki (90g)
pół łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżki oleju

Masa śmietanowa:
500 ml śmietany 30%
1 serek mascarpone (250g)
2 łyżki cukru pudru
2 opakowania cukru waniliowego

Dodatkowo
1 kg ładnych świeżych truskawek
2 galaretki truskawkowe

Wykonanie :

 Białka ubić na pianę , wsypywać powoli  cukier i nadal ubijać , dodawać po jednym żółtka i olej.
Przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia . Delikatnie wymieszać,

Piec ok 20 min w wyłożonej papierem do pieczenia  ( tylko dno ) formie w 180'C Wystudzić 

Śmietanę ubić na sztywno z cukrem pudrem i cukrami waniliowymi, Dodać serek i całość połączyć. 
Rozsmarować masę na wystudzonym biszkopcie.

Truskawki umyć , obrać z szypułek , poukładać dość ściśle na masie śmietanowej.
Galaretki rozpuścić w 3 szklankach wrzątku . Odstawić do ostygnięcia , Gdy galaretka zacznie już lekko tężeć zalać nią truskawki.
Wstawić ciasto do lodówki , aby galaretka całkowicie zastygła.

Smacznego :) 







Wydrukuj Przepis