Jagodzianki to chyba najpopularniejsze z drożdżówek .
Drożdżowe ciasto solidnie napakowane pysznymi jagodami smakuje wyśmienicie .
A gdy do tego zestawu dodamy jeszcze warstwę waniliowego serka to już nikt się nie oprze :)
Bułeczki są puszyste z wilgotnym nadzieniem.
Wyborne :)
Składniki :
Na 24 bułeczki.
Ciasto :
600 g mąki
4 dkg świeżych drożdży
300 ml letniego mleka
3 jajka
pół szklanki (110g) cukru
60 g stopionego masła
szczypta soli
Masa serowa:
400 g białego serka (może być wiaderkowy -sernikowy , twaróg itp)
1 jajko
1 żółtko
1 opakowanie budyniu waniliowego - 40g (proszku)
5 łyżek cukru
ew śmietana gdy używamy suchego twarogu i masa jest bardzo gęsta.
Dodatkowo :
ok 2 szklanek jagód
cukier puder do obsypania bułeczek.
Wykonanie :
Do miski wsypać szklankę mąki, wlać ciepłe mleko , wsypać cukier , wkruszyć drożdże , wymieszać całość i odstawić na ok 15 min aż drożdże zaczną "pracować "
Po tym czasie dodać do zaczynu pozostałe składniki i wyrabiać ciasto, aż będzie gładkie , lśniące i zacznie odlepiać się od miski (trwa to kilka minut )
Odstawiamy na ok pół godziny , aż ciasto podwoi swoją objętość.
Ser na masę serową mieszamy dokładnie ze wszystkimi składnikami do uzyskania jednolitej konsystencji.
Wyrośnięte ciasto dzielimy na 4 części .
Każdą z nich rozwałkowujemy na prostokąt.
Smarujemy 1/4 częścią masy serowej, posypujemy jagodami.
Ciasto składamy na pół i każdy taki płat ciasta kroimy na 6 bułeczek.
Te układamy na blaszce i pozwalamy im znów przez kilkanaście minut wyrastać.
Wstawiamy do piekarnika i pieczemy ok pół godziny w 180'C.
Po wystudzeniu obsypujemy cukrem pudrem.
Smacznego :)
Wyglądają wybornie! Z serem jeszcze nie robiłam jagodzianek :)
OdpowiedzUsuń