niedziela, 23 marca 2014

Kolorowa Peppa

Po raz kolejny tort z małą wesołą świnką,

Peppa to ulubienica dzieci.

Tym razem u mnie w otoczeniu kolorowych bąbelków :)


W środku tort też jest kolorowy .
Poszczególne blaty biszkoptowe mają takie oto kolory :






piątek, 7 marca 2014

Babka cytrynowa na białkach

Zazwyczaj po tłustoczwartkowych wypiekach zostaje mi w lodówce zapas białek.
I wtedy szukam pomysłów na ich wykorzystanie.
Najpopularniejszy rzecz jasna to bezy .

Ale tym razem coś innego.

Bardzo proste ciasto , a niezwykle smaczne ,
Delikatne , puszyste ...
U mnie o smaku cytrynowym , bo taki lubię , ale z powodzeniem może byc pomarańczowe , waniliowe czy migdałowe .

Wypróbujcie , bo naprawdę warto.


Składniki :


 6 białek z dużych jaj

1 szklanka cukru
1 szklanka mąki przennej
1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
pół kostki masła.
1 cytryna

Wykonanie :

Masło stopić i wystudzić.
Z cytryny zetrzeć skórkę i wycisnąć sok .
Białka ubić na sztywną pianę , pod koniec ubijania dodawać partiami cukier,
Dodac przesianą mąkę i proszek do pieczenia.
Wymieszać delikatnie.
Wlać masło , sok z cytryny i wsypać otartą skórkę cytrynową.
Połaczyć wszystko na jednolita masę.

Piec ok 40 min w 180'C

Smacznego :)





niedziela, 2 marca 2014

Ciasteczka owsiane

Gdy macie ochotę na coś słodkiego a równocześnie wartościowego to te ciasteczka będą idealne.

Zawierają bowiem płatki owsiane , bakalie , miód 

Są smaczne , chrupiące , pożywne , tanie , łatwe i szybkie do przygotowania.



Składniki :

2,5 szklanki płatków owsianych
półtorej szklanki mąki
1/3  szklanki cukru
3 łyżki miodu
 1lyżeczka sody oczyszczonej
1 łyżeczka proszku do pieczenia.
10 dkg masła
3 jajka

szklanka dowolnych posiekanych dodatków bakali, orzechów, czekolady , ziaren....
 (u mnie tym razem żurawina , orzechy , ziarna słonecznika oraz gorzka czekolada


Wykonanie :

Wszystkie suche składniki wymieszać w misce , dodać miód,  jajka , rozpuszczone masło i zagnieść .
Ciasto będzie gęste i będzie się początkowo rozsypywać , ale po chwili zacznie się zlepiać.
Uformować kulki wielkości malej mandarynki .



Układac na blaszce i rozpłaszczyć.

Piec ok 10 min  w 170'C

Smacznego :)








czwartek, 27 lutego 2014

Faworki i róże

A może zamiast pączków w tłusty czwartek skusicie się na faworki ????

Chrupiące , kruche , delikatne
Dziś takie smakołyki nie tuczą  ( ponoć ) ;).
 
 

Składniki :

3 szklanki mąki
6 żółtek
pół łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
szklanka kwaśnej gęstej śmietany
łyżka spirytusu, octu lub wódki.
Tłuszcz do smażenia , olej lub smalec.

Wykonanie :
 
Mąkę wysypać na stolnicę , dodać żółtka.
 
 
Dodać pozostałe składniki i zagnieść ja jednolite gładkie  , elastyczne ciasto.
Wyrabiać ok 3 min.

Gotowe ciasto rozwałkować porcjami na cienki placek (ok 1 milimetra )Im cieniej rozwałkujemy tym faworki będą bardziej chrupiące.
 
Każdy placek pociąć na paski ok 2 cm szerokości i długości ok 8 cm (chociaż to wg waszego uznania)
 
 
W każdym pasku zrobić nacięcie i przewlec przez nie jeden koniec paska
W ten sposób otrzymamy zawiniętego faworka.

Smażyć na rozgrzanym tłuszczu , dosłownie po kilkanaście sekund z każdej strony.
 
 
Jeszcze ciepłe posypać cukrem pudrem
 
 

Z tego samego ciasta możemy wykonać bardzo dekoracyjnie wyglądające róże .
Wystarczy wyciąć 3 różnej wielkości koła , ponacinać je na brzegach , nałożyć je na siebie i mocno ścisnąć na środku .

Smacznego :)






środa, 26 lutego 2014

Pączuszki na serku waniliowym.

Już jutro tłusty czwartek , dzień rozpusty :)
 
Pączki , pączuszki , chrusty , faworki i  inne pyszności będą nas kusić .

Moja dzisiejsza propozycja to nieco delikatniejsze niż tradycyjne pączuszki z serkiem waniliowym.
Proste , szybkie i co najważniejsze smaczne .
 
 


Składniki :
 
1 op serka waniliowego ,np Danio
2 szklanki mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżka spirytusu lub octu
3 jajka
1 op cukru waniliowego

Wykonanie :
 
Wszystkie składniki połaczyć ze sobą na jednolita masę.
W rondlu rozgrzać olej.
Nakładać na olej łyżką porcje ciasta wielkości orzecha włoskiego.
Smażyć z obu stron do zrumienienia
Obsypać obficie cukrem pudrem

Smacznego :)



wtorek, 25 lutego 2014

Churros

Churros to hiszpańskie "pączki" 
z ciasta parzonego , smażone na głębokim oleju.
Tam najczęściej są zjadane w noworoczny dzień , ale u nas pojawiają się w okresie tłustego czwartku.

A ,ze ten już za 2 dni to i u mnie dziś zagościły.

Miałam je serwować z sosem czekoladowym , ale  tak szybko znikały ,że sosu juz nie było do czego robić ;)



Składniki :

1 szklanka wody
80 g masła
1 łyżeczka cukru
szczypta soli
1 szklanka mąki
3 duże lub 4 mniejsze jajka

Wykonanie :

Wodę zagotować z masłem , cukrem i solą.
Lekko wystudzić , wbijać po jednym jajku i utrzeć na jednolitą masę .

Przy pomocy rękawa cukierniczego ( lub szprycy) wyciskać na rozgrzany olej  paski .
Tradycyjnie są one o przekroju gwiazdy.
U mnie z przyczyn technicznych okrągłe :)
Smażyć do zrumienia,

Smacznego :)










niedziela, 23 lutego 2014

Orzechowo -śmietanowa rozpusta

Delikatny biszkopt i mnóstwo puszystej masy w dwóch smakach  .
-orzechowa i śmietanowa.
Całość nie za słodka , lekka .
Początkowa masa orzechowa miała być z masłem orzechowym , ale z braku owego wykorzystałam dobry krem orzechowy , naprawdę intensywnie czuć orzechy.
użyłam TEGO , kupionego w Lidlu





Składniki :

Biszkopt , np z TEGO przepisu

Masa orzechowa :
200 ml śmietany 30 %
3 czubate łyżki dobrego kremu orzechowego lub masła orzechowego
200 g serka mascarpone
100g białej czekolady (ew mlecznej)

Masa śmietanowa :
300 ml śmietany 30 %
250 g serka mascarpone
1 łyżka cukru pudru
2 op cukru waniliowego

Do dekoracji dowolnie , starta czekolada , orzechy , kakao , kawa....

Wykonanie  :

Upieczony biszkopt przekroić na dwie części.
Delikatnie nasączyć wodą z cytryną i ew alkoholem

Masa orzechowa :
Czekoladę rozpuścić ,
Śmietanę ubić , dodać serek , krem i rozpuszczona ale nie gorącą czekoladę  ,
Wyłożyć na spodnią część biszkoptu.
przykryć drugim .

Masa śmietanowa :
Śmietanę ubić na sztywno z cukrami , dodać serek.
Wyłożyć na wierzch naszego ciasta  , 
udekorować wg uznania .

Schłodzić kilka godzin w lodówce

Smacznego :)








Wydrukuj Przepis