piątek, 17 czerwca 2016

Lukrowana drożdżówka z truskawkami.

"Mamo zrób zwykłe ciasto z truskawkami "
No prośbie dziecka nie można odmówić
A czyż może być prostsze ciasto niż drożdżowiec ???
A jeśli jeszcze wystarczy tylko wrzucić do miski wszystkie potrzebne składniki , poczekać kilka godzin , wymieszać i upiec  to już prościej być nie może.


Składniki :
blaszka 30 x 40

4 szklanki mąki (680g)
7 dkg świeżych drożdży
1 szklanka cukru (220g)
3/4 szklanki letniego mleka
4 jajka 
1 szklanka oleju
2 opakowania cukru waniliowego

pół kg umytych i oczyszczonych  truskawek
 
Kruszonka :
1/4 kostki miękkiego masła
1/2 szklanki cukru (110g)
  3/4 szklanki mąki(90g)

Lukier :
1 szklanka cukru pudru 
3 szklanki wrzątku
pół łyżki soku z cytryny

Wykonanie :

Do dużej miski wsypać szklankę mąki , rozkruszyć na nią drożdże , wsypać cukier , wlać mleko , lekko roztrzepane widelcem jajka, olej , dodać cukier waniliowy. 
Nie mieszać !!!
Miskę przykryć ściereczką i odstawić na ok 3 godziny. 
Po tym czasie ciasto wymieszać łyżką , wyłożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.

Na cieście ułożyć truskawki , niezbyt gęsto . 

Masło rozetrzeć z mąka i cukrem do momentu aż otrzymamy grudkową strukturę  . Posypać ciasto po wierzchu
Wstawić ciasto do piekarnika i ustawić na 170'C
 Piec ok 45 min.
Wystudzić.

Cukier puder utrzeć z wrzątkiem i sokiem z cytryny na gładki lukier . Polać ciasto .

Smacznego :)




 

niedziela, 12 czerwca 2016

Biało-czerwone - ciasto kibica

Już za kilka godzin polscy piłkarze wybiegną na murawę w pierwszym swoim meczu na Euro 2016.
Stadion i wiele polskich mieszkań przybierze barwy Biało -Czerwone .

Nie inaczej tez będzie u mnie w domu . Kilku zagorzałych kibiców będzie z całych sił zaciskać kciuki za naszych piłkarzy.
POLSKA !!!!  BIAŁO - CZERWONI !!!!!



A ,żeby umilić sobie ten czas oczekiwania i już wczuć się w piłkarską atmosferę postanowiłam upiec ciasto w kolorze naszych Barw Narodowych .

Ciasto inspirowane popularnym tortem Red Velvet .
Mocno czerwone przekładane białym kremem , najczęściej na badzie kremowego serka .

Ja upiekłam jeden blat ciasta , górę zrobiłam z masy śmietanowej a miedzy te 2 warstwy wylałam cieniutką warstwę musu truskawkowego , którego praktycznie nie widać , ale daje ciastu odrobinę wilgoci i owocowego orzeźwiającego smaku.

Na samo ciasto inspiracja z tego bloga  
reszta to już moja inwencja.

Składniki 
26 x 45

Ciasto  
2,5 szklanki mąki (420g)
1 i 1/4 szklanki cukru (280g)
1 łyżka kakao
szczypta soli
2 jajka (L)
1,1/2 szklanki oleju
1 szklanka jogurtu naturalnego typu greckiego (lub maślanka)
czerwony barwnik ( ja użyłam barwnika w proszku , który przed dodaniem rozpuściłam w łyżeczce wody)
1 łyżka octu winnego
1 łyżeczka sody oczyszczonej

Mus truskawkowy:
1/3 szklanki wrzącej wody
galaretka truskawkowa
1 szklanka zblendowanych truskawek

Masa śmietanowa :
700 ml śmietany 30%
1 opakowanie (250g) serka mascarpone.
2 łyżki cukru pudru

Wykonanie :

Do miski wsypać mąkę , cukier , sól i kakao.
W drugim naczyniu roztrzepać widelcem jajka  , dolać do nich  olej , jogurt  i barwnik.Wymieszać  . Przelać mokre składniki do suchych i mieszać widelcem aż składniki się połączą.
Ocet wymieszać z sodą i natychmiast wymieszać z ciastem.
Wylać ciasto na blaszkę wyłożona papierem do pieczenia i piec ok 40 min w 180'C
Wystudzić.

Galaretkę rozpuścić we wrzątku , połączyć z truskawkami , odstawić do czasu aż całość zacznie lekko tężeć.

Śmietanę ubić na sztywno z cukrem pudrem , pod koniec ubijania dodać serek i połączyć na jednolitą masę.

Z wystudzonego ciasta odciąć cieniutką warstwę wierzchnią, (tylko ten twardszy , spieczony wierzch ) Pokruszyć go.
Pozostałe ciasto włożyć znów do formy i wylać na nie mus truskawkowy. Wstawic na ok pół godziny do lodówki aby stężął.
Po tym czasie wyjąć ciasto z lodówki i pokryć masą śmietanową.

Ciasto można tera podzielić na prostokątne porcje i na każdej z nich utworzyć  biało czerwoną flagę , posypują połowę każdego kawałka okruchami czerwonego ciasta .

Smacznego :

Do Boju POLSKO !!!!!!!!!!!!!!!!!!






poniedziałek, 6 czerwca 2016

Biszkopt z masą , truskawkami i galaretką

W okresie gdy truskawki zerkają na nas z każdego możliwego miejsca takie ciacho to niemal obowiązek.
Zakorzenione od lat ,ale wciąż niezmiennie lubiane i pożądane.



O czym mowa ??
Oczywiście o biszkopcie posmarowanym masą śmietanową , obłożonym świeżymi , dorodnymi truskawkami , które to zalewamy solidną porcją galaretki.

A już po mniej więcej godzinie schładzania mamy wspaniały letni deser.

Składniki :
Foremka 25x38

Biszkopt :
 3 jajka (oddzielnie białka i żółtka)
pół szklanki cukru (110g)
pół szklanki mąki (90g)
pół łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżki oleju

Masa śmietanowa:
500 ml śmietany 30%
1 serek mascarpone (250g)
2 łyżki cukru pudru
2 opakowania cukru waniliowego

Dodatkowo
1 kg ładnych świeżych truskawek
2 galaretki truskawkowe

Wykonanie :

 Białka ubić na pianę , wsypywać powoli  cukier i nadal ubijać , dodawać po jednym żółtka i olej.
Przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia . Delikatnie wymieszać,

Piec ok 20 min w wyłożonej papierem do pieczenia  ( tylko dno ) formie w 180'C Wystudzić 

Śmietanę ubić na sztywno z cukrem pudrem i cukrami waniliowymi, Dodać serek i całość połączyć. 
Rozsmarować masę na wystudzonym biszkopcie.

Truskawki umyć , obrać z szypułek , poukładać dość ściśle na masie śmietanowej.
Galaretki rozpuścić w 3 szklankach wrzątku . Odstawić do ostygnięcia , Gdy galaretka zacznie już lekko tężeć zalać nią truskawki.
Wstawić ciasto do lodówki , aby galaretka całkowicie zastygła.

Smacznego :) 







środa, 1 czerwca 2016

Waniliowe ciasto z truskawkami - (kubeczkowe)

Sezon truskawkowy już się rozpoczął  ... a więc i wypieki z truskawkami goszczą w wielu domach.
U mnie na początek tegorocznych truskawkowych ciast takie proste , mocno waniliowe , wilgotne i szybkie w wykonaniu .



Składniki :
Foremka  18x25 cm
 
2 kubeczki serka danio waniliowego  po 150g każdy
( ja użyłam w zastępstwie serków tutti z Biedronki )
2 kubeczki cukru 
3 duże jajka
1 kubeczek oleju
3 kubeczki mąki 
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 op budyniu waniliowego - 40g - proszek

ok pół kg truskawek
łyżka mąki ziemniaczanej.

Wykonanie  :
Do miski wykładamy serki ,
Jeden kubeczek myjemy i osuszamy , będzie on naszą miarką na pozostałe produkty.
Do suchego kubeczka wsypujemy produkty do takiej wysokości , do jakiej sięgał wcześniej serek.

Do serka  w misce wbijamy jajka , wsypujemy cukier i całość mieszamy na jednolita masę rózga lub łopatką .
Wlewamy olej  , znów mieszamy.
Dosypujemy pozostałe składniki  i łączymy całość . 

Ciasto wykładamy do wyłożonej papierem do pieczenia formy . 
Truskawki oczyszczamy , duże kroimy na mniejsze kawałki . Mieszamy z mąką ziemniaczaną i wykładamy je na ciasto . 
Ciasto pieczemy ok 50 min (do godziny) w 180'C

Smacznego )







wtorek, 26 kwietnia 2016

Puszyste rogale maślane.

Takie puszyste rogale są świetne zarówno na śniadanie jak i do popołudniowej kawy.

Wspaniale smakują z powidłami , czekoladą , miodem czy po prostu z masłem.



Ja zrobiłam je w wersji słodszej , ale można dać do ciasta nieco mniej cukru ,a wówczas będą bardziej wytrawne.


Składniki :
( na 32 sztuki )

2 szklanki letniego mleka
5 dkg drożdży
5 łyżek cukru
1 kg mąki pszennej
4 jajka
120g roztopionego masła
2 łyżki oleju
pół łyżeczki soli

Dodatkowo :
80 g roztopionego masła
1 rozmącone jajko
ew gruby cukier lub ziarna do posypania rogali

Wykonanie :

Drożdże , mleko , cukier i 3 łyżki mąki rozetrzeć razem i odstawić do wyrośnięcia na ok 10 min.
Do miski wsypać mąkę , dodać zaczyn drożdżowy , sól , jajka i wyrobić hakami miksera ciasto , wlać masło , olej i nadal wyrabiać aż ciasto będzie jednolite i gładkie  (ok 3 min ) 
Przykryć ściereczką i odstawić na 40 - 50 min aż ciasto podwoi swoją objetość.

Po tym czasie wyłożyć ciasto na stolnice wysypaną mąką , podzielić je na 8 części a każdą z nich na 4 części. 
Każdą część rozwałkować na kształt koła o średnicy mniej więcej 10 cm .
Posmarować roztopionym masłem ,zawinąć w rulon i uformować na kształt rogala.





Tak przygotowane rogale ułożyć na blaszce do pieczenia zachowując spore odstępy. Posmarować rozmąconym jajkiem i posypać cukrem lub ziarnami i odstawić na ok 10 min by znów wyrosły.
Piekarnik rozgrzać do 190'C . Pieczemy rogale ok 12 - 15 min do zrumienienia.

Smacznego :)





piątek, 1 kwietnia 2016

Muffiny z budyniem i nutką pomarańczy.

Muffiny szczerze mówiąc nigdy nie wzbudzały moich zachwytów .  ... ot zwykłe suche ciastko ...
Czasami trafiałam na jakiś wyjątek , który troszkę zmieniał to myślenie.

A dziś postanowiłam do tego "suchego ciastka" dodać wilgotne nadzienie . I to był strzał w dziesiątkę.
Ta odrobina budyniu plus porcja masy śmietanowej skutecznie odmieniła mój obraz muffinki.



Składniki:

2 szklanki (340g ) mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
pół łyżeczki sody oczyszczonej
3/4 szklanki (160g) cukru
1 szklanka kefiru (lub maślanki)
2 jajka
1/4 szklanki oleju
2 łyżki soku z pomarańczy
skórka otarta z wyparzonej pomarańczy

Opakowanie budyniu czekoladowego
2 szklanki mleka 
2 łyżki cukru

200 ml śmietany 30%
100 g serka śmietankowego - użyłam Delikate  (można zastąpić mascarpone )
łyżka cukru pudru.

Wykonanie :

Na początek gotujemy budyń zgodnie z przepisem na opakowaniu i odstawiamy do wystygnięcia.

Suche składniki mieszamy w jednej misce  , w drugiej jajka , kefir, olej i sok z pomarańczy łączymy w jednolitą masę. Łączymy zawartość dwóch misek , mieszając całość tylko łyżką.
Przygotowujemy formę do muffinek , wykładamy papierowymi papilotkami.
Na dno każdej papilotki wykładamy łyżeczkę ciasta , na to łyżeczkę zimnego budyniu i znów wykładamy łyżeczkę  ciasta . Staramy się przykryć dokładnie budyń. Wierzch babeczek posypujemy skórką pomarańczową.
Pieczemy ok 20 min w 180'C.
Studzimy.
Śmietanę ubijamy z cukrem pudrem na sztywno , dodajemy serek , łączymy całość krótko miksując.
Wierzch babeczek ozdabiamy masą śmietanowa i ew. posypujemy skórka pomarańczową.

Smacznego :)







środa, 30 marca 2016

Słonecznikowiec

Dwa czekoladowe blaty , solidna warstwa słodkiej karmelowej masy i pewien dodatkowy składnik , który charakteryzuje to ciasto.
Prażony , lekko skarmelizowany słonecznik.

To dzięki niemu ciasto przyjemnie chrupie.



Składniki :

Blaty czekoladowe :
6 jajek (oddzielnie białka i żółtka )
1 szklanka cukru
3 łyki oleju
1 szklanka mąki
2 łyżki kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia

Karmelizowany słonecznik:
30 dkg pestek słonecznika (już wyłuskanego )
4 łyżki cukru
5 dkg masła
3 łyżki mleka
Masa karmelowa:
1 puszka gotowego kajmaku  lub porcja przygotowana wg tego przepisu 
3 szklanki mleka
2 op budyniu waniliowego
2 łyżki cukru
1 op (250g) miękkiego masła


Wykonanie :
Ciasto:
Białka ubić na sztywno , dosypywać porcjami cukier i nadal ubijać , dodać żółtka , olej .
Przesiać do masy  wszystkie suche składniki  i delikatnie połączyć wszystko łyżką.
Masę rozlać cienką warstwą do dwóch jednakowych foremek (25 x 38) wyłożonych papierem do pieczenia lub upiec w jednej a następnie przekroić na dwa blaty.
Słonecznik:
Pestki słonecznika podprażyć na suchej patelni .
Przesypać do miseczki.
Na patelni rozpuścić masło , dodać cukier i mleko. Gy te składniki się połączą a cukier rozpuści wsypać na patelnię słonecznik i prażyć kilka minut często mieszając , bo całość może się szybko przypalić.
Odstawić do wystygnięcia . 

Masa:
Dwie szklanki mleka zagotować. W trzeciej szklance mleka rozmieszać proszek budyniowy i cukier. Wlać do mleka w garnku i ciągle mieszając ugotować budyń.
Wystudzić.
Miękkie masło rozetrzeć ,aż nabierze nieco puszystości .Ucierając cały czas  dodawać po łyżce zimny budyń i karmel.
Na końcu wsypać 1/3 porcji prażonego słonecznika. Wymieszać.

W formie układamy jeden blat czekoladowego ciasta , na nim rozsmarowujemy 2/3 masy karmelowej , przykrywamy drugim blatem ciasta , smarujemy pozostałą masą . Wierzch obsypujemy pozostałym słonecznikiem.

Ciasto przed spożyciem najlepiej kilka godzin schłodzić w lodówce ,żeby masa zastygła i wszystkie smaki się połączyły.

Smacznego :)





Wydrukuj Przepis