sobota, 20 czerwca 2015

Puszyste ciasto z truskawkami

Jak myślicie  - długo jeszcze truskawki będą nas zaszczycać swoja obecnością ?
Pewnie już powoli sezon na te pyszne owoce będzie się kończył .
Dlatego też cieszmy się nimi i napełniajmy brzuchy póki są :)

Gwarantuję ,ze to ciasto z truskawkami mile połechcze Wasze podniebienia , Jest mega puszyste , ale nie suche . Lekko waniliowe  ... no i te truskawki ach Pycha.


Inspiracja z tego bloga (klik)
Składniki :
5 jajek
1,5 szklanki (330g) cukru 
1 szklanka gorącej wody (zagotowałam i odstawiłam w szklance na ok 4-5 min )
3/4 szklanki oleju
3 szklanki (500g) maki 
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 opakowanie budyniu waniliowego (proszku - 40g)

truskawki - ok pół kg 
2 łyżki kisielu truskawkowego (proszku )

Wykonanie:
Jajka ubijać z cukrem ,aż masa  będzie gęsta , puszysta i wyraźnie zjaśnieje .
Nadal ubijając dolewać wodę i olej.
Przesiać pozostałe suche składniki i wymieszać .
Wylać ciasto do blachy wyłożonej papierem do pieczenia.
Truskawki pokroić na mniejsze części , wymieszać z kisielem .
Posypać delikatnie owocami wierzch ciasta.(tak aby jak najmniej owoców zapadło się w cieście)
Pieczemy ok 1 godziny w 180'C
Ja użyłam blachy 28x24  cm , ale można użyć nieco większej , bo ciasto wyszło wysokie , ale wówczas zmniejszamy czas pieczenia o ok 10 min.

Po upieczeniu posypujemy obficie cukrem pudrem .

Smacznego :)








czwartek, 11 czerwca 2015

Kostka miętowo-truskawkowa na maślance.

Z każdego kąta zerkają truskawki , ale co się dziwić jak sezon w pełnii.

Pyszne  : same , z cukrem , z jogurtem , z lodami  - smakują w każdej postaci.
A może skusicie się na połączenie ich z miętą  ???



Świetny orzeźwiający deser na ciepłe , letnie dni .

Ja na spód upiekłam cienki biszkopt , ale jeśli chcecie przyspieszyć i ułatwić sobie pracę możecie wykorzystać biszkopty.

Składniki :

Na biszkopt :
2 duże jajka (oddzielnie białka i żółtka)
pół szklanki cukru (110g)
pół szklanki maki (90g)
1 łyżka oleju.

Masa truskawkowa :
2 szklanki zblendowanych truskawek - musu (ok pół kg)
1 szklanka maślanki (250 ml )
300 ml śmietany 30%
5-6 łyżek cukru pudru (wg uznania)
8 łyżeczek żelatyny 
4 łyżki wody

Masa miętowa :
ok 1 szklanki listków świeżej mięty
300 ml maślanki
300 ml śmietany 30%
5 łyżeczek żelatyny
4 łyżki wody
4-5 łyżek cukru pudru (wg uznania)

Wykonanie :

Biszkopt:
Białka ubić na sztywną pianę , pod koniec dodawać porcjami cukier . Dodać żółtka i olej . Ubic na gęstą puszysta masę.
Przesiać do niej mąkę i delikatnie wymieszać.
Wlać do blachy wyłożonej papierem do pieczenia  ( u mnie 23x23 cm ) i piec ok 15 min w 180'C
Wystudzić.

 Masa truskawkowa.
Śmietanę ubić na sztywno.
Maślankę połączyć z cukrem i musem truskawkowym , dodać ubitą śmietanę.
Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie, a następnie ją rozpuścić wstawiając szklankę do gorącej wody.
Dodać ją do masy śmietanowej i całość ubić.
Wylać masę na biszkopt.
Wstawić do lodówki do lekkiego stężenia

Masa miętowa:
Liście mięty drobniutko posiekać  lub też zblendować.
Śmietanę ubić.
Maślankę połączyć z cukrem i ubita śmietaną , dodać miętę i przygotowaną tak jak wcześniej żelatynę.
Masę wlać na  warstwę truskawkową.

Wierzch cista udekorować świeżymi truskawkami i listkami mięty.

Smacznego :)




czwartek, 4 czerwca 2015

Torcik rabarbarowy bez pieczenia.

Kilka zabłąkanych łodyg rabarbaru leżało zapomnianych w lodówce , więc trzeba było je wykorzystać.
Coś na szybko i małym nakładem pracy .

Powstało całkiem fajne ciasto bez pieczenia.



Ciasteczkowy spód , do tego kwaśno słodka zielona warstwa rabarbarowa i solidna porcja bitej śmietany z bezami.

Składniki :

120g dowolnych ciasteczek ( u mnie biszkopty)
60g rozpuszczonego masła

40dkg rabarbaru
80 g cukru (ok 1/3 szklanki) - lub ciut więcej gdy lubimy słodkie ciasta 
1/3 szklanki wody.
galaretka agrestowa

 300 ml śmietany 30%
2 op.cukru waniliowego
2 garści drobnych bezików

Wykonanie:

Ciasteczka rozkruszyć na piach , dodać masło i całość  połączyć .Masa wylepić spód foremki ( u mnie tortownica o średnicy 16 cm )
Schłodzić ok pół godziny w lodówce.

Rabarbar umyć , pokroic na mniejsze kawałki , wrzucić na patelnię dodając wodę i cukier .
Gotować aż rabarbar całkowicie zmięknie .
Zmiksować ,na gładką masę.
Jeśli powstałego musu jest mniej niż pół litra dopełnić wodą , znów zagotować.
Zestawić z ognia i wsypać galaretką . Wymieszać . Przestudzić . Gdy masa zacznie tężeć wylać ją na schłodzony spód .*( kolor masy zależny jest od rodzaju rabarbaru jaki użyjemy  , ale zazwyczaj wychodzi dość nieciekawy - dlatego tez dodałam odrobinkę zielonego barwnika )
Odstawić do całkowitego stężenia.
Śmietanę ubić na sztywną masę z dodatkiem cukru waniliowego .
Dodać do niej bezy , wymieszać i pokryć nią nasze ciasto.

Smacznego :)





sobota, 30 maja 2015

Sernik z białą czekoladą i malinami.

Serniki uwielbiam ... maliny kocham miłością wielką ...
Zatem ich połączenia musiało dać w efekcie coś wyśmienitego.
I tak właśnie jest :)



Sernik ten piekłam już kilkakrotnie , ale jakoś nigdy nie zdążyłam zrobić fotek i wrzucić tu przepis .

Pyszny kremowy sernik , delikatnie słodki ,z posmakiem białej czekolady .... do tego spód ciasteczkowy z dodatkiem kakao i wieńczące dzieło kwaskowate maliny  ....
Skuście się koniecznie , bo naprawdę warto.

Składniki :

Spód:
120 g ciastek (kruche, biszkopty, maślane)
40 g roztopionego masła 
czubata łyżeczka gorzkiego kakao

Masa serowa:
600 g sera na sernik (u mnie wiaderkowy )
pół szklanki cukru (110g)
1 duże jajko
Czubata łyżka budyniu waniliowego - proszku. (ok pół opakowania czyli 20g)
1/4 szklanki (60ml) śmietany 30%
130 g białej czekolady

2-3 garści malin ( ja korzystałam z mrożonych)
50 g białej czekolady na polewę 

Wykonanie :

Ciastka , masło i kakao zmiksować aż do otrzymania konsystencji mokrego  piasku.
Masę wsypać do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy  ( u mnie średnica 22cm)
Wklepać w dno i schłodzić ok pół godziny w lodówce.

Śmietanę doprowadzić do wrzenia i zalać nią połamaną czekoladę. Odstawić na dwie minuty . Wymieszać i zostawić do lekkiego przestudzenia.
Ser , cukier , jajko i proszek budyniowy zmiksować tylko do czasu połączenia składników , wlać czekoladę i wymieszać.
Tak przygotowaną masę serowa wlać na ciasteczkowy spód.
 Posypać po wierzchu malinami.
Piekarnik nagrzać do temp.170'C a na jego dnie postawić naczynie z wodą , która zapewni wilgoć w piekarniku.
Wstawić tortownicę na środkową półkę piekarnika i piec 1 godziny i 15 min.
Po tym czasie wyłączyć piekarnik , ale nie otwierać drzwiczek. Pozostawiamy w nim sernik do wystudzenia a nastepnie najlepiej całą noc schładzamy go w lodówce.
 Przed podaniem dekorujemy sernik roztopioną białą czekoladą .

Smacznego :)










sobota, 23 maja 2015

Ciasto jogurtowe z owocami i mleczną kruszonką.

No i kolejne ciasto , które zostanie zapisane u mnie w pliku "Ulubione "

Proste  , a przy tym niezwykle pyszne i swietnie się będzie komponować z wszelkimi owocami sezonowymi  .



Ja dziś wykorzystałam rabarbar  , ale miałam go mało więc dodałam nieco mrożonych czarnych porzeczek . (nie rozmrażałam ) Wyszło smakowicie .

Kruszonkę zrobiłam z dodatkiem mleka w proszku  ... ach te smaki dzieciństwa :)
Musicie koniecznie wypróbować  :)

Przepis zaczerpnęłam z tej strony  (klik )

Składniki :

4 jajka 
1,5 szklanki cukru (330g)
1 op. cukru waniliowego
1 szklanka oleju (250 ml )
300 g gestego jogurtu naturalnego  (wykorzystałam ten typu greckiego )
3 szklanki maki pszennej (pół kg )
3 łyżeczki proszku do pieczenia
 1 op. budyniu waniliowego (40 g )

Dodatkowo :
ok 600 g dowolnych owoców
3 łyżki kislu owocowego (dowolnego )

Kruszonka mleczna :
3/4 szklanki mleka w proszku 
pół szklanki mąki pszennej (8og)
2 łyżki mąki ziemniaczanej
pół szklanki cukru (110g)
80g miękkiego masła

Wykonanie :

Jajka ubić z cukrem na puszysta masę. Nadal ubijając wlać olej i jogurt.
Do masy jajecznej wsypać cukier waniliowy i przesiać wszystkie pozostałe suche skadniki.
Wymieszac na najniższych obrotach miksera tylko do momentu az składniki się połączą.

Blachę ( u mnie forma 40 x 25 cm ) wyłozyć papierem do pieczenia . 
Wylać do niej ciasto.
Większe owoce pokroić na mniejsze kawałki 
Inne zostawiamy w całości.
Dodac do owoców kisiel w proszku i wymieszać.
Rozsypać całość równą warstwa na cieście.

Wszystkie sypkie składniki na kruszonkę wymieszać w misce , dodać masło i rozcierać wszystko palcami , aż uzyskamy grudkowatą konsystencję.

Posypać kruszonką ciasto i wstawić do piekarnika na ok 50 min na 180'C
W połowie pieczenia wierzch ciasta można przykryć folią aluminiowa , aby kruszonka się nie spiekła zbyt mocno.

Smacznego :)






 


piątek, 22 maja 2015

Mini serniczki limonkowe z frużeliną jagodową.

Tęsknicie już za latem ???
Ja tak . I ,żeby sobie je troszkę przybliżyć zrobiłam dziś deser , który idealnie sprawdza się w gorące letnie dni.
Wykorzystałam w nim jagody - owoce chyba najbardziej letnie ze wszystkich.



Lubię takie desery ,gdzie wystarczy kilka składników , niewiele więcej minut pracy , a efekt powala smakiem i równocześnie cieszy oko.


Składniki :
(na ok 16 serniczków)

400 g sera na sernik (wykorzystałam taki wiaderkowy )
330 ml śmietany 30%
6-7 łyżek cukru pudru (w zależności jak słodkie desery lubicie )
1 limonka
5 łyżeczek żelatyny
4 łyżki zimnej wody
16 okrągłych biszkoptów

Na frużelinę jagodową :

350g jagód (wykorzystałam mrożone )
pół szklanki cukru (110g)
2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
3 łyżki zimnej wody
1 czubata łyżeczka żelatyny

Wykonanie :

Śmietanę ubić na sztywno z dodatkiem dwóch łyżek cukru
Do sera dodać pozostały cukier , sok i skórkę otartą z wyparzonej limonki
Ucieramy dodając po łyżce ubitą smietanę.
Żelatyne namoczyć w wodzie , rozpuścić wstawiając szklankę do gorącej wody , lub tez na kilka sekund do kuchenki mikrofalowej.
Żelatynę wlewać powoli do masy serowej i miksować ,aż do połączenia składników.

Przygotować formę do mufinek ( jeśli takiej nie mamy możemy deser przygotować w miseczkach , szklankach czy kokilkach )
Na spodzie każdego otworu umieścić biszkopt i wypełniać foremkę masą serową . Na każdy serniczek brałam jedną czubatą łyżkę masy..
Tak przygotowane serniczki schłodzić w lodówce.

Jagody z cukrem włożyć do garnka , podgrzewać aż cukier się rozpuści  (Mrożonych nie musimy wcześniej rozmrażać )
Mąkę rozmieszać z woda i wlać do gotujących się jagód , Chwilkę pogotować.
Wyłączyć palnik.
Do gorących jagód wsypać żelatynę i dokładnie wymieszać.
Schłodzić.
Gdy frużelina już tężeje nałożyć  ja na serniczki.
Schłodzić i przechowywać w lodówce.

Smacznego :)






poniedziałek, 11 maja 2015

Muffiny z rabarbarem i kruszonką.


Rabarbar to warzywo a nie owoc , ale w deserach i wszelkich słodkich wypiekach sprawdza się świetnie.
Sezon rabarbarowy trwa dość krótko , więc tym bardziej warto teraz przygotować coś słodkiego z dodatkiem tych kwaśnych łodyg.

Dziś zrobiłam muffiny z kruszonką.
Ciasto przygotowałam z dodatkiem maślanki.

Można z niego też upiec jedno większe ciasto . 



Składniki :

3 jajka
1 szklanka maślanki
pół szklanki oleju
 2,5 szklanki mąki
2 op cukru waniliowego
1 szklanka cukru
3 łyżeczki proszku do pieczenia

Na kruszonkę :
1/4 kostki masła
pół szklanki cukru
3/4 szklanki mąki

3-4 łodygi rabarbaru (ok pół kg )

Wykonanie :

W jednej misce roztrzepać jajka z maślanką i olejem .
Do drugiej wsypać wszystkie pozostałe suche składniki.
Wlać masę maślankową i połączyć łyżką ciasto .

Wszystkie składniki na kruszonkę włożyć do miski i rozcierając palcami połączyć ,aż otrzymamy grudkowatą konsystencję.
Rabarbar umyć i pokroić na małe kawałki (ok 1cm grubości )

Formę do muffinek wyłożyć papilotkami lub też wysmarować masłem i wysypać bułką tartą.
W każde wgłębienie wkładać ok 1 łyżki ciasta , ułożyć kilka kawałków rabarbaru i posypać dość obficie kruszonką.
 Piec ok 15 min w 170'C

Smacznego :)







Wydrukuj Przepis