niedziela, 1 czerwca 2014

Pianka miętowo-truskawkowa

Sezon na truskawki w pełni .
Teraz są najlepsze , wypieszczone przez słońce smakują wybornie.


Są rewelacyjne jedzone prosto z koszyka , ale równie wspaniale smakują we wszelkiego rodzaju deserach.

U mnie dziś propozycja na połączenie truskawek z miętą .
A to wszystko ujęte w postać delikatnej , puszystej pianki .
Smakuje świeżo i orzeźwiająco .



Myślę ,że taki deser będzie odpowiednią propozycją dla naszych malusińskich w Dniu dziecka :)

Wiem ,że nie wszyscy lubią smak mięty w deserach , ale mimo to proponuję spróbować tego smaku w tym wydaniu . Nie jest zbyt intensywny , nie przytłacza truskawek .
A co najważniejsze miętowy aromat nie jest sztuczny , bo wykorzystujemy świeżą miętę


Składniki :

ok 0,5 kg truskawek
Galaretka agrestowa
Galaretka truskawkowa
7 płaskich łyżeczek żelatyny]
350 ml śmietany 30 %
350 ml jogurtu naturalnego typu greckiego
5 łyżek cukru pudru
kilka gałązek świeżej mięty

Wykonanie :

Warstwa pierwsza :
Truskawki obrać i zmiksować na mus z łyżką cukru pudru.
Powinno go być łącznie 2 szklanki .
Jeśli ktoś nie lubi w deserach wyczuwalnych małych pesteczek z truskawek , może ten mus przetrzeć przez gęste sitko.
Dla mnie jest to zbędne .
Galaretkę truskawkową i jedną łyżeczkę żelatyny rozpuścić w 1 szklance wrzątku.
Gdy galaretka zacznie delikatnie gęstnieć połączyć ją ze szklanką musu i wylać na dno foremki.
Wstawić do lodówki do całkowitego zastygnięcia.

Warstwa druga :
Z mięty oberwać kilkanaście listków ( kilka odłożyć do dekoracji) i drobno posiekać .
Pozostałe części mięty pokroić na mniejsze kawałki , zalać szklanką wody i gotować na małym ogniu kilka minut.
Powstały wywar odcedzić , dopełnić tak aby była szklanka wrzątku i rozpuścić w nim galaretkę agrestową  z dodatkową łyżeczką żelatyny. Wystudzić .

Śmietanę ubić na sztywno z 2 łyżkami cukru pudru.

W misce utrzeć połowę jogurtu z łyżką cukru , dodać ok 4 łyżek ubitej śmietany , połaczyć z galaretką i posiekaną miętą.
Dla podkreślenia koloru można dodać odrobinę zielonego barwnika.
Powstałą masę wylać na pierwszą warstwę naszego deseru.
Ponownie wstawić do lodówki.

Warstwa trzecia :
Pozostałą żelatynę namoczyć w ok 1/4 szklanki zimnej wody , po czym rozpuścić ją wstawiając szklankę do wrzątku.
Drugą część jogurtu utrzeć z łyżką cukru , połączyć ze śmietaną i szklanką musu truskawkowego.
Dodać żelatynę .
Wylać masę na wierzch deseru.
Schłodzić.

Udekorować wg uznania miętą i truskawkami.

Smacznego :)









sobota, 12 kwietnia 2014

Babka Black & White

Pozostaję w temacie babek .

Wielkanoc już za tydzień , co raz mniej czasu na rozmyślanie o świątecznym menu . Już lada dzień trzeba zakasać rękawy i ... ucierać ... wyrabiać ...zagniatać ... zawijać ...  i pięknie dekorować , by w te świąteczne dni cieszyć oczy i podniebienia wspaniałymi wypiekami.

Tę babkę piekę najczęściej wtedy gdy mamy ochotę na coś słodkiego ,a niekoniecznie chcemy spędzać w kuchni  więcej niż 15 min na przygotowaniach . Wszystkie potrzebne składniki mamy zazwyczaj w szafkach kuchennych.


Składniki :

2,5 szklanki mąki
1,5 szklanki cukru
4 jajka
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 szklanka oleju
1 szklanka wody gazowanej lub mleka + 3 łyżki
4 łyżeczki kakao
2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej (proszku )
kilka kropel zapachu rumowego

Wykonanie :

Jajka utrzeć z cukrem na puszystą masę.
Dodać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia , olej i wodę  .
Wymieszać.
Podzielić na dwie części.
Do jednej dodać kakao i  kawę  oraz 3 łyżki wody.
Do formy wlać najpierw jasne ciasto a następnie ciemne . Delikatnie przemieszać.
Piec ok 40 min w 170'C

Udekorować wg uznania.

Smacznego :)










sobota, 5 kwietnia 2014

Babka budyniowa

Wiosna już się zagościła u nas na dobre , co cieszy niezmiernie.
a jak wiosna to i święta Wielkiej Nocy... te już niedługo . Warto więc już dziś pomyśleć jakie słodkości postawimy na naszym Wielkanocnym stole.

Koniecznie musi być  BABA .... ,
są ich tysiące rodzai , drożdżowe, pisakowe , biszkoptowe ... o najróżniejszych smakach.

 Dziś proponuję Wam babkę najprostszą z możliwych , a jednocześnie przesmaczną.



Piekłam ją kilka lat temu , a później o przepisie zapomniałam ....
 a szkoda , bo taką babkę można jeść ciągle i ciągle i nie ma się dość .

Koniecznie spróbujcie , jak nie na święta to chociażby jutro , nie będziecie żałować.

Do wypieku tej babki używamy budyniów w proszku i dzięki temu mamy szerokie pole do popisu , bo w zależności od tego jaki smak budyniu wybierzemy takim smakiem babki będziemy się delektować.



Składniki :

4 op. budyniu śmietankowego  ( po 40 g)
3 łyżki mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 szklanka cukru
4 jajka
3/4 szklanki oleju
1 łyżka octu

Wykonanie :

Jajka utrzeć z cukrem na puszystą masę , przesiać do niej wszystkie suche składniki.
Nadal ucierając dodać olej i ocet.
Wlać do formy , do 3/4 wysokości.
Piec ok 45 min w 170'C

Smacznego :)






 

wtorek, 1 kwietnia 2014

Jogurtowiec z frużeliną truskawkową


 Dziś ciasto proste w wykonaniu , orzeźwiające dzięki dodatkowi owoców.
Ja robie je z jogurtem naturalnym , bo lubię jego kwaskowaty posmak , ale można zastąpić go także owocowym , lub waniliowym.
Efekt końcowy będzie troszkę inny , ale  równie pyszny.

Biszkoptowy spód ... masa jogurtowa i solidna warstwa zatopionych w żelu truskawek .
Użyłam mrożonych ,ale w sezonie oczywiście jak najlepsze będą świeże.




Biszkopt :
 3 jajka
pół szklanki cukru
pół szklanki mąki
pół łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżki oleju

białka ubić na pianę , wsypywać powoli  cukier i nadal ubijać , dodać  po jednym żółtka i olej.
Przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia . Delikatnie wymieszać,

Piec ok 20 min w wyłożonej papierem do pieczenia  ( tylko dno ) formie w 180'C
Wystudzić , początkowo w wyłączonym i otwartym piekarniku .

Masa Jogurtowa :

600 ml jogurtu naturalnego 
3-4 łyżki cukru pudru 
(w zależności od własnych upodobań )
4 opakowania cukru waniliowego
400 ml śmietany 30 % 
8 łyżeczek żelatyny .

Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie i następnie rozpuścić wstawiając szklankę  do gorącej wody.
Jogurt utrzeć z cukrem i 2 op cukru waniliowego ,
Śmietanę ubić na sztywno z pozostałym cukrem waniliowym.
Do jogurtu dodac żelatynę  , szybko ucierając ,żeby nie porobiły się grudki.
Połączyć z ubitą śmietaną.

Masę wyłożyć na biszkopt i wstawić do lodówki.

Frużelina truskawkowa :

70 dkg truskawek
20 dkg cukru (niepełna szklanka )
4 łyżeczki mąki ziemniaczanej
2 płaskie łyżeczki żelatyny
1 łyżka soku z cytryny.

Truskawki wymieszać z cukrem , duże można przekroić na pół.
Postawić na ogniu i podgrzewać, aż cukier się rozpuści .
Wlać sok z cytryny i rozpuszczoną w odrobinie wody mąkę
Zagotować .
Zdjąć z ognia i dodać żelatynę namoczoną w zimnej wodzie . wymieszać ,żeby żelatyna się rozpuściła.
Schłodzić .

Wyłożyć na masę jogurtową i wstawić do lodówki do całkowitego schłodzenia.

Smacznego :)






niedziela, 23 marca 2014

Kolorowa Peppa

Po raz kolejny tort z małą wesołą świnką,

Peppa to ulubienica dzieci.

Tym razem u mnie w otoczeniu kolorowych bąbelków :)


W środku tort też jest kolorowy .
Poszczególne blaty biszkoptowe mają takie oto kolory :






piątek, 7 marca 2014

Babka cytrynowa na białkach

Zazwyczaj po tłustoczwartkowych wypiekach zostaje mi w lodówce zapas białek.
I wtedy szukam pomysłów na ich wykorzystanie.
Najpopularniejszy rzecz jasna to bezy .

Ale tym razem coś innego.

Bardzo proste ciasto , a niezwykle smaczne ,
Delikatne , puszyste ...
U mnie o smaku cytrynowym , bo taki lubię , ale z powodzeniem może byc pomarańczowe , waniliowe czy migdałowe .

Wypróbujcie , bo naprawdę warto.


Składniki :


 6 białek z dużych jaj

1 szklanka cukru
1 szklanka mąki przennej
1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
pół kostki masła.
1 cytryna

Wykonanie :

Masło stopić i wystudzić.
Z cytryny zetrzeć skórkę i wycisnąć sok .
Białka ubić na sztywną pianę , pod koniec ubijania dodawać partiami cukier,
Dodac przesianą mąkę i proszek do pieczenia.
Wymieszać delikatnie.
Wlać masło , sok z cytryny i wsypać otartą skórkę cytrynową.
Połaczyć wszystko na jednolita masę.

Piec ok 40 min w 180'C

Smacznego :)





niedziela, 2 marca 2014

Ciasteczka owsiane

Gdy macie ochotę na coś słodkiego a równocześnie wartościowego to te ciasteczka będą idealne.

Zawierają bowiem płatki owsiane , bakalie , miód 

Są smaczne , chrupiące , pożywne , tanie , łatwe i szybkie do przygotowania.



Składniki :

2,5 szklanki płatków owsianych
półtorej szklanki mąki
1/3  szklanki cukru
3 łyżki miodu
 1lyżeczka sody oczyszczonej
1 łyżeczka proszku do pieczenia.
10 dkg masła
3 jajka

szklanka dowolnych posiekanych dodatków bakali, orzechów, czekolady , ziaren....
 (u mnie tym razem żurawina , orzechy , ziarna słonecznika oraz gorzka czekolada


Wykonanie :

Wszystkie suche składniki wymieszać w misce , dodać miód,  jajka , rozpuszczone masło i zagnieść .
Ciasto będzie gęste i będzie się początkowo rozsypywać , ale po chwili zacznie się zlepiać.
Uformować kulki wielkości malej mandarynki .



Układac na blaszce i rozpłaszczyć.

Piec ok 10 min  w 170'C

Smacznego :)








Wydrukuj Przepis