czwartek, 30 stycznia 2014

Bochen chleba na zakwasie.

Moja przygoda z pieczeniem domowego chleba rozpoczęła się kilka miesęcy temu ...
Pewnego dnia natknęłam sie na internecie na taką oto stronę


I zaczęło się  . :) 

wertowanie kolejnych stron z przepisami na pieczywo  , porównywanie , przeliczanie , kombinowanie  , próbowanie ....

I kiedy już wydawało mi się ,że znalazłam taki , który zadowala mnie w 100% znów pojawiał się kolejny i kolejny  ... 

Początkowo wyrastanie ciasta wspomagałam poza zakwasem również odrobiną drożdży , ale nie to było moim celem  ,,, chciałam miec naturalny chleb , bez dodatkowych ulepszaczy ...

No i chyba już Go mam 

Ten z dzisiejszego przepisu piekłam już po raz kolejny i za każdym razem się uśmiecham wyjmując bochen z piekarnika :)



Przepis pochodzi z TEJ strony

Jedyną zmianą jest u mnie nieco dłuższy czas pieczenia  , a do piekarnika wstawiam pojemnik z wodą .






Smacznego :)

sobota, 25 stycznia 2014

Sernik z żurawiną na piernikowym spodzie.

Dzisiejsze ciasto powstało z kilku powodów ...
Oczywiście najważniejszym była chęć na coś słodkiego , ale poza tym :

- po pierwsze .... mimo,że okres świąteczny dawno już za nami w czeluściach moich szafek wciąż leżakują pierniczki i trzeba było jakoś je wykorzystać ...
- po drugie ... jakiś czas temu serniki wydawały mi się jednymi z najtrudniejszych ciast do wykonania , a teraz piekę je coraz chętniej i nawet nie notuję wpadek :)
- po trzecie zakochałam się z żurawinie , zarówno w deserach jak i w innych daniach

No i o to powstał taki oto sernik zasypany białym puchem jak krajobraz za oknem .


Popękany wierzch ciasta jest  podobno oznaką ,że coś poszło nie tak  ...
jak dla mnie takie pęknięcia są niezwykle urocze i nie ujmują nic a nic ze wspaniałego smaku .




Składniki :

Spód :

30 dkg rozdrobnionych w malakserze pierników 
10 dkg roztopionego masła
pół łyżeczki przyprawy do pierników  (opcjonalnie)

Masa serowa :

1 kg sera ( u mnie taki w wiadereczku) 
350 ml śmietany 30 % 
5 łyżek cukru pudru
4 jajka
2 op cukru waniliowego
1 budyń waniliowy
1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej
Ulubiony aromat  ( u mnie skórka otarta z cytryna i łyżka soku cytrynowego )

20 dkg suszonej żurawiny

Wykonanie :

Składniki na spód połączyć ze sobą i wyłożyć na dno foremki wyłożonej papierem do pieczenia.

Żurawinę namoczyć w ok pół szklanki letniej wody.

Śmietanę ubić na puszystą masę ,ale nie do całkowitej sztywności.
Ser ubić z jajkami , dodać pozostałe składniki .
Na końcu dodać ubitą śmietanę i delikatnie wymieszać .

Piec ok 70 min  w 170 'C

Smacznego :)





niedziela, 19 stycznia 2014

Tort - różowy Kucyk.

 Taki oto tort powstał dla mojej kochanej corocznej młodej klientki.

Miłośniczka kucyków Pony i koloru rózowego.

Dlatego też na torcie kucyk w tym właśnie kolorze - Pinkie Pie :)




sobota, 4 stycznia 2014

Pierwsze urodziny

Ależ ten czas leci ...

Już minął rok od czasu kiedy napisałam pierwszy post na tym blogu 

Z tej okazji pozwolę sobie zdmuchnąć wirtualną świeczkę




I wzniosę toast napojem słodkim , rozgrzewającym , dodającym energii .

Czekolada na gorąco wspaniale poprawia humor  :)



Do podstawowego przepisu można dodawać różne składniki urozmaicające jej smak , np 
- cynamon
- odrobina kawy rozpuszczalnej 
-kardamon
- chili 
- przyprawy korzenne
- wanilia
- likiery alkoholowe ( kawowy , orzechowy , pomarańczowy , migdałowy ... )



Składniki :

2 szklanki mleka 
150 ml śmietany 30 %
1 tabliczka (100g) czekolady gorzkiej
1 tabliczka (100g) czekolady mlecznej 
1 łyżeczka kakao
szczypta soli

200 ml śmietany 30 % 
1 cukier waniliowy
tarta czekolada

Wykonanie :

Mleko ze śmietaną zagotować , zdjąć z palnika . Wsypać połamaną czekoladę , kakao i sól . Wymieszać aż do rozpuszczenia czekolady .

Nalewać do szklanek . Przykryć czapeczką  śmietany ubitej z cukrem waniliowym , Posypać czekoladą .

Smacznego :)





Teraz nie pozostaje mi nic innego jak rozpocząć drugi rok blogowego życia ...

sobota, 21 grudnia 2013

Słodkie orzeszki

Przy okazji świątecznych porządków wpadła mi w rękę foremka do wypieku ciasteczek w kształcie orzechów.
Schowana w zakamarkach teraz dostała drugie życie :)




Wypieczone chrupiące połówki łupinek orzecha i do tego słodki krem pysznie się uzupełniają




Składniki :

Ciasto:

4 szklanki mąki
1 margaryna 
3 żółtka 
1 cale jajko
2 duże łyżki jogurtu naturalnego 
1 łyżeczka sody oczyszczonej rozpuszczona w łyżce octu
Pół łyżeczki proszku do pieczenia

Krem :

3/4 szklanki cukru (mozna mniej , bo krem jest mocno słodki )
pół szklanki mleka
1 paczka masła
1,5 szklanki mleka w proszku
pół szklanki zmielonych orzechów
1 paczka zmielonych herbatników

Wykonanie :

Ciasto :

Wszystkie składniki ciasta zagnieść , 
formować małe kuleczki wielkości dużego orzecha laskowego .
Wypiekać w foremce ok 2- 3 min z każdej strony.

Krem :

Mleko zagotować z cukrem , gorącym zalać masło i zmiksować , dodać mleko w proszku. 
Odstawić w chłodne miejsce aby masa zgęstniała .
Dodać orzechy i herbatniki

Gotową masą napełniać połówki orzeszków , składać po dwie .

Smacznego :)







niedziela, 15 grudnia 2013

Piernikowe wzorki

Połowa pierniczków już ubrana w delikatne białe wzorki

Cieszą oczy  ... mimo ,że nie są idealne 
pozostałe zrobimy weselsze  ... kolorowe .







piątek, 13 grudnia 2013

Pierniczki alpejskie w czekoladzie.

Wpadłam w szał ciasteczkowy  ...

Dziś upiekłam pierniczki , zrobienie których chodziło już za mną od dłuższego czasu ...

I w końcu są  

pierniczki nadziewane powidłami śliwkowymi  , oblane mleczną czekoladą . Zwane alpejskimi .


Efekt końcowy bardzo miło mnie zaskoczył.
Ciasteczka są miękkie , dzięki powidłom wilgotne ... pełne smaku  ... i nie sposób się im oprzeć  :)
Składniki :


1/2 szklanki miodu,
1/2 szklanki cukru,
1/2 kostki masła
3,5 szklanki mąki
 Opakowanie przyprawy do piernika,
2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej (proszku)
1 łyżeczka proszku do pieczenia,
1 łyżeczka sody,
1 jako
2 łyżki  jogurtu naturalnego lub śmietany
Powidła śliwkowe 
Wykonanie :
Miód , masło i cukier rozpuścić na ogniu , przestudzić.
Suche składniki wymieszać w misce  , dodać jajko , jogurt  i wystudzona masę  . 
Wymieszac i odstawić najlepiej na całą noc w chłodne miejsce.
Następnego dnia ciasto rozwałkować na ok 0,5 cm ,  wycinać koła , ( u mnie ok 3 cm średnicy , po upieczeniu zwiększyły się o ok 1 cm ), 
Zlepiać po dwa , dając w środek powidła , formować w kulki . 
Piec ok 10 min w 180'C


Wystudzone pierniczki maczać w roztopionej czekoladzie .
Chociaż w wersji bez czekolady są równie pyszne 

Smacznego :)





Wydrukuj Przepis