sobota, 14 września 2013

Mini drożdżówki z serem


Dziś u mnie w podwieczorkowym menu Drożdżówki  

Małe , zgrabne - cieszą zarówno oko jak i zaspakajają w 100 % zapotrzebowanie na słodkie co nieco :)



Ciasto :

ok 600g mąki pszennej
300 ml ciepłego mleka
4 łyżki cukru
5 dkg drożdży
1 jajko
1 żółtko (pozostałe białko odłożyć do smarowania bułek przed pieczeniem )
1/4 szklanki oleju


Drożdże rozetrzec z cieplym mlekiem , łyżką cukru i kilkoma łyżkami mąki. Odstawić do wyrośnięcia .
Dodać pozostałe składniki i wyrobić na jednolite , elastyczne ciasto.
Pozostawić w ciepłym miejscu , aby ciasto podwoiło swoja objętość.

Nadzienie :

Pół kg białego sera , 
ok 4 łyżek cukru ( w zależności jak kwaśny jest ser )
1 jajko
3 łyżki budyniu śmietankowego (proszku )

Wszystkie składniki dokładnie utrzeć ze sobą aby nie było grudek


Wyrośnięte ciasto podzielić na 2-3 części , rozwałkować każdą z nich kolejno na cienki placek (ok pół cm )
Formować drożdżówki wg schematu zamieszczonego poniżej

U mnie te drożdżówki sa w wersji mini , maja ok 8 cm wysokości , ale rónie dobrze możecie zrobić większe .


Jeszcze ciepłe polukrować .
( kilka łyżek cukru pudru utrzeć z sokiem z cytryny )

Smacznego :)




sobota, 31 sierpnia 2013

Najprostsze ciasto ze śliwkami.

Hmmmm jak to się stało ,że ponad miesiąc mnie tu nie było ???????/ 

a wiem ... miałam mały remont mojego warsztatu cukierniczego  :) ( czytaj kuchni )... , który wciąz trwa i końca nie widac , ale już nie mogłam się powstrzymac i takie ciasto poczyniłam dziś ...

Śliwkowe ... idealne na koniec sierpnia ... kiedy to najrozmaitsze śliwki , śliwy i śliweczki  się do nas uśmiechają  :)

A dziś ponoć dzień Blooga ... więc tym bardziej wpis wskazany :)



Przepis będzie w najbliższym czasie dodany ,,,
..,najprostszy jaki się da ... szybki łatwy i smaczny ... 

a dzis kilka foto ... 

Smacznego :)



 


wtorek, 23 lipca 2013

Letnia tarta z owocami i bezą

Na letnie dni takie ciasto pasuje idealnie.

A i owoce w zależności  od sezonu można tu zastosować.

U mnie dziś Porzeczkoagrest  ;)
Takie skrzyżowanie.



Owoce te raczej dość trudno spotkać w sklepie .
Z wyglądu przypominają agrest , a  w smaku dość kwaśną i cierpką czarną porzeczkę.

Ta cierpkość właśnie świetnie się komponuje ze słodką delikatną bezą i kruchym ciastem.



Składniki :
Ciasto :

2 szklanki mąki pszennej
1/2 kostki masła
1/2 szklanki cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
3 żółtka
ok 1 łyżki śmietany ( dodać w przypadku ,gdy ciasto nie będzie chciało sie skleić )

Warstwa owocowa :
ok pół kg owoców ( równie dobrze sprawdzi się tutaj agrest jak i porzeczki )
2 łyżki cukru
2 łyżki mąki ziemniaczanej

Beza :
3 białka
1 szklanka cukru pudru
2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
kilka kropel soku z cytryny

Mąkę posiekać z zimnym masłem , dodać pozostałe składniki i znów przesiekać nożem ,
Szybko zlepić w kulę i schłodzić ok godziny w lodówce.
Po tym czasie ciasto rozwałkować i wylepić nim formę. Ponakłuwać widelcem
Podpiec w 180'C ok 10 min (do bardzo delikatnego zrumienienia )
Przestudzić.

Owoce wymieszać  z cukrem i mąką , wyłożyć na ciasto.



Białka ubić na sztywno , dosypywać wolno cukier , cały czas ubijając.
dodać sok i mąkę , delikatnie wymieszać.

Wyłożyć na owoce.

Piec ok 20-25 min w 200'C

Smacznego :)




niedziela, 21 lipca 2013

Babeczki miętowo-czekoladowe

 
 
Małe  ...  niepozorne  ... aromatyczne ...
Błyskawicznie się je robi i równie błyskawicznie znikają.

Jesli ktoś lubi połączenie smakowe czekolady i mięty musi się na nie skusić.


 
Składniki :
2 szklanki mąki
3/4 szklanki cukru
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 szklanki kakao
1 tabliczka gorzkiej czekolady , pokruszonej na drobne kawałki
ok 15 listków świeżej mięty , pokrojonej drobno
2 jajka
1 szklanka mleka
1/2 szklanki oleju

Suche i mokre składniki wymieszać oddzielnie , po czym szybko połączyć .
Nakładać do foremek do ok 3/4 wysokości.
Piec ok 20 min w 180'C

Smacznego :)
 







 
Inspirację zaczerpnęłam z tej strony

środa, 17 lipca 2013

Rolada z bitą śmietaną i malinami.


MALINY

Te małe czerwone owoce należą do moich ulubionych.
Nieodzownym elementem każdego letniego wyjazdu nad nasze morze są dla mnie gofry z bitą śmietaną i malinami.
I tylko tam smakują tak wybornie.
A dziś z racji tego  ,że urlopowe wojaże już w tym roku za nami zaserwowałam sobie namiastkę tego smakołyku.


Taką przyjemność sprawiam sobie każdego lata właśnie 17 lipca ;)

To bardzo proste ciasto , a smakuje wybornie.

Delikatny biszkopt .... puszysta bita śmietana ... i najwspanialsze maliny.

Roskosz dla podniebienia gwarantowana :)










SMACZNEGO :)

niedziela, 14 lipca 2013

Eklery Kawowe.

Wspaniałe ciastka do niedzielnej popołudniowej kawy... oczywiście pod warunkiem ,że wytrwają do tej pory ;)



Ciasto :

1 szklanka wody
1/2 kostki margaryny
1 szklanka mąki
szczypta soli
4-5 jajek (w zależności od wielkości )

Wodę zagotować z margaryną i solą . Wsypać mąkę i ciągle mieszając zaparzyć mąkę, aż powstanie gęste ciasto.
Wystudzić.
Dodawać po jednym jajku ciągle ucierając.

Z ciasta formować na blasze podłużne eklery. ( u mnie przed upieczeniem miały ok 2cm na 7cm )
 Pozostawić między nimi ok 3 cm odstępy , bo urosną.
Można posłużyć się szprycą bądź łyżeczką.
Piec ok 15-20 min w 220'C ) do ładnego zrumienienia.
Wystudzić i przekroić ostrym nożem.



Masa :

Pół litra  śmietany 30%
pół szklanki cukru pudru (wg własnego smaku)
2 śmietan-fiksy
3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej(drobny proszek)

Śmietanę ubić za sztywno dodając pozostałe składniki.

Gotową masą napełnić przekrojone wcześniej eklery.

Polewa :

Biała czekolada
ok 2 łyżek mleka
2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej

Czekoladę stopić z mlekiem.
Wsypać kawę , wymieszać.

Polewą posmarować wierzchy eklerów.

Smacznego :)




sobota, 22 czerwca 2013

Kruche ciasto z Truskawkami i kokosowa pianką



Truskawkowy zawrót głowy trwa ...
 
 



Ciasto :

3 szklanki mąki pszennej
1/2 kostki masła
1/4 kostki smalcu
3/4 szklanki cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
5 żółtek
ew łyżka śmietany , gdyby ciasto nie dało się skleić.

Na stolnicę wsypać mąkę i posiekać ją z zimnym masłem i smalcem na drobna kruszonkę.
Wsypać cukier i proszek, wymieszać.
Dodać żółtka jaj , znów przesiekać wszystkie składniki ,żeby się połączyły.
 

 

Zagnieść szybko  ciasto w kulę. w razie potrzeby można dodać łyżkę śmietany.
Schłodzić w lodówce co najmniej pół godziny

Ok 2/3 porcji ciasta wyłożyć na spód formy . Podpiec spód ok 10 min w 180'C
Wystudzić.

Piana :

5 białek
3/4 szklanki cukru
1 budyń waniliowy
1 łyżka mąki ziemniaczanej
ok pół szklanki wiórków kokosowych
1/4 szklanki oleju

Pianę ubic na sztywno , powoli wsypywać cukier nadal ubijając i kolejno dodawać wszystkie składniki.

Ponad to :
Truskawki - ok 1 kg


Na wystudzony spód ułożyć warstwę truskawek .
Na owoce rozsmarować ubitą pianę
Na wierzch nakruszyć pozostałe ciasto.

Piec ok 35 min w 190'C

Smacznego :)
 
 




Wydrukuj Przepis